«Θυσιάζουμε τη μυθολογία για την πραγματικότητα»

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΝΙΚΟΛΑ ΝΤΙΜΙΤΡΟΦ ΓΙΑ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2018 15:34

ΑΘΗΝΑ
Στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ και στην «οδυνηρή ανάγκη» για την αλλαγή ονόματος προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. – όπως αντιμετωπίζεται στα Σκόπια - αναφέρεται η «Guardian» σε εκτενές ρεπορτάζ της με τίτλο «Οι Μακεδόνες ετοιμάζονται να ψηφίσουν για την αλλαγή του ονόματός τους».

«Χάσαμε μια γενιά. Είμαι 45 ετών κι ήμουν 18 όταν η “Μακεδονία” έγινε ανεξάρτητη. Υπό μία έννοια πρόκειται για μια δεύτερη ευκαιρία για τη γενιά μου να τα καταφέρει», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ σε μία προσπάθεια να πείσει ότι η αλλαγή το ονόματος θα ανοίξει ένα νέο μονοπάτι για την ΠΓΔΜ που παλεύει μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας.
«Στο παρελθόν θυσιάσαμε την πραγματικότητα για τη μυθολογία. Τώρα θυσιάζουμε τη μυθολογία για την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι αυτή που μετράει», υπογραμμίζει ο Ντιμιτρόφ.
Για πολλούς ωστόσο, η προσθήκη μίας λέξης (Βόρεια) είναι πολύ ευαίσθητο θέμα. «Σκεφτείτε τη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία. Οι λέξεις έχουν νόημα», σχολιάζει ο Σάσο Κλεκόφσκι, δημοσκόπος και αναλυτής που αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.
 «Αν υπήρχε δυνατότητα να μπούμε σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ χωρίς τη συμφωνία με την Ελλάδα, όλοι θα ήταν ενθουσιασμένοι», υποστηρίζει από την πλευρά της η  υπουργός Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα . «Θα ήταν παράλογο να αρνηθούμε το συσχετισμό ανάμεσα στη συμφωνία και την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ», προσθέτει.
Αυτή είναι σε γενικές γραμμές και η άποψη των περισσότερων στα Σκόπια, οι οποίοι θα ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου.
«Είμαστε μια απομονωμένη, μικρή, φτωχή χώρα. Ας το κάνουμε, λοιπόν. Δεν είναι δίκαιο, αλλά το θέμα δεν είναι τι είναι δίκαιο, αλλά τι είναι καλό για όλους. Αν υπάρχει μια ευκαιρία βελτίωσης των συνθηκών ζωής για το λαό, ας την αξιοποιήσουμε», επισημαίνει στην «Guardian» η 31 ετών ηθοποιός Σάνζα Αρσόφσκα. Το δημοσίευμα αναφέρεται στις έντονες αντιδράσεις των εθνικιστών και στην ισχνή πλειοψηφία που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις υπέρ της συμφωνίας «με την ολόθερμη στήριξη της μεγάλης Αλβανικής μειονότητας».
Η «Guardian» κάνει μία αναδρομή στο παρελθόν για να θυμίσει η ότι η  κόντρα Σκοπίων-Αθήνας είχε κλιμακωθεί επί των ημερών της  προηγούμενης, εθνικιστικής κυβέρνησης Γκρούεφσκι που γέμισε τα Σκόπια με αγάλματα, στήλες και το άγαλμα του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Εκτενή αναφορά γίνεται επίσης στη Ρωσία, η οποία διαφωνεί κάθετα με τη συμφωνία και την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, καθώς και στην απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass