ΣΥΡΙΖΑ: Χωράει και νοσταλγούς της Χούντας το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη

Τι αναφέρει ο Βολιώτης γ.γ. Τουρισμού Κ. Λούλης

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2019 15:06

ΑΘΗΝΑ

"Δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο μου" απαντά ο νέος Γενικός Γραμματέας Τουρισμού, Κωνσταντίνος Λούλης, μετά το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών που παραθέτει αποσπάσματα, στα οποία ο κ. Λούλης εγκωμιάζει τον δικτάτορα Γιώργο Παπαδόπουλο και τα πεπραγμένα των "Απριλιανών".

Αναφέρει ο -Βολιώτης- κ. Λούλης:

"Όσοι μου ασκούν κριτική, προφανώς δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο μου που συνιστά μια ψυχρή αποτύπωση των δύο τελευταίων αιώνων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, η οποία περιλαμβάνει και την περίοδο της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Τους όψιμους επικριτές μου, τους παραπέμπω στις δέκα τελευταίες σελίδες του βιβλίου. Εκεί θα βρουν 60 εγκωμιαστικά σχόλια για την αντικειμενική αποτύπωση των ιστορικών γεγονότων από εκπροσώπους ΟΛΩΝ των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου, μεταξύ των οποίων και πρώην υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι κ. Νίκος Τόσκας και Γιάννης Καραγιάννης".

Τί έγραψε η Εφ. Συν.

Ως προσωπικός φίλος του δικτάτορα, Γιώργου Παπαδόπουλου, παρουσιάζεται ο γνωστός αλευροβιομήχανος, Κωνσταντίνος Λούλης, ο οποίος διορίστηκε Γενικός Γραμματεάς Τουρισμού, από τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με άρθρο της Εφημερίδας των Συντακτών, που δημοσιεύει αποσπάσματα από βιβλίο του στο οποίο εξυμνεί την Χούντα.

Το βιβλίο εκδόθηκε το 2015 και έχει τίτλο "Η επιβίωση της Ελλάδας μέσα από διαδοχικά θαύματα", εκδόσεις Ψυχογιός.

Σύμφωνα με όσα γράφει ο ίδιος, η φιλία του με τον δικτάτορα, ξεκίνησε όταν ο τελευταίος ήταν στην φυλακή και στις συζητήσεις μαζί του, έφτασε στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για έναν άνθρωπο "παρεξηγημένο".

"Ο χρόνος δεν έφτανε για να απορροφήσω τόσα γεγονότα -τα περισσότερα άγνωστα- αλλά και να καταλάβω πως ο πάμφτωχος και προδομένος από στενούς του συνεργάτες, εγκαταλειμμένος από τους ευεργετηθέντες και τιμωρημένος αμείλικτα από τους αντιπάλους του, Γ. Παπαδόπουλος, δεν ήταν όπως τον παρουσίαζαν" γράφει.

"Για να διασταυρώσω όλα αυτά τα συγκλονιστικά που είχα ακούσει, γνώρισα και μίλησα πολλές φορές με τον Στυλιανό Παττακό, Νικόλαο Μακαρέζο, Ιωάννη Λαδά, Νικόλαο Ντερτιλή, Δημήτριο Ιωαννίδη και Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο, καθώς και με βουλευτές που ήταν στην εξεταστική επιτροπή του «φακέλου» της Κύπρου»" σημειώνει.

Για την Χούντα γράφει πως "όπως ήταν φυσικό, περιορίστηκαν οι δημοκρατικές ελευθερίες" και ότι "πολίτες ταλαιπωρήθηκαν και φυλακίστηκαν", αλλά το καθεστώς έφερε σημαντικά επιτεύγματα, μεγάλης "οικονομικής ανάπτυξης" και "δημιουργίας μιας ευρείας ευημερούσας μεσαίας τάξης", για να μιλήσει για "μια σημαντική μερίδα ικανοποιημένων από το καθεστώς πολιτών".

Γράφει δε πως "πολλοί πιστεύουν ότι αν μέχρι το 1971-1972 ο Γ. Παπαδόπουλος διενεργούσε εκλογές, ακόμα και στον ίδιο στίβο με όλα τα παλαιά κόμματα, θα τις κέρδιζε".

"Το γεγονός ότι οι κινηματίες αξιωματικοίβελτίωσαν το επίπεδο της ζωής των Ελλήνων διαχειριζόμενοι συνετά και έντιμα το δημόσιο χρήμα, φυλακίστηκαν και πέθαναν φτωχοί, εκτιμήθηκε τελικά από ελάχιστους. Οι Ελληνες προτιμούν να επιλέγουν οι ίδιοι τους κυβερνήτες τους, ανεξάρτητα αν αυτοί δικαιώνουν τις επιλογές τους ή τους απογοητεύουν, κάνοντας προβληματική την επιβίωσή τους. Πάνω απ’ όλα εκτιμούν την αξία των δημοκρατικών ελευθεριών" γράφει.

Για το Πολυτεχνείο αναφέρει: "Δεν καταγγέλθηκε από τη Σύγκλητο κανένας θάνατος φοιτητή στον χώρο του Πολυτεχνείου. Εκτός Πολυτεχνείου, στην ευρύτερη περιοχή, βρήκαν το θάνατο 12 πολίτες".

Το ρεπορτάζ σημειώνει πως είναι δημοφιλής μύθος ότι επί Χούντας υπήρξε οικονομική ανάπτυξη, καθώς το χρέος εκτοξεύτηκε, οι πραξικοπηματίες αποκόμισαν οικονομικά οφέλη αυξάνοντας τις αποδοχές τους, ευνόησαν καταχρηστικά επιχειρηματίες, "άνθισε" η μετανάστευση των Ελλήνων και υπήρξε εκτεταμένη διαφθορά και κακοδιαχείριση, στην Επταετία.

Σημειώνεται πως ο κ. Λούλης, είχε διοριστεί πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, την περίοδο 1989-1991 και είχε εκφράσει την υποστήριξή του στον ηγούμενο Εφραίμ για το Βατοπέδι.

Επί αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου διορίστηκε μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος (1998-2008), ενώ στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος στον Βόλο με το ψηφοδέλτιο Μπέου.

Αποπομπή του ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Να αποπέμψει άμεσα ο πρωθυπουργός τον νέο γ.γ. Τουρισμού, Κωνσταντίνο Λούλη, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του υπό τον τίτλο: "Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη χωράει ακόμα και νοσταλγούς της Χούντας".

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης επανειλημμένα αναφέρθηκε στην οριστική υπέρβαση των "ιδεολογικών συγκρούσεων του 20ου αιώνα" και στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού δίχως κομματικά κριτήρια» και πως «σήμερα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε σε τι μεταφράζονται οι αφηρημένες αυτές διακηρύξεις».

«Όπως αποκαλύπτει πρωτοσέλιδα η Εφημερίδα των Συντακτών, ο Κωνσταντίνος Λούλης, νέος γενικός γραμματέας Τουρισμού, σε πρόσφατο βιβλίο του εξυμνεί την επτάχρονη δικτατορία και δηλώνει ευθαρσώς ότι είχε προσωπικές σχέσεις με τον δικτάτορα Παπαδόπουλο», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «μια ματιά στο βιογραφικό του κυρίου Λούλη μαρτυρεί ένα πλούσιο παρελθόν στενών σχέσεων με συντηρητικούς εκκλησιαστικούς -διατέλεσε πρόεδρος του συλλόγου φίλων της Μονής Βατοπεδίου- και πολιτικούς κύκλους».

«Η σημερινή αποκάλυψη έρχεται να επισφραγίσει αυτήν την εικόνα», σχολιάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «συνιστά πρόκληση για τη Δημοκρατία μας η κυβέρνηση να φιλοξενεί στους κόλπους της έναν υμνητή της δικτατορίας που οδήγησε στην τραγωδία της Κύπρου» και προσθέτει ότι «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αποπέμψει άμεσα τον κ. Λούλη».

«Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει τρεις μέρες ύστερα από τους εορτασμούς για την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Σε κάθε άλλη περίπτωση οι ρητορικές του διακηρύξεις αποδεικνύονται συγχωροχάρτια για τους νοσταλγούς της δικτατορίας των συνταγματαρχών και τις σύγχρονες σκοταδιστικές και αντιδραστικές αντιλήψεις», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προς στιγμή δεν υπάρχουν αντιδράσεις από άλλα κόμματα για το θέμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass