Διάσταση στους θεσμούς για τις συντάξεις

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΑΝ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΠΟΥΝ

Δημοσίευση: 12 Σεπ 2018 15:57

ΑΘΗΝΑ
Διάσταση απόψεων υπάρχει στο εσωτερικό των θεσμών, για την μείωση των συντάξεων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι εκπρόσωποι Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΔΝΤ, ESM και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ήρθαν στην Ελλάδα για τον πρώτο έλεγχο μετά τη λήξη του προγράμματος, δεν έχουν κοινή ατζέντα.
Από το εσωτερικό του κουαρτέτου προκύπτει, ότι η Κομισιόν είναι η μόνη που βλέπει θετικά την αναβολή του μέτρου περικοπής της προσωπικής διαφοράς από 1-1-2019 με τους άλλους τρεις εκπροσώπους να βρίσκονται απέναντι.
ΔΝΤ, ESM και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρούν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι το μέτρο είναι διαρθρωτικό και όχι δημοσιονομικό και γι' αυτό το λόγο επιμένουν στην εφαρμογή όσων έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση.
Ωστόσο η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτύχει, τουλάχιστον, την αναβολή του μέτρου για το 2019.

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ - ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ
Σε ένα τέτοιο κλίμα, αρχίζουν σήμερα το πρωί οι επαφές της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, οι πρώτες μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα.
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στο κτίριο του Υπουργείου Δικαιοσύνης και από πλευράς κυβέρνησης θα είναι παρόντες μόνον ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Θα υπάρξουν 2-3 συναντήσεις, μια σήμερα, μια την Παρασκευή (οπότε και αναμένεται να αναχωρήσουν οι θεσμοί) και εάν χρειαστεί μια αύριο Πέμπτη. Αυτές θα είναι ολιγόωρες, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, δεν θα αφορούν σε διαπραγματεύσεις (δεν υπάρχουν πλέον, επισημαίνουν, μνημόνιο και προαπαιτούμενα), αλλά σε ανταλλαγή πληροφοριών και σε ενημέρωση για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και των μεταρρυθμίσεων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.
Πάντως υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι βασικό στοιχείο των συζητήσεων θα είναι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου) και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται από την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Παράλληλα, ωστόσο, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν και οι μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου. Όπως, η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, η στελέχωση της ΑΑΔΕ, η μείωση των "κόκκινων" δανείων και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα εργασιακά (αύξηση κατώτατου μισθού, αντιμετώπιση αδήλωτης εργασίας), η διαδικασία απλούστευσης στη χορήγηση αδειών για επενδύσεις, το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, οι αποκρατικοποιήσεις, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η καταπολέμηση της διαφθοράς κ.ά.
ΤΟ «ΚΑΥΤΟ» ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
Για το "καυτό" θέμα των συντάξεων (πρέπει να μειωθούν βάσει νόμου από την 1η Ιανουαρίου), ο εν λόγω κυβερνητικός παράγοντας επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ελληνική πλευρά αναμένεται να το "ανοίξει" αναφέροντας πως δεν είναι αναγκαία η μείωση λόγω των πλεονασμάτων σε προϋπολογισμό και ΕΦΚΑ.
Ωστόσο, αποφάσεις δεν πρόκειται να ληφθούν τώρα και παραπέμπονται για το τέλος του έτους. Με τον κυβερνητικό παράγοντα να εκφράζει βεβαιότητα πως "στο τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού (σ.σ. Κατατίθεται τον Νοέμβριο) δεν θα υπάρχει η μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου».
Για τις επαφές κυβέρνησης και θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, θα υπάρξει μια έκθεση τον Νοέμβριο. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις, στα τέλη Φεβρουαρίου, στα τέλη Μαΐου και τον Νοέμβριο 2019.

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Την ίδια ώρα, σε μια αποκλειστική εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην ελληνική υπηρεσία του euronews και την Εφη Κουτσοκώστα ο πρωθυπουργός απαντώντας για τις συντάξεις επισήμανε ότι είναι θέμα της κυβέρνησης να αποφασίσει τα μέσα επίτευξης των στόχων.
Οπως εξήγησε «ωφέλιμο για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας είναι να σταματήσουν οι περικοπές και η λιτότητα που δημιουργούν μια αντικυκλική πολιτική που μειώνουν τη ζήτηση, την κατανάλωση και άρα σπρώχνουν ξανά την οικονομία σε ένα σπιράλ ύφεσης που μόλις τώρα ξεφύγαμε από αυτό. Είμαι αισιόδοξος ότι τα νούμερα θα είναι θετικά και άρα θα καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι προς όφελος της οικονομίας και των συντάξιούχων και της κοινωνικής πλειοψηφίας».
Ερ: Αρα λέτε ότι αν πετύχετε τους στόχους δεν θα κόψετε τις συντάξεις. Μπορείτε να το πείτε καθαρά αυτό;
Τσίπρας: Το λέω καθαρά. Αν πετύχουμε τους στόχους, στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, μπορούμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό.
Ερ: Αν δεν τους πιάνουμε τους στόχους;
Τσίπρας: Αν δεν τους πιάνουμε τους στόχους βεβαίως και θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα τους πιάσουμε. Είναι υποχρέωσή μας, πρέπει να το καταλάβουμε. Οταν μια χώρα, όπως και ένα νοικοκυριό έχει υποχρεώσεις, θα πρέπει να βρει τον τρόπο να εξοικονομεί τα χρήματα να πληρώνει αυτές τις υποχρεώσεις. Δυστυχώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν μια χώρα υπερχρεωμένη, όχι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αλλά μια χώρα χρεοκοπημένη.

ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΤΡΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Για τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι στην Θεσσαλονίκη ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας ότι «ο στόχος και η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την τετραετία. Δεν αποτελεί στρατηγική, στόχο και επιθυμία μας οι τριπλές εκλογές».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass