Εκτός ...Κλίματος η εκτροπή Αχελώου

ΦΑΜΕΛΛΟΣ: ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΖΗΤΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΘΕΛΕΙ Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2019 15:24

ΑΘΗΝΑ
Στην εξαγγελία του κυρίου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για την επανεκκίνηση του σχεδίου εκτροπής του Αχελώου, επικεντρώθηκε η τοποθέτηση του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, στην Υποεπιτροπή Υδατικών  Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η επανεκκίνηση του σχεδίου εκτροπής του Αχελώου αποτελεί πολιτικό παράδοξο καθότι δεν βασίζεται σε κάποια είτε θεσμική, είτε επιστημονική αλλαγή ή εξέλιξη.

Μας φαίνεται περίεργο ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ να ανακοινώνει ότι θα προχωρήσουν σε μία επιλογή που βρίσκεται σε κόντρα με την ευρωπαϊκή κανονικότητα και τη διαδικασία λειτουργίας των θεσμών. Αυτό καθώς δεν έχουν προκύψει νέα δεδομένα, ούτε νέες μελέτες. Το 2017, συμφωνήθηκε ένα  ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης υδάτων για τη Θεσσαλία, σύμφωνο με την ευρωπαϊκή στρατηγική, που δεν περιείχε την εκτροπή του Αχελώου».
Ο Σ. Φάμελλος ξεκαθάρισε στη συνέχεια, ότι η λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος της Μεσοχώρας δεν συνδέεται με την εκτροπή του Αχελώου, όπως λανθασμένα ανέφερε ο κύριος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Συγκεκριμένα, το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας έχει ήδη αδειοδοτηθεί από το 2017, με υπογραφή του ως Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων, ώστε να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει με ευθύνη της ΔΕΗ. Είχε προηγηθεί στενή και μακρά συνεργασία με το δήμο Πύλης, όπως και με τους δήμους Φαρκαδώνας, Φαρσάλων, Τεμπών και Αγιάς για έργα μικρών και μεσαίων φραγμάτων. Υπενθύμισε επιπλέον, ότι τουλάχιστον επτά Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έχουν γνωμοδοτήσει εναντίον της εκτροπής, καθώς και ότι  Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχει κρίνει ότι δεν υπάρχει σκοπιμότητα μεταφοράς πόρων μεταξύ λεκανών για λόγους άρδευσης, παρά μόνο για ύδρευση (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας). Είπε «Δεν πρέπει να ανοίξει μία ακόμη πληγή στη Θεσσαλία, ούτε να δημιουργηθούν εντάσεις στην Αιτωλοακαρνανία».
Λαμβάνοντας υπόψη ειδικά, τις σημερινές συνθήκες, η εκτροπή του Αχελώου είναι σε πλήρη αντίθεση με τις νέες πολιτικές που χρειαζόμαστε για την πρόληψη, το μετριασμό και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή για την πρόσφατη εξασφάλιση χρηματοδότησης από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, 2,3 εκατ. ευρώ, για τους δήμους Λάρισας, Κιλελέρ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με στόχο την ενίσχυση έργων υπόγειων υδροφορέων για την καταπολέμηση της ξηρασίας και την εξασφάλιση υδατικών πόρων για άρδευση στην περιοχή. Τα εν λόγω έργα σχεδιάζονται σε συμφωνία με το Σχέδιο Διαχείρισης Νερού της Θεσσαλίας και περιλαμβάνει μικρά έργα περιμετρικά της Θεσσαλίας που θα βοηθήσουν τόσο στην αλλαγή του μοντέλου προσφοράς, όσο και στην αλλαγή του μοντέλου ζήτησης νερού.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΦΘΗΝΟ ΤΟ ΝΕΡΟ

Eνα σχόλιο που ήδη προκαλεί θύελλα αντιδράσεων έκανε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μπάμπης Παπαδημητρίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Υποεπιτροπή Υδάτινων Πόρων της Βουλής.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το νερό «δυστυχώς, είναι απαράδεκτα φθηνό και η σπατάλη του εξωφρενική» και συμπλήρωσε πως «πρέπει να εξηγήσουμε γιατί πρέπει να έχει τη σωστή τιμή».
Όταν, δε, κλήθηκε από την πρόεδρο να εξηγήσει τι εννοεί με την τιμολόγηση του νερού απάντησε πως «πρέπει να εξηγήσουμε γιατί το νερό πρέπει να έχει τη σωστή τιμή».
* Ως προάγγελο αυξήσεων στην τιμή του νερού «βλέπει» ο ΣΥΡΙΖΑ την δήλωση του βουλευτή της ΝΔ Μπάμπη Παπαδημητρίου ότι είναι «απαράδεκτα φθηνό».
Σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου εγκαλεί την κυβέρνηση της ΝΔ ότι βάζει στο στόχαστρο ένα ακόμη αγαθό και προειδοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα υπερασπιστεί «με κάθε τρόπο».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass