Να αναβαθμιστούν τώρα και όχι αύριο οι Ενοπλες Δυνάμεις

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΔΙΑΡΡΟΗ» ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΕ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΒΕΛΓΩΝ ΙΠΤΑΜΕΝΩΝ

Δημοσίευση: 07 Δεκ 2019 17:36

ΑΘΗΝΑ
Την ανάγκη να αναβαθμιστούν τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 επισήμανε ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που συζητά το σχετικό νομοσχέδιο.


Μάλιστα, χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους, ο υπ. Αμυνας, αφού επισήμανε την κρισιμότητα της περιόδου λόγω της εντεινόμενης προκλητικότητας της Τουρκίας, σημείωσε: «Θα προτιμούσα να χάσω τον ύπνο μου μπροστά στο ενδεχόμενο να με καλέσουν στο μέλλον σε μια εξεταστική επιτροπή, δήλωσε ο υπουργός παρά να χάνω τον ύπνο μου επειδή δεν έκανα τίποτα για να αναβαθμίσω τα αεροπλάνα μας με δραματικά καλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες για επαύξηση της ετοιμότητα σ’ αυτόν τον καιρό και τις υπαρκτές απειλές που συμφωνούμε ότι περικυκλώνουν τη χώρα μας».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ακόμη ότι «τώρα πρέπει να αναβαθμιστούν οι ένοπλες δυνάμεις, τώρα είναι η ώρα και όχι αύριο». Οπως είπε ασφαλώς θα χρειαστούν – και σχεδιάζονται – και άλλες παρεμβάσεις, στον τομέα των εξοπλισμών αναφέροντας χαρακτηριστικά την αγορά τορπιλών για τα υποβρύχια, την συντήρηση μέσης ζωής φρεγατών ΜΕΚΟ και αναβάθμιση του στόλου «δεδομένων των συνθηκών». «Ο πολλαπλασιαστής ισχύος στο μέγα της θαλάσσης κράτος είναι το πολεμικό μας ναυτικό» πρόσθεσε με έμφαση.
Ο υπουργός Αμυνας αναφερόμενος στα δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διέρρευσε ότι παγώνουν οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία τονίζοντας: «Οσο για τα ΜΟΕ και την περίφημη διαρροή, βρέθηκα σε δυσάρεστη θέση να ακούσω για πηγές συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό. Η πολιτική του ΥΠΕΘΑ δεν εκφράζεται με διαρροές αλλά με επίσημες τοποθετήσεις. Τοποθετήθηκα πολλές φορές υπέρ της ανάγκης να μείνει ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας» είπε. Πρόσθεσε δε πως «αυτό που είχαμε πει ως υπουργείο εν όψει συζήτησης δύο ηγετών (Μητσοτάκη-Ερντογάν) ήταν ότι δεν είμαστε σε βιασύνη για επανέναρξη συζητήσεων για τα ΜΟΕ. Ως εκεί όμως».
Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν τόνισε: «Οι δύο ηγέτες μίλησαν ευθέως και εντίμως μεταξύ τους και συμφωνήσαμε -ένα από αυτά τα λίγα που συμφωνήσαμε- να συνεχιστεί η συζήτηση για τα ΜΟΕ. Ο κ. Μητσοτάκης αντιμετώπισε όπως οποιονδήποτε συνομιλητή χωρίς ανωτερότητα κατωτερότητα έθεσε ευθέως ευθαρσώς όλα τα αιτήματα, δέχεται άκουσε τα αιτήματά του, όπως τον άκουσε και ο συνομιλητής του, σε προσήκων ύφος συζήτηση διεξοδική, τέθηκαν όλα». Για να καταλήξει ο υπ. Αμυνας: «Δεν τρέφουμε αυταπάτες για δραματική αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά άκουσαν τα επιχειρήματά μας. Η προσπάθεια συνεχίζεται και πιστεύω ως αισιόδοξος άνθρωπος, ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης. Η δουλειά μου να κάνω αυτά που πρέπει ώστε τα επίπεδα εθνικής άμυνας να είναι εκεί που πρέπει να είναι».

 

ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΒΕΛΓΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ
Εν τω μεταξύ την 116 πτέρυγα Μάχης (116ΠΜ), στην αεροπορική βάση Αράξου, επισκέφθηκαν χθες ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης και ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας του Βελγίου, υποπτέραρχος (Major General) Frederik Vansina.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους, ενημερώθηκαν για τη συνεκπαίδευση των Ελλήνων και Βέλγων Ιπταμένων, περιηγήθηκαν στους χώρους της 336 Μοίρας και συναντήθηκαν με το προσωπικό της 349th και της 350th Fighter Squadron, το οποίο φιλοξενείται στη μονάδα από 2 Δεκεμβρίου με 12 αεροσκάφη F-16.
Η συνεκπαίδευση αφορά  στην εκτέλεση σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων, που διεξάγονται σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών, ημέρα και νύχτα, θα ολοκληρωθεί  στις 13 Δεκεμβρίου και εντάσσεται στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass