Αλλαγή μοντέλου διοίκησης στις Περιφέρειες

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ ΣΤΗ Γ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΠΕ: ΙΣΧΥΡΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΠΡΟΣ «ΑΠΟΨΙΛΩΣΗ» ΟΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ * ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Δημοσίευση: 14 Νοε 2019 17:05

ΑΘΗΝΑ

Τη ριζική αναθεώρηση του status quo του διοικητικού μηχανισμού της χώρας, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να το πράξει. «Έχει έρθει η ώρα να γίνει ένα νέο μεγάλο βήμα, μία νέα μεγάλη τομή στον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης», τόνισε ο υπουργός στη Γ.Σ. της ΕΝΠΕ, οι εργασίες της οποίας διεξήχθησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών και ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ με την εκλογή νέας ηγεσίας της.

Όπως ανακοίνωσε, στο σχετικό νόμο που έχει δώσει εντολή ο πρωθυπουργός να καταρτιστεί και στόχος είναι να είναι έτοιμος το πρώτο εξάμηνο του 2020, θα μεταφέρονται «στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αλλά και στην πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση ισχυρότατες αρμοδιότητες που σήμερα παραμένουν στο κράτος», επισημαίνοντας ότι ο «θεσμός των συντονιστών των αποκεντρωμένων διοικήσεων, έτσι όπως τουλάχιστον υπάρχει σήμερα, περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει».

Πιο συγκεκριμένα, ανάφερε ότι ο νόμος αυτός «θα αφορά σε ένα νέο σύστημα διοίκησης στον κρατικό μηχανισμό και σε μια δραστική ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και συνακόλουθα των πόρων και του προσωπικού για την πρωτοβάθμια και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση με ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων τους». Επίσης κάλεσε την Αυτοδιοίκηση να συνδιαμορφώσουν από κοινού τον νόμο για τον οποίο είπε ότι «προτού ξεκινήσει αυτή η διαδικασία» θα ζητήσει απ’ όλα τα κόμματα να καταθέσουν τις θέσεις τους αλλά και η κοινωνία των πολιτών να εκφράσει τις απόψεις της. «Θέλω να είναι ένας νόμος της Αυτοδιοίκησης, ένας νόμος που θα τον φτιάξουμε μαζί με τα στελέχη των Περιφερειών και φυσικά μαζί με τα στελέχη της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης», ανάφερε ο ίδιος.

Ο ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

«Σε μια θυελλώδη πενταετία, στη δίνη της οικονομικής κρίσης, κάναμε σταθερά βήματα σε ασταθές έδαφος, ήμασταν πάντα παρόντες προτού μας καλέσουν, αναμετρηθήκαμε με τα καθημερινά όνειρα των πολιτών και πετύχαμε, και θέσαμε τις βάσεις για τη μετάβαση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση που είναι συνώνυμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας». Συνοψίζοντας μια μαχητική και αποτελεσματική θητεία στο τιμόνι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, στην ομιλία του στη γενική συνέλευση της ΕΝΠΕ στην Αθήνα ευχαρίστησε όλους όσοι στις πιο δύσκολες στιγμές για τη χώρα στήριξαν τον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. «Σας ευχαριστώ» είπε «για την πολιτική γενναιότητα και την οξυδέρκειά σας, για τη συνεργασία χωρίς ιδεοληπτικές εμμονές και συμπλεγματικά σύνδρομα, για την εικόνα που εκπέμψαμε στην κοινωνία. Εικόνα σεβασμού και ενδιαφέροντος για το κάθε πολίτη ξεχωριστά. Εικόνα προστασίας και αποτελεσματικότητας. Την εικόνα μιας νέας διαφορετικής αντίληψης για την Αυτοδιοίκηση. Είχαμε πάντα στο μυαλό μας ότι είμαστε εδώ όχι για τον εαυτό μας αλλά για τους συνανθρώπους μας, για τους πολλούς. Και όλοι πορευτήκαμε έχοντας στο μυαλό μας ότι τελικά αυτό που αφήνεις πίσω σου υπηρετώντας τα κοινά είναι αυτό που μένει στις ζωές των άλλων».

«Στη διάρκεια μιας θητείας - σταθμού, εμπεδώσαμε» είπε ο κ. Αγοραστός, «την έννοια μιας αυτοδιοίκησης που στέκεται δίπλα στα μικρά καθημερινά που ανάγονται σε μείζονα και κυρίαρχα στη ζωή του καθενός. Αλλά και μιας αυτοδιοίκησης που πετυχαίνει και στα μεγάλα. Που ξέρει να συνεργάζεται, που έκανε πράξη τη συνέργεια, που ξέρει να λέει όχι. Που διεκδικεί, δημιουργεί και φτάνει στο χρήσιμο αποτέλεσμα. Που αναλαμβάνει ευθύνη και δεν ακολουθεί τον δρόμο της απειλητικής ετερότητας, ρίχνοντας βάρη και ευθύνες σε άλλους. Γιατί παρότι δεν είμαστε όλοι «ίδιοι», ο καθένας, είναι εξίσου σπουδαίος».

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ αναφέρθηκε σε κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές της θητείας του, επισημαίνοντας: «Κληθήκαμε να διοικήσουμε στην πιο δύσκολη στιγμή για τη χώρα. Σε μια θυελλώδη πενταετία, σε ένα περιβάλλον τοξικό, αβέβαιο, με τεράστιους κινδύνους, στη δίνη της οικονομικής κρίσης, με παύση πληρωμών και capital controls. Σε ένα ασταθές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Σας ευχαριστώ γιατί δεν παραδοθήκαμε. Δεν σηκώσαμε τα χέρια ψηλά. Αγωνιστήκαμε, διεκδικήσαμε και πετύχαμε σταθερά βήματα σε ένα ασταθές έδαφος. Ζήσαμε και ζούμε σε αναθεωρητική εποχή. Παλέψαμε με κάθε μέσο και εργαλείο που είχαμε στη διάθεσή μας απέναντι στην κακονομία, τη γραφειοκρατία, την αργοπορία. Απέναντι στην κρατική δουλοκτησία. Και αντισταθήκαμε απέναντι στις δυνάμεις που θέλουν να γραφειοκρατικοποιήσουν τη δυναμική της Δημοκρατίας και να φέρουν το μακρύ χέρι του κράτους στην καρδιά της Αυτοδιοίκησης. Διεκδικούμε σθεναρά να καταργηθούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις» υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός και πρόσθεσε: «Αναμετρηθήκαμε με πολλές προκλήσεις και δυσκολίες. Αποδείξαμε ότι η ΕΝΠΕ είναι εργαλείο ανθρώπινο, γιατί νοιάζεται για τους πολλούς. Για την κάθε Ελληνίδα και τον κάθε Έλληνα. Και ήμασταν κοντά τους στις δύσκολες στιγμές. Ήμασταν παρόντες σε όλες τις κρίσιμες μάχες της χώρας»:

Gallery άρθρου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass