Κόντρα Μητσοτάκη- Τσίπρα στη Βουλή

Σε συζήτηση ερώτησης για τα εγκλήματα του "λευκού κολάρου"

Δημοσίευση: 23 Νοε 2019 15:19

ΑΘΗΝΑ

Αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα του Αλέξη Τσίπρα για τους λογαριασμούς του Κ.Φρουζή και την υπόθεση της εξαγοράς της Forthnet στην συζήτηση ερώτησης για τα εγκλήματα του λευκού κολλάρου

Πολλές «ατάκες» και ευφυολογήματα, αλλά πολύ λίγες (και πειστικές) απαντήσεις είχε η αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλη με αντικείμενο το ακαταδίωκτο που θεσπίζεται για τους τραπεζίτες αλλά και την αποδέσμευση περιουσιακών στοιχείων υπόλογων στην δικαιοσύνη επιχειρηματιών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε απαντήσεις για το αν συγκεκριμένα πρόσωπα εξυπηρετούνται από τις δύο παραπάνω ρυθμίσεις: Αναφέροντας τον πρώην επικεφαλής της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή που θα διεκδικήσει τα χρήματα του λογαριασμού του που έχουν δεσμευθεί στην Ελβετία, όπως και για την εξαγορά της Forthnet και την αναδιάρθρωση δανείου που προωθείται ώστε να πωληθεί η επιχείρηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπέρασε τις συγκεκριμένες αυτές ερωτήσεις αναφέροντας πως το θέμα θα συζητηθεί μια άλλη φορά και τότε θα «δούμε μήπως είχαν προνομιακές σχέσεις μαζί σας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Αισθητά απολογητικός εμφανίστηκε στις απαντήσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δύο φορές άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μικρο-αλλαγές στις νομοθετικές ρυθμίσεις για το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών και την δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε ποινικά εκκρεμείς υποθέσεις. Κυρίως στο δευτερεύον θέμα των χρονικών περιορισμών που τίθενται.

Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως «θέλετε να πέσουμε σε μία παγίδα έντασης και ανταλλαγής χαρακτηρισμών» ενώ «εγώ έχω μια χώρα να κυβερνήσω κι έναν λαό να ενημερώσω». ΄

Στην συνέχεια αιτιολόγησε τις διατάξεις που εξαιρούν τα τραπεζικά στελέχη από αυτεπάγγελτες διώξεις για το αδίκημα της απιστίας λέγοντας πως «κάθε παράβαση που διαπράττουν τα στελέχη της τράπεζας αφορά την ίδια την τράπεζα» ενώ η «αυτεπάγγελτη επέμβαση των εισαγγελέων αποδείχθηκε επιζήμια. Οδήγησε τραπεζικά στελέχη σε αμυντική διάθεση» για υποθέσεις ρυθμίσεις δανείων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «καμία υπόθεση δεν κλείνει. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι έχουν ακέραιο το δικαίωμα να ασκήσουν έγκλιση» ενώ η διαδικασία κάθε ρυθμίσεις «ελέγχεται πρωτίστως από την Τράπεζα της Ελλάδος».

Υποστήριξε πως «πολλά τραπεζικά στελέχη σύρθηκαν στα δικαστήρια για αποφάσεις που πήραν» υποστηρίζοντας πως «το να χορηγήσεις ένα δάνειο είναι επιχειρηματική απόφαση». Αναρωτήθηκε «ποιό τραπεζικό στέλεχος σήμερα θα έχει το θάρρος να υπογράψει μια γενναία αναδιάρθρωση δανείου σε μια επιχείρηση για να σωθούν θέσεις εργασίας;»

Για το θέμα των δεσμεύσεων περιουσιακών στοιχείων ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως έως τώρα «ένα διοικητικό όργανο είχε την δυνατότητα να δεσμεύει» και επιχειρηματίες «γινόντουσαν οικονομικά όμηροι» αφού «ακόμη και αν δικαιωνόντουσαν είχαν εντωμεταξύ καταστραφεί».

Σημείωσε ότι για το θέμα αυτό «προβλέφθηκε μεταβατική διάταξη» ώστε το αρμόδιο όργανο πρέπει «σε τρεις μήνες πρέπει να βάλει το υλικό σε μία κούτα και να το στείλει στην δικαιοσύνη» και «η δικαστική κρίση μπορεί να συντελεστεί οποτεδήποτε μέσα στο 18μηνο». Μάλιστα αναφέρθηκε και στο σχετικό δημοσίευμα των Financial Times τονίζοντας ότι «το δημοσίευμα ήταν λανθασμένο. Συμβαίνει αυτό μερικές φορές και στους δημοσιογράφους των "Financial Times" και η κυβέρνηση το διέψευσε.

Τέλος για το άρθρο 86 του Συντάγματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «η ερμηνευτική σας δήλωσε διακρίνει τα αδικήματα σε αυτά που τελούνται κατά την άσκηση και επ΄ ευκαιρία των υπουργικών καθηκόντων. Αυτό το επιχείρημα είναι πυροτέχνημα».

Επισήμανε μάλιστα απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως «αν επιδιώκετε την αναβίωση αδικημάτων για την οποία έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία πως αυτό δεν καταλύει κάθε έννοια κράτους δικαίου. Θα οδηγούσε σε αναδρομική ισχύ ποινικού νόμου».

Αλέξης Τσίπρας

Για «επιστροφή στην διαπλοκή και στην ασυδοσία» κατηγόρησε την κυβέρνηση στις παρεμβάσεις του ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε πως «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να εξηγήσει, ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας, τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνησή του νομοθετεί κατά τρόπο που αποδυναμώνει τη δικαιοσύνη στον αγώνα της κατά των οικονομικών εγκλημάτων, πλήττοντας το αίσθημα της δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών».

Σημείωσε μάλιστα πως «μόλις τέσσερις μήνες μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της ΝΔ έρχονται να κερδίσουν το χαμένο έδαφος τεσσάρων ετών. Επαναφέρουν την κανονικότητα της διαπλοκής & της διαφθοράς που έριξε τη χώρα στα βράχια και την οδήγησε στη χρεοκοπία και τα μνημόνια.

Συγκεκριμένα επισήμανε ότι με τις διατάξεις που πέρασαν στους νέους ποινικούς κώδικες «αποδεσμεύονται λογαριασμοί υπόπτων για ξέπλυμα χρήματος πριν η υπόθεση τελεσιδικήσει» ενώ απαντώντας στα περί ομηρίας των προσώπων αυτών αναρωτήθηκε:

«Ποιους χαρακτηρίζεται ως ομήρους; Τραπεζίτες, εφοπλιστές και επιχειρηματίες; Τότε όλη η υπόλοιπη χώρα τι είναι; Εμείς είμαστε όμηροι όχι αυτοί». Σημείωσε πως με την διάταξη αυτή «κάθε ύποπτος μπορεί να πάρει τα χρήματά του και να εξαφανιστεί». Μάλιστα έθεσε το ερώτημα του «ποιοι είναι αυτοί που τελικά ευνοούνται από αυτή την σκανδαλώδη διάταξη;». Επισήμανε ότι αφορά λογαριασμούς που φθάνουν τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ ζητώντας από τον πρωθυπουργό «να απαντήσετε με ονοματεπώνυμα». Μάλιστα έγινε πολύ συγκεκριμένος λέγοντας:

«Ο βασικός κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Νοβάρτις ο κ.Φρουζής, που διοργάνωνε δείπνα για τον κ.Μητσοτάκη, βγήκε στην επιτροπή και δήλωσε ότι βεβαίως και να θα κάνει χρήση της νέας διάταξης ώστε να αποδεσμευθούν 2 εκατομμύρια από τους λογαριασμούς του στην Ελβετία».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι με τις ρυθμίσεις για το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών «εξαφαλίζετε ασυλία» αναφέροντας πως «μας το ζητουσαν γονυπετείς να το κάνουμε, με το που αναλάβατε ήρθατε με χέρια και με πόδια να κάνετε αυτό το χατήρι». Μίλησε για «σκανδαλώδη ρύθμιση». Μάλιστα όταν από τα έδρανα της Ν.Δ υπήρξαν γέλια σχολίασε:

«Δεν ξέρω αν θα γελάσετε με τα δανεικά και αγύριστα της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ που είναι 400 εκατομμύρια ευρώ και άλλες υποθέσεις όπως ο Κήρυκας Χανίων». Επίσης έθεσε πάλι ένα συγκεκριμένο ερώτημα λέγοντας ότι εφόσον η ασυλία δίνεται για να προωθηθούν αναδιαρθρώσεις δανείων τότε «ποιες είναι οι γενναίες αναδιαρθρώσεις που έχετε στο μυαλό σας; Μήπως την υπόθεση της Forthnet που προβλέπεται κούρεμα πάνω από 90% των δράσεων του που δεν θα μπορούσε να δει κανένας επιχειρηματίας». Τονίζοντας πως «σας πιάσαμε με την γίδα στην πλάτη» και αναφερόμενος προφανώς στην εξαγορά της εταιρίας από την Alter Ego του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο θέμα του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών.

Είπε πως «αρνείστε να ψηφίσετε την ερμηνευτική δήλωση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 86 του Συντάγματος» τονίζοντας πως «ένας υπουργός δεν μπορεί να έχει στα καθήκοντά του το να δωροδοκείται» και «η δωροδοκία να μην εμπίπτει στην αποσβεστική προθεσμία, να μην μπορεί να παραγραφεί» και «να εκδικάζεται από την τακτική δικαιοσύνη».

Αναρωτήθηκε μάλιστα «μήπως αυτο που σας καίει είναι οι ποινικές ευθύνες στελεχών σας;» και «θέλετε να διασφαλίσετε ότι θα υπάρξει παραγραφή για στέλεχός σας» εννοώντας τον Άδωνι Γεωργιάδη για τον οποίο επισήμανε πως έχει ήδη δηλώσει πως θα αξιοποιήσει το δικαίωμα της παραγραφής για την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis.

Κόντρα ...παρουσιών στην Βουλή

Ενδιαφέρον παρουσίασε και η κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα για το θέμα των εμφανίσεων τους στο κοινοβούλιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι αν και κατατέθηκαν 319 ερωτήσεις όταν ήταν πρωθυπουργός απάντησε στις 11, δηλαδή μία κάθε 5.5 μήνες ποσοστό 3,5, λέγοντας πως «κάτι σας θυμίζει αυτό το ποσοστό, σας καταδιώκει».

Ανταπαντώντας ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως υποβλήθηκαν 319 ερωτήσεις αλλά ερωτήσεις από αρχηγούς κομμάτων κατατέθηκαν μόλις 15 και απαντήθηκαν οι 8, δηλαδή ποσοστό 60% ενώ απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σημείωσε μάλιστα ότι 217 ερωτήσεις κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής ο Νίκος Νικολόπουλος. Σημείωσε ότι στους 4 μήνες της Ν.Δ από τις 14 ερωτήσεις που κατατέθηκαν συζητήθηκαν μόνον οι 3 δηλαδή πιο κάτω από το 3%.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass