Μαζική συμμετοχή στην πορεία για το Πολυτεχνείο

Κλεφτοπόλεμος και συλλήψεις τη νύχτα στα Εξάρχεια - Επεισόδια σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη

Δημοσίευση: 18 Νοε 2019 20:04

ΑΘΗΝΑ
Επέτειος του Πολυτεχνείου χθες και η πορεία από το κέντρο της Αθήνας προς την αμερικανική πρεσβεία είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή από τον κόσμο.


Σύμφωνα με την αστυνομία εκτιμάται πως περίπου 20.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με την εκτίμηση της ΕΛΑΣ, περίπου 8.000 διαδήλωσαν με το μπλοκ του ΠΑΜΕ, στους 1.000 οι διαδηλωτές στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και περίπου 11.000 στα υπόλοιπα μπλοκ.
Φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και με κεντρικό σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία εμπρός για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία», κατευθύνθηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία.
Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσύγκεντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Του συλλαλητηρίου προπορεύτηκε ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.
Του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ ηγήθηκε μέχρι το Σύνταγμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα ξεχωριστή πορεία έκανε το ΚΚΕ με κατεύθυνση την αμερικάνικη πρεσβεία.
Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στην αμερικανική πρεσβεία έφτασε πρώτο το μπλοκ της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Τα μέλη της ΠΑΣΠ μόλις έφτασαν στην Αμερικανική Πρεσβεία έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν.
Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

 

ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ
Στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου συμμετείχει ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Με ανάλογη αμφίεση ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ σε «αλυσίδα» με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, την πρώην περιφερειάχη Αττικής Ρένα Δούρου και άλλα στελέχη του κόμματος.
Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί στο μήνυμα του Πολυτεχνείου με προσωπική του ανάρτηση στο Facebook: «Φέτος έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε εκεί», προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας και εξηγούσε: «Όχι μόνο γιατί οι παλιοί υμνητές της χούντας δεν βρίσκονται πια μόνο στο περιθώριο αλλά και σε κυβερνητικούς θώκους να ομνύουν στην κανονικότητα. Ούτε μόνο γιατί η άγρια καταστολή αναβαθμίζεται σε κυβερνητική στρατηγική αναγκαστικότητας. Θα είμαστε εκεί κυρίως για να στείλουμε μήνυμα αντίστασης στο κύμα της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης αλλά και σε όσους έχουν προεξοφλήσει ότι ήρθε το τέλος της ιστορίας».
Ωστόσο, φτάνοντας το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ στην αμερικάνικη πρεσβεία αποδοκιμάστηκε από διαδηλωτές που είχαν παραμείνει έξω από την πρεσβεία ενώ κάποιοι άλλοι πέταξαν μπουκάλια νερό εναντίον τους. Η ένταση εκτονώθηκε γρήγορα χωρίς να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Αποδέκτες των αποδοκιμασιών ήταν οι Πάνος Σκουρλέτης, Γιάννης Μπαλάφας, Νίκος Φίλης, Νίκος Τόσκας, Θοδωρής Δρίτσας, Στέλιος Παππάς και Θάνος Μωραΐτης.
Μετά την ολοκλήρωση της πορείας η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας αποκαταστάθηκε σταδιακά, ενώ με εντολή της  αστυνομίας άνοιξαν και οι σταθμοί του μετρό.

 

ΚΛΕΦΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ
Μετά την ολοκλήρωση της πορείας για το Πολυτεχνείο η ΕΛ.ΑΣ. παρέμεινε σε επιφυλακή στα Εξάρχεια και πραγματοποίησε  επιχειρήσεις σε έναν κλεφτοπόλεμο με τους αντιεξουσιαστές με χημικά, πέτρες, συλλήψεις και προσαγωγές.
28 συλλήψεις και 13 προσαγωγές έγιναν συνολικά από την αστυνομία στην περιοχή των Εξαρχείων πριν και κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν μετά το τέλος της πορείας για το Πολυτεχνείο.
Οι 20 από τους συλληφθέντες είναι για τα επεισόδια, οι 6 ήταν το απόγευμα στο κτίριο της Σπ. Τρικούπη όπου βρέθηκαν οι μολότοφ και άλλα αντικείμενα στην ταράτσα και οι δυο από την πολυκατοικία της οδού Στουρνάρη.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίζεται δικογραφία και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.
Σύμφωνα με την αστυνομία, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίσθηκαν δύο αστυνομικοί.
Αμέσως μετά την πορεία αντιεξουσιαστές επιχείρησαν να πάνε στα Εξάρχεια και περίπου 200 παράταχθηκαν απέναντι από τις αστυνομικές δυνάμεις. Φώναξαν κάποια συνθήματα, έριξαν ένα καπνογόνο και αποχώρησαν.
Μπορεί στην Αθήνα να ολοκληρώθηκε η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου χωρίς έκτροπα, ωστόσο σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη σημειώθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και αστυνομικούς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass