Νέος νόμος για την Αυτοδιοίκηση

ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ ΧΘΕΣ Ο ΥΠΕΣ Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ *ΤΡΕΙΣ ΕΔΡΕΣ ΕΞΕΛΕΞΕ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗΝ «Ε»: ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΑΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Δημοσίευση: 29 Νοε 2019 21:13

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να είναι έτοιμος, το πρώτο εξάμηνο του 2020, ο νόμος που θα αποτελέσει «μια βαθιά τομή» και «καθοριστική μεταρρύθμιση» στην Αυτοδιοίκηση, ξεκαθαρίζοντας πλήρως τις αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικής εξουσίας, Περιφερειών και Δήμων, εξήγγειλε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος από το βήμα της εκλογοαπολογιστικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).


Εκλογές, στις οποίες η παράταξη του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη κατήλθε αυτόνομα και κατέλαβε τρεις έδρες στο νέο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.
Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε χθες, ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων και δράσεων της Αυτοδιοίκησης, το οποίο θα ξεκινά τον Ιανουάριο του 2020 και θα ολοκληρώνεται το 2023. Βασικές προτεραιότητες θα είναι, είπε, η αναβάθμιση βασικών υποδομών ύδρευσης και περιβάλλοντος, η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, η επίλυση, με οριστικό τρόπο, του προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα και η δραστική επέκταση της ανακύκλωσης, η επίτευξη υψηλών στάνταρ στη δημόσια υγεία κ.ά.
Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι καταργείται η απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές και «οι επόμενες θα γίνουν με ένα εκλογικό σύστημα που θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών και το οποίο θα προσομοιάζει σ’ αυτό που υπήρχε».
Ακόμη, εξήγγειλε την αναβάθμιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και την προκήρυξη διαγωνισμού από το ΑΣΕΠ για την πρόσληψη προσωπικού εντός του 2020, καθώς επίσης και ότι οι Δήμοι θα βάζουν δημοτικά τέλη με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά που δηλώνει ο κάθε πολίτης στο Ε9, χωρίς να υπάρξουν αναδρομικές επιβαρύνσεις στους δημότες που είχαν δηλώσει διαφορετικό εμβαδόν.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Θεοδωρικάκος στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» παραθέτοντας μια σειρά από στοιχεία για τη χρηματοδότηση, υλοποίηση και απορροφητικότητα του προγράμματος, επιρρίπτοντας βαρύτατες ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ
Η συνέλευση της ΚΕΔΕ ξεκίνησε με χαιρετισμό του απερχόμενου προέδρου και περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, ο οποίος τίμησε αυτοδιοικητικούς – μεταξύ των οποίων και ο πρώην δήμαρχος Λάρισας, Κων. Τζανακούλης - για την πολυετή προσφορά τους στην Αυτοδιοίκηση.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης, ενώ στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ για την ανάδειξη των νέων μελών του Διοικητικού και Εποπτικού της Συμβουλίου για τη νέα δημοτική περίοδο, τις θέσεις τους παρουσίασαν επικεφαλής των παρατάξεων, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, η παράταξη του οποίου πέτυχε την εκλογή τριών συμβούλων στο νέο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.
Αναλυτικότερα στις χθεσινές εκλογές ψήφισαν 511, βρέθηκε 1 άκυρο ψηφοδέλτιο και έλαβαν: Η παράταξη της ΝΔ «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», 324 ψήφους και 19 έδρες. Η παράταξη του ΚΙΝΑΛ «Αυτοδιοικητικό Κίνημα 92 ψήφους και 6 έδρες. Η παράταξη Καλογιάννη «Σύγχρονη Προοδευτική Συνεργασία», 45 ψήφους, 3 έδρες. Η παράταξη του ανεξάρτητου κ. Ιωακειμίδη «Νέα Αυτοδιοίκηση», 33 ψήφους και 2 έδρες. Επίσης, η παράταξη του ΚΚΕ, «Λαϊκή Συσπείρωση» 10 ψήφους (καμία έδρα) και ο «Συντονισμός αιρετών» έλαβε 6 ψήφους (καμία έδρα).
Υπενθυμίζεται πως στην παράταξη της ΝΔ, ο δήμαρχος Μενεμένης - Αμπελοκήπων, Λάζαρος Κυρίζογλου και ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου έχουν συμφωνήσει ότι όποιος έρθει πρώτος σε ψήφους θα αναλάβει και πρόεδρος στην ΚΕΔΕ.

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Ο κ. Καλογιάννης σημείωσε στην «Ε» ότι «είμαι ικανοποιημένος από το εκλογικό αποτέλεσμα με δεδομένη μάλιστα την κυριαρχία των δημάρχων της συντηρητικής παράταξης. Είναι επιτυχία η είσοδος της παράταξής μας στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και η συμμετοχή του δημάρχου της Λάρισας στο ανώτατο όργανο των αυτοδιοικητικών της χώρας».
Να σημειωθεί πως στο ψηφοδέλτιο Καλογιάννη συμμετείχαν οι δήμαρχοι: Κακαλή Μαρία - δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Καλογιάννης Απόστολος -δήμαρχος Λαρισαίων, Κατωπόδης Γρηγόριος (Άκης)-δήμαρχος Βύρωνα, Κορωναίος Χριστοφής -δήμαρχος Νισύρου, Μικέλης Εμμανουήλ (Μανώλης) δήμαρχος Μήλου, Περράκης Αντώνιος, δήμαρχος Καντάνου -Σελίνου, Σεντελές Ιωάννης -δήμαρχος Β. Τζουμέρκων, Σταυρακάκης Μηνάς -δήμαρχος Βιάννου, Φιλίππου Πέτρος -δήμαρχος Σαρωνικού.
Όπως και οι δημοτικοί σύμβουλοι: Ακριβούλης Γεώργιος - ΔΣ Κιλελέρ, Βολιώτης Ευάγγελος- ΔΣ Σπάρτης, Δρακονταειδής Κωνσταντίνος -ΔΣ Λευκάδας, Ηλιόπουλος Αθανάσιος (Νάσος)- ΔΣ Αθηναίων, Καλογεράκης Ζαχαρίας - ΔΣ Μινώα Πεδιάδας, Καλουδιώτη Μαρία - ΔΣ Ηρακλείου, Καμμένος Σταύρος - ΔΣ Αγρινίου, Καφατσάκη-Βλάχου Σταματία (Τίνα)- ΔΣ Ζωγράφου, Κουράκης Ανδρέας –ΔΣ Θεσ/νίκης, Κυριλλίδης Γεώργιος -ΔΣ Αμπελοκήπων –Μενεμένης, Μπίρμπας Δημήτριος -ΔΣ Αιγάλεω, Νάτσης Λάζαρος-ΔΣ Ιωαννιτών, Πούλου Παναγίου (Γιώτα) –ΔΣ Λεβαδέων, Σούλτης Γεώργιος -ΔΣ Λαρισαίων, Χατζηθεοδώρου Γεώργιος - ΔΣ Ξάνθης.
ΕΚΛΕΓΕΝΤΕΣ
Υποψήφια, τέλος, για το Εποπτικό Συμβούλιο ήταν και η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Λαρισαίων, Ρένα Καραλαριώτου. Η διαδικασία συνεχιζόταν μέχρι αργά με την καταμέτρηση σταυρών ανά παράταξη.

 

Στο νέο Δ.Σ. ΚΕΔΕ ο Απ. Καλογιάννης 

Ξανά στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ η Λάρισα μετά τη σημαντική αυτοδιοικητική παρουσία του δημάρχου της Απ. Καλογιάννη, που αναδεικνύεται πρώτος με διαφορά απ' την παράταξή του "Σύγχρονη Προοδευτική Συνεργασία", που εκλέγει 3 μέλη στη διοίκησή της. Από την ίδια παράταξη προηγούνταν η δήμαρχος Αγ. Ευστρατίου, Μαρία Κακαλή και ο δ.σ. και πρώην δήμαρχος Αιγάλεω Δημ. Μπίρμπας. Στη μάχη για την πρωτοκαθεδρία στη "γαλάζια" παράταξη, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, προηγούνταν με μικρή διαφορά (15-20 ψήφων) ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημ. Παπαστεργίου, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων για το Εποπτικό -στο οποίο ήταν υποψήφια η Ρένα Καραλαριώτου- αναμενόταν να αρχίσει τις πρώτες πρωινές ώρες...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass