Στον Άρειο Πάγο η άδεια Κουφοντίνα

Μετά την αναίρεση της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου* Στηρίζει την απόφασή της ο υπουργός Δικαιοσύνης* Οργή στη ΝΔ

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2019 15:48

ΑΘΗΝΑ

Την ερχόμενη Τρίτη θα αποφασίσει ο Αρειος Πάγος για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα, μετά την κίνηση της Ξένης Δημητρίου να ζητήσει αναίρεση του βουλεύματος του δικαστικού συμβουλίου Βόλου, που είχε απορρίψει το αίτημα του εκτελεστή της 17 Νοέμβρη.

Την Τρίτη, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει αν θα αναιρέσει ή όχι το βούλευμα για τον Κουφοντίνα. Μάλιστα, ορίστηκε ότι η εισαγγελέας που θα προτείνει προς του Αρεοπαγίτες θα είναι η ίδια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Η κ. Δημητρίου αργά το βράδυ της Παρασκευής ζήτησε αναίρεση της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου του Βόλου, που είχε αρνηθεί την άδεια στον Κουφοντίνα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να μείνουν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ τα δικαστήρια Βόλου, περιμένοντας το έγγραφό της.

Η κίνηση αυτή της κ. Δημητρίου προκάλεσε αρκετά ερωτήματα και ήρθε την ώρα που ο Κουφοντίνας συνεχίζει την απεργία πείνας, αλλά και ενώ από τις αρχές Μαΐου γίνονται μπαράζ επιθέσεων και βανδαλισμών, από αναρχικούς που εκφράζουν αλληλεγγύη στον εκτελεστή της 17 Νοέμβρη. Σε περίπτωση που το Ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου κάνει δεκτή την αναίρεση, τότε το αίτημα για άδεια του Κουφοντίνα θα συζητηθεί εκ νέου στο δικαστήριο Βόλου, με άλλη σύνθεση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες η κ. Δημητρίου, στο σκεπτικό της για την αίτηση αναίρεσης για την υπόθεση Κουφοντίνα, υποστηρίζει πως το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα. Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επικαλείται παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Οι γνωμοδοτήσεις αυτές είναι τρεις, από το 1993 ως το 2011. Επικαλείται ακόμη, πρόσφατη δημοσίευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, ότι και οι πολυισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί άδειας.

ΟΡΓΗ ΣΤΗ ΝΔ

Η απόφαση της Ξένης Δημητρίου να ζητήσει αναίρεση του βουλεύματος προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας και στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ επισημαίνει ότι κανένα σοβαρό κράτος δεν εκβιάζεται από τρομοκράτες ή θαυμαστές τους. Παράλληλα, τονίζει ότι θα καταργήσει τον νόμο Παρασκευόπουλου.

«Κανένα σοβαρό δημοκρατικό Κράτος δεν εκβιάζεται από τρομοκράτες ή θαυμαστές τους. Η Νέα Δημοκρατία θα καταργήσει τον νόμο Παρασκευόπουλου και θα επαναφέρει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας για αμετανόητους τρομοκράτες».

*Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για την υπόθεση άδειας του Δημήτρη Κουφοντίνα εξέφρασε την εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη, τονίζοντας πως η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται ούτε από έναν κατά συρροή δολοφόνο, ούτε από τραμπούκους που τον υποστηρίζουν.

*Σφοδρή ήταν όμως και η αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη, που επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι επί κυβερνήσεως Τσίπρα η Δημοκρατία εκβιάζεται και τρομοκρατείται.

«Αφού η κ. Δημητρίου είχε δώσει την αναίρεση σε αντιεισαγγελέα, που απεφάνθη ότι ορθώς δεν δόθηκε άδεια, πήρε το θέμα, κράτησε ανοιχτά έως τις 12 τα δικαστήρια Βόλου για να κάνει η ίδια την αναίρεση της ομόφωνης απόφασης», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη στον ΣΚΑΪ, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της άδειας του Κουφοντίνα.

«Το συμπέρασμα είναι ότι επί κυβερνήσεως Τσίπρα η Δημοκρατία και εκβιάζεται και τρομοκρατείται», υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη και συμπλήρωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι αυτό γίνεται από όσους «καίνε, απειλούν, δημιουργούν κάθε ημέρα θέματα σε εκδηλώσεις και απειλούν ευθέως ότι θα κάψουν τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα αν δεν περάσει το δικό τους».

 ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Την στήριξή του στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, για την υπόθεση εκφράζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου.

Ο κ. Καλογήρου, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως η άσκηση της αναίρεσης ανήκει στις αρμοδιότητες της εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης επικρίνει όσους ασκούν κριτική στην συγκεκριμένη εισαγγελική παρέμβαση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου: Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει την εκ του νόμου αρμοδιότητα να ασκεί το ένδικο μέσο της αναίρεσης κατά όλων των βουλευμάτων και των δικαστικών αποφάσεων.

Η άσκηση αυτής της αρμοδιότητας συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ενιαιοποίηση της ερμηνείας του νόμου και την ασφάλεια δικαίου.

Μετά την άσκηση της αναίρεσης θα επιληφθεί το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου προκειμένου να αποφανθεί περί της βασιμότητας της εν λόγω αναίρεσης», αναφέρει ο κ. Καλογήρου.

«Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενεργοποίησε μια προβλεπόμενη νομική διαδικασία, που εν προκειμένω αφορά στην εφαρμογή κρίσιμων διατάξεων της σωφρονιστικής νομοθεσίας, που επηρεάζουν τη μεταχείριση των κρατουμένων της χώρας η οποία θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο, κάποιοι επιχειρούν να θυσιάσουν το κύρος της Δικαιοσύνης στο βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης, ακόμη και με προσωπικές επιθέσεις εναντίον της Εισαγγελέως και με δηλώσεις που συνιστούν παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

Το πολιτικό σύστημα, τα δημοκρατικά κόμματα και οι πολίτες οφείλουν να σεβαστούν τους διαδικαστικούς και ουσιαστικούς κανόνες της έννομης τάξης και τελικά την ίδια την δικαιοκρατία», καταλήγει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass