ΔΕΝΔΙΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ *ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ *ΛΟΒΕΡΔΟΣ: ΑΡΡΑΓΕΣ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ *ΕΣΤΑΛΗΣΑΝ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

Κλίμα ομοψυχίας στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Δημοσίευση: 11 Δεκ 2019 15:30

ΑΘΗΝΑ
Ολοκληρώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), το οποίο πραγματοποιήθηκε με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια. Ειδικότερα: Εθνική σύμπνοια και ομόνοια διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.


«Είχα την ευκαιρία σήμερα στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής να ενημερώσω τα κόμματα για τις εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες. Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια», ανέφερε ο κ. Δένδιας, δίνοντας το στίγμα της συνεδρίασης. Αυτό είναι το δυνατότερο στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας μας, υπογράμμισε περαιτέρω ο υπουργός Εξωτερικών.
Απευθυνόμενος στην ελληνική κοινωνία, ο κ. Δένδιας διαμήνυσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία και επισήμανε: «Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα».
Την ανάγκη να υπάρξει επιστροφή της χώρας στην ενεργητική εξωτερική πολιτική, υπογράμμισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, με την άσκηση πίεσης, αλλά και ταυτόχρονα με συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία. Πρόσθεσε δε, ότι δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. «Ήρθαμε στο Εθνικό Συμβούλιο ως πατριωτική δύναμη ευθύνης. Εμείς δε θα επαναλάβουμε τη ρητορική δημαγωγία, την οποία υποστήκαμε όταν ήμασταν κυβέρνηση», επισήμανε.
«Συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας για να επιστρέψει η εξωτερική μας πολιτική στο ενεργητικό επίπεδο που πρέπει πάντοτε να είναι, να αποκτήσει ξανά πυξίδα και ενιαίο αρραγές μέτωπο στη βάση αυτή για να μπορέσουμε να αποκρούσουμε την αναβάθμιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας».
«Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε το Κίνημα Αλλαγής, όπως σημείωσε μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ο βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος, που έκανε λόγο για όξυνση και κατάσταση εκτός των συνηθισμένων.
«Η κατάσταση είναι πέρα από τα συνήθη, η όξυνση είναι συγκεκριμένη και οι δυσκολίες πολλές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής και συμπλήρωσε: «Προσπαθεί η χώρα μας να ανατρέψει τετελεσμένα και να τα επιστρέψει».
«Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ακούσαμε τον υπουργό, ανταλλάξαμε απόψεις το κάθε κόμμα από την οπτική που βλέπει τα πράγματα. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας, το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές», τόνισε.
Στο ΕΣΕΠ συμμετείχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Κώστας Βλάσης, καθώς και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, πρόεδρος της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
Από τη Νέα Δημοκρατία συμμετείχαν  οι Άγγελος Συρίγος και Μακάριος Λαζαρίδης, από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Γεώργιος Κατρούγκαλος και Ευάγγελος Καλπαδάκης, από το Κίνημα Αλλαγής οι Ανδρέας Λοβέρδος και Πέτρος Ευθυμίου, από την Ελληνική Λύση οι Αντώνιος Μυλωνάκης και Ευαγγελος Φανίδης και από το Μέρα25 η Σοφία Σακοράφα.

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
Δύο επιστολές διαμαρτυρίας απέστειλε η Ελλάδα, στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση απέστειλε δύο επιστολές τη μία στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όπου και η Τουρκία καταθέτει τους χάρτες, και μία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, το μόνο όργανο των Ηνωμένων Εθνών με εκτελεστικές αρμοδιότητες εκτός της ίδιας της Γενικής Συνέλευσης. Σημειώνεται πως οι επιστολές δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, κατά τη διάρκεια του briefing.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass