Η ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία για «πάγωμα» διαπραγματεύσεων

* Μετά τις προκλητικές της ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου * Στις Βρυξέλλες ο Κατρούγκαλος* Δήλωση Κυρ. Μητσοτάκη

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2019 18:02

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ετοιμάζεται να στείλει η ΕΕ.

Τα 28 κράτη -μέλη της Ένωσης αναμένεται να εκφράσουν «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δεσμευθούν να «απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία», σε προσχέδιο δήλωσης που συντάσσεται και θα εκδοθεί σημερα από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στο Λουξεμβούργο.

Η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και θα σημειώνεται ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ», μεταδίδει το ΚΥΠΕ. Οι 28 επαναλαμβάνουν ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο» και θα προειδοποιούν ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».

ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ

Στο Λουξεμβούργο μετέβη ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη ενημερώνουν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και θα συζητήσουν την αναγκαία αντίδραση της Ε.Ε.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμός μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία για την Σύνοδο Κορυφής και σειρά επαφών με ηγέτες προκειμένου να ενημερωθούν για τις ενέργειες της Άγκυρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά την επιστροφή του από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναμένεται να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα και να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

ΔΗΛΩΣΗ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

«Εδώ και μήνες η Τουρκία, δείχνει απόλυτη περιφρόνηση στο Διεθνές Δίκαιο. Παραβιάζει συστηματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «εφόσον υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση τέτοιων ενεργειών, είναι απολύτως επιβεβλημένο, Ελλάδα και Κύπρος, να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας».

Άφησε δε, αιχμές για τη στάση του κ. Τσίπρα, λέγοντας «είναι αναγκαίο, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, να υπάρχει εθνική ενότητα και αποφασιστικότητα. Όμως, σε καμία περίπτωση, η κρισιμότητα της κατάστασης δεν δικαιολογεί την ανεύθυνη δραματοποίηση της. Σύγκληση κυβερνητικών οργάνων εντός του Σαββατοκύριακου του Αγίου Πνεύματος, δεν ωφελεί την εθνική στάση και την εθνική γραμμή, την οποία πρέπει όλοι να τηρήσουμε».

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε πλήρη ετοιμότητα, στον απόηχο των πληροφοριών ότι ξεκίνησε η γεώτρηση των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για «θαλάσσια εισβολή» και ξεκαθάρισε ότι η Λευκωσία έχει στη διάθεσή της μέσα διπλωματικά και νομικά μέσα. Υπενθύμισε δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης κατά νομικών και φυσικών προσώπων, που συμμετέχουν στις τουρκικές δραστηριότητες, προσθέτοντας ότι η αντίδραση της Άγκυρας αποκαλύπτει ότι αυτό αποδίδει ως αποτρεπτικό μέσο.

Εξέφρασε τέλος την ικανοποίησή του για την απερίφραστη καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από Ευρωπαίους και ΗΠΑ.

ΔΗΛΩΣΗ Κ. ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗ

* Το θερμό καλοκαίρι που έρχεται στα Ελληνοτουρκικά απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και ενότητα δήλωσε χθες ο πρώην δήμαρχος Λάρισας και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ κ. Κ. Τζανακούλης. Και συνέχισε: Η εισβολή των Τούρκων στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνεύσεις.

Η δραματοποίηση του γεγονότος από τον κ.Τσίπρα χθες με τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ ενώ ταυτoχρόνως σήμερα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, η αποστολή στην Άγκυρα για τα ΜΟΑ συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο της, μόνο αφαιρεί από την αποτρεπτική μας ικανότητα.

Η εβδομάδα αυτή είναι πολύ σημαντική και πρέπει να ασκηθούν πιέσεις οικονομικής φύσεως στην Τουρκία. Η παύση των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση που μόλις διέρρευσε δεν είναι αρκετή.

Φωνές ακραίες και επικίνδυνες, όπως του μορφώματος της Χ.Α και του κ. Βελόπουλου, πρέπει να παραμεριστούν. Το εθνικό συμφέρον δεν εξυπηρετείται με λεονταρισμούς και εθνικιστικά παραληρήματα. Χρειάζεται γνώση, σύνεση, αποφασιστικότητα.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Αργά προχθές ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας ότι «η επιχειρησιακή διάταξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η συνήθης. Οι όποιες μετακινήσεις έγιναν, εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2019», η οποία περατώθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019.

Σε χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ αναφέρεται ότι ελληνική αντιπροσωπεία πρόκειται να μεταβεί στην Τουρκία από 17 έως 22 Ιουνίου 2019, προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις τεχνικού επιπέδου με αντίστοιχη τουρκική, για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass