Χρηματοδότηση Πανεπιστημίων μέσω αξιολόγησης

*ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ *ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΑΔΙΠ, ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΕΘΑΑΕ *«ΜΠΗΧΤΕΣ» ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΔΙΠ Π. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2019 20:47

Το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός κ. Βασίλης Διγαλάκης, παρουσία του γενικού

γραμματέα κ. Απόστολου Δημητρόπουλου. Το νομοσχέδιο κινείται σε δύο βασικούς άξονες, στην ίδρυση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), με ενισχυμένες αρμοδιότητες, σε αντικατάσταση της περιορισμένης και προϋπάρχουσας Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και στην απελευθέρωση της έρευνας και τη δημιουργία ευέλικτου και ευπροσάρμοστου πλαισίου λειτουργίας των Ειδικών Λογαριασμών Έρευνας (ΕΛΚΕ).
Όσον αφορά στην ΕΘΑΑΕ που θα αντικαταστήσει την ΑΔΙΠ, κύριος στόχος όπως τόνισε η Υπουργός είναι η βελτίωση της ποιότητας στην εκπαίδευση δίνοντας κίνητρα για συνεχή βελτίωση και συνδέοντας μέρος της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων με αντικειμενικά κριτήρια ποιότητας, σχεδιάζοντας ολοκληρωμένα, μακροπρόθεσμα και στρατηγικά για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, διευρύνοντας τις αρμοδιότητες πιστοποίησης και αξιολογώντας τα Πανεπιστήμια και τις ερευνητικές μονάδες εντός αυτών. Η νέα δομή θα αποτελείται από τον Πρόεδρο, το Ανώτατο Συμβούλιο, το Συμβούλιο Αξιολόγησης και Πιστοποίησης, που θα αποτελεί εκτελεστικό όργανο που αξιολογεί και πιστοποιεί τα ΑΕΙ και τα προγράμματα σπουδών και τον Γενικό Διευθυντή, ο οποίος επίσης θα επιλέγεται από τριμελές Συμβούλιο Επιλογής, αποτελούμενο από Μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου, μετά από δημόσια προκήρυξη.  
Οι αρμοδιότητες της ΕΘΑΑΕ ενισχύονται στα τρία ακόλουθα πεδία:
- Στρατηγικό σχεδιασμό
- Χρηματοδότηση
- Αξιολόγηση.
Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Συμβούλιο της ΕΘΑΑΕ θα εισηγείται στον Υπουργό:
-Tο πρόγραμμα εθνικής στρατηγικής για την ανώτατη εκπαίδευση.
-Tην ίδρυση, συγχώνευση, κατάτμηση, κατάργηση πανεπιστημίων, σχολών, τμημάτων.
-Την κατανομή του ετήσιου προϋπολογισμού επιχορήγησης στα ΑΕΙ.
-Την κατανομή 20% της χρηματοδότησης αυτής μέσω αξιολόγησης (υλοποίηση για πρώτη φορά performance-based funding και παροχή κινήτρων στα ΑΕΙ να βελτιωθούν σε στόχους που τα ίδια επιλέγουν, στο πλαίσιο της αυτονομίας τους, π.χ. ποιότητα εκπαίδευσης, ερευνητική δραστηριότητα, δράσεις εξωστρέφειας).
-Τις προγραμματικές συμφωνίες Υπουργείου και ΑΕΙ.
Το Συμβούλιο Αξιολόγησης και Πιστοποίησης θα:
-Αξιολογεί τα ΑΕΙ και εάν πληρούν τις ποιοτικές προϋποθέσεις για να οργανώνουν προγράμματα σπουδών α’, β’ και γ’ κύκλου.
-Αξιολογεί τις ερευνητικές μονάδες εντός ΑΕΙ.
-Πιστοποιεί την ποιότητα: των εσωτερικών συστημάτων διασφάλισης της ποιότητας των ΑΕΙ και των προγραμμάτων σπουδών (εκ των προτέρων για τα μελλοντικά κι εκ των υστέρων για τα ήδη ιδρυθέντα).
-Διενεργεί θεματικές αξιολογήσεις των ΑΕΙ (π.χ. στρατηγική διεθνοποίησης, ισότητα των φύλων, πρόσβαση ΑμεΑ).
Για την απελευθέρωση των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), σημειώθηκε ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, επιδιώκεται η αποφυγή των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων του υφιστάμενου πλαισίου και επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία των ΕΛΚΕ αυξάνοντας ταυτόχρονα τη λογοδοσία και τη διαφάνεια.
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΔΙΠ
Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΑΔΙΠ κ. Παντελή Κυπριανού για το θέμα της αντικατάστασης της ΑΔΙΠ από νέα δομή. «Σε συνέντευξη Τύπου, η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ ανακοίνωσε πρόταση, με την οποία καταργείται η ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) και αντικαθίσταται με νέα, την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.). Έτσι, έμαθα και επίσημα αυτό που ψιθυριζόταν σε διάφορους χώρους. Επίσημος λόγος αλλαγής; Περισσότερες αρμοδιότητες στη νέα αρχή. Προσωπικά δεν είδα κάτι που δεν υπάρχει σήμερα πέρα από τη νέα Δομή. Επιπλέον δεν υπάρχει καμία μελέτη, πόσο μάλλον κοστολογημένη. Δεν μιλώ για διάλογο. Εικάζω ότι αυτό γίνεται και για να φύγει η αφεντιά μου. Θα μπορούσα να κολακευτώ. Θλίβομαι. Την ημέρα της ακρόασής μου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής είχα δηλώσει στην κ. Κεραμέως ότι «παραιτούμαι αμέσως αν κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνήσουν σε κοινό Πρόεδρο της Αρχής» σχολίασε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε τους θεσμούς. Αλλιώς δεν έχουμε μέλλον ως κοινωνία. Γι’ αυτό δεν θέλω να σχολιάσω το περιεχόμενο των προτάσεων της πολιτικής ηγεσίας. Θέλω μόνο να εκφράσω την ανησυχία μου μήπως οι δρομολογημένες πρακτικές δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές, δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη σχέση της ΑΔΙΠ/ΕΘΑΑΕ με την Ευρωπαϊκή Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας (ENQA), πλήρες μέλος της οποίας είναι σήμερα η ΑΔΙΠ, και μας βγάλουν εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου». Αξίζει να αναφερθεί ότι ο κ. Παντελής Κυπριανός που διετέλεσε προσωπικός σύμβουλος του πρώην υπουργού Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου, ανέλαβε την προεδρία της ΑΔΙΠ, τον περασμένο Φεβρουάριο, ένα μήνα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις συγχωνεύσεις ΤΕΙ-ΑΕΙ κι έπαιξε βασικό ρόλο στον σχεδιασμό τους. Εκείνη την περίοδο ο κ. Κυπριανός παραιτήθηκε από σύμβουλος του υπουργού και ο πρώην Υπουργός τον διόρισε πρόεδρο της ΑΔΙΠ, της αρχής που επανειλημμένως είχε επικρίνει ο κ. Γαβρόγλου για τον τρόπο λειτουργίας της, προκαλώντας τότε τη σφοδρή αντίδραση της ΝΔ που είχε καταθέσει και αίτημα για απόσυρση της υποψηφιότητάς του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass