Βραβεύθηκαν βετεράνοι αεροπόροι

ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Δημοσίευση: 08 Νοε 2019 22:01

Σε μια συγκινητική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Πολεμική Αεροπορία παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικολάου Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτεράρχου (Ι) Γεωργίου Μπλιούμη, τίμησε χθες τους έξι εν ζωή αεροπόρους των «Μοιρών της Ερήμου», που έδρασαν στα μέτωπα της Βορείου Αφρικής, αλλά και της Μεσογείου, της Κρήτης, της Ιταλίας και της Γιουγκοσλαβίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Η επιστροφή (σημ. των ελληνικών Μοιρών στην Ελλάδα) την 14η Νοεμβρίου 1944 δεν ήταν ημέρα χαράς για όλους, αλλά μονάχα για λίγους», μας λέει ο Κωνσταντίνος Χατζηλάκος, αντιπτέραρχος ε.α. και ένας από τους έξι εν ζωή παλαίμαχους πιλότους που βραβεύτηκαν. «Για τους πολλούς ήταν φαρμάκι, ήταν θρήνος», λέει με έμφαση ο 99χρονος αεροπόρος και συμπληρώνει: «Εμείς οι λίγοι ήμαστε οι τυχεροί, κι αυτοί που δεν επέστρεψαν ήταν οι πιο πολλοί».

«Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα 75 χρόνια από την επιστροφή των Ελληνικών Μοιρών από τη Μ. Ανατολή και την Ιταλία στην απελευθερωμένη Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1944, καθώς και στην παρουσίαση της ιστορικής τους πορείας μέχρι σήμερα. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία που συγκροτήθηκε το 1941 στη Μ. Ανατολή με τη βοήθεια των συμμάχων συνεισέφερε σε όλα τα μέτωπα του πολέμου μέχρι την τελική της επικράτηση. Οι τρεις ελληνικές μοίρες που έδρασαν στη Βόρεια Αφρική και στην Ιταλία πραγματοποίησαν πλήθος αποστολών, οι οποίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης.

«Καλωσορίζω τους Έλληνες βετεράνους αεροπόρους που πολέμησαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχουμε μπροστά μας ανθρώπους που πολέμησαν, που υπέμειναν στερήσεις στον αγώνα της Ελλάδας, στους ουρανούς της Βορείου Αφρικής, της Μεσογείου, της Ιταλίας, της Γιουγκοσλαβίας και του Αιγαίου. (...) Η ελευθερία δεν χαρίζεται αλλά καταχτιέται. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου. Πρέπει να είστε περήφανοι για τα κατορθώματά σας», συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος.

Οι τιμώμενοι παλαίμαχοι αεροπόροι είναι ο Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Γεώργιος Πλειώνης, ο Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Κωνσταντίνος Χατζηλάκος, ο Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Ευστ. Αθανασόπουλος, ο Υποπτέραρχος (Ι) ε.α. Παναγιώτης Καραγιάννης, ο Ταξίαρχος (Ι) ε.α. Βύρων Σαχαρίδης και ο Σμήναρχος (Μ) ε.α. Γεώργιος Γαλανός.

ΟΙ ΜΟΙΡΕΣ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ

Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, η Ελληνική Αεροπορία ανασυγκροτήθηκε στη Μέση Ανατολή με 5 αεροσκάφη «Avro Anson», τα οποία είχαν διαφύγει εκεί μετά την κατάρρευση του μετώπου. Με τη συμβολή της Βρετανικής Αεροπορίας δημιουργήθηκαν δύο ελληνικές Μοίρες Διώξεως με αεροσκάφη αρχικά «Hurricane» και αργότερα «Spitfire», και μία μοίρα ελαφρού βομβαρδισμού με αεροσκάφη «Baltimore».

Η δραστηριότητα των ελληνικών μοιρών περιλάμβανε συνοδείες νηοπομπών, ανθυποβρυχιακές έρευνες, επιθετικές περιπολίες, αναγνωρίσεις, επιθέσεις και αναχαιτίσεις των δυνάμεων του Άξονα. Το καλοκαίρι του 1943 οι ελληνικές Μοίρες Διώξεως πήραν μέρος στις μεγάλες επιδρομές που σχεδίαζαν οι Σύμμαχοι για την προσβολή γερμανικών στρατιωτικών στόχων στην Κρήτη.

«Από τους αρχικούς 22 χειριστές που επάνδρωσαν την 336 Μοίρα Διώξεως, τον Φεβρουάριο του 1943, επέστρεψαν τον Νοέμβριο του 1944 μόνον επτά. Από τους 40 συμμαθητές της 10ης Σειράς της Σχολής Ικάρων του 1940, επέστρεψαν οι μισοί. Ανάλογες ήταν και οι απώλειες στην 335η και τη 13η Μοίρα ελαφρού βομβαρδισμού», τόνισε σε γραπτό μήνυμά του, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Χατζηλάκος.

* Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χρ. Χριστοδούλου, οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, ο μητροπολίτης Λάρισας σεβ. Ιερώνυμος, η βουλευτής της ΝΔ Στέλλα Μπίζιου, ο Αρχηγός ΤΑ, Θεμ. Μπουρολιάς και ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» Γ. Μιχαλόπουλος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass