Ταχεία απώλεια βάρους στα σκυλιά - Τι πρέπει να ξέρετε!

Δημοσίευση: 25 Φεβ 2020 16:18

Σίγουρα τα κατοικίδιά μας δεν βγαίνουν σε ένα μέγεθος και ναι, μέσα στη χρονιά μπορεί να παρουσιάσουν μικρές διακυμάνσεις στο βάρος τους.

Τι συμβαίνει όμως όταν ο σκύλος μας εμφανίσει απότομη απώλεια βάρους; Η  ταχεία  απώλεια βάρους πρέπει να μας οδηγήσει άμεσα στον κτηνίατρο για να κάνει διάγνωση και να δώσει την κατάλληλη θεραπεία.  Παρόλα αυτά, καλό είναι να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια εγκαίρως.

Ο σκύλος μας έχει ανάγκη από φροντίδα και παρακολούθηση. Αν είμαστε κοντά του, μπορούμε να διακρίνουμε άμεσα τυχόν αλλαγές στην εμφάνιση και τη συμπεριφορά του και να προβούμε στην έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία οποιασδήποτε ασθένειας.

Πως θα καταλάβουμε ότι ο σκύλος μας χάνει βάρος;

-      -Ελέγχουμε τον σκύλο μας τακτικά στα πλευρά του. Μπορούμε να ψηλαφήσουμε τα κόκαλα του με ευκολία ή καλύπτονται από στρώμα λίπους;

-      Παρατηρούμε το σκύλο μας από ψηλά.  Η μέση του είναι πιο στενή ή το σώμα συνεχίζει στο ίδιο πάχος μέχρι τους γοφούς;

-      Παρατηρούμε το σκύλο μας από το πλάι. Στενεύει στη μέση ή το σώμα έχει την ίδια διάμετρο μέχρι τα πόδια;

-      Ζυγίζουμε το σκύλο μας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

Η ταχεία απώλεια βάρους μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, κάθε ένας έχει τα δικά του συμπτώματα. Μόνο ο κτηνίατρός μας μπορεί να κάνει μια σίγουρη διάγνωση, εμείς  καλό είναι να ξέρουμε ποιες είναι οι πιθανότητες ώστε να μην παραμελήσουμε να τον επισκεφτούμε.

Τι μπορεί να προκαλέσει στο σκύλο μας απότομη απώλεια βάρους;

 Παράσιτα

 Τα κατοικίδια μας προσβάλλονται από παράσιτα από μολυσμένο νερό ή χώμα. Η απώλεια βάρους λόγω παρασιτισμού είναι σπάνιο φαινόμενο στις μέρες μας αφού τα περισσότερα κατοικίδια ακολουθούν ειδική αγωγή. Παρόλα αυτά δεν είναι όλα τα προϊόντα το ίδιο αποτελεσματικά για όλα τα είδη των παρασίτων.

Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ένας σκύλος που έχει προσβληθεί από εντερικά παράσιτα είναι:

  • Απώλεια βάρους
  • Εμετοί
  • Διάρροια
  • Αέρια
  • Μειωμένηόρεξηγια φαγητό.

Μεταβολικές διαταραχές

Η ταχεία απώλεια βάρους πολλές φορές οφείλεται σε μεταβολικές διαταραχές όπως, ζαχαρώδης διαβήτης ή νόσος του Άντισον.

Τα συμπτώματα των ασθενειών αυτών είναι περίπλοκα.

Για τη σωστή διάγνωση και θεραπεία θα χρειαστεί να επισκεφθείτε άμεσα τον κτηνίατρό σας.

Οδοντική ασθένεια

Οι σκύλοι χρειάζονται τακτική οδοντιατρική παρακολούθηση.

Ο πόνος στα δόντια και τα ούλα εμποδίζει το σκύλο μας να φάει σωστά και οδηγεί σε απώλεια βάρους.

Ένας σκύλος που πάσχει από προχωρημένη οδοντική ασθένεια, πέραν του πόνου, μπορεί να αισθάνεται σωματική κόπωση και μειωμένη επιθυμία για φαγητό.

Με τη σωστή διάγνωση και θεραπεία, ο σκύλος μας θα ξαναβρεί τη χαμένη του διάθεση και όρεξη για φαγητό.

Άγχος

Οι σκύλοι είναι ευπροσάρμοστοι και βολικοί σύντροφοι, είναι όμως και ευαίσθητοι. Η αλλαγή περιβάλλοντος, η απόκτηση και άλλου σκύλου, η κακή διάθεση του ιδιοκτήτη επηρεάζουν το θυμικό του σκύλου που μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα άγχους.

Η έλλειψη διάθεσης για φαγητό που οδηγεί σε ταχεία απώλεια βάρους είναι ένα από αυτά τα συμπτώματα.

Αλλαγή τροφής

Μια από τις πιο συχνές αιτίες της απότομης απώλειας βάρους είναι η αλλαγή τροφής. Οι σκύλοι μας δεν είναι απαραίτητο ότι συμμερίζονται την ανάγκη μας για αλλαγή, ειδικά αν πρόκειται για το φαγητό τους!

Η αλλαγή τροφής πρέπει να γίνεται σταδιακά, ανακατεύοντας την παλιά τροφή με τη νέα και αυξάνοντας την ποσότητα της νέας προοδευτικά.

Πριν αλλάξουμε τροφή στο σκύλο μας πρέπει επίσης να ελέγξουμε τις θερμίδες, αν η νέα τροφή έχει λιγότερες θερμίδες από την παλιά θα πρέπει να αυξήσουμε την ποσότητα κάθε μερίδας.

Γαστρεντερικές διαταραχές

Όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στους σκύλους οποιαδήποτε γαστρεντερική διαταραχή συνοδεύεται από ταχεία απώλεια βάρους.

Τα συμπτώματα των γαστρεντερικών προβλημάτων, διάρροιες και εμετοί, οδηγούν στην απώλεια υγρών και θρεπτικών ουσιών.

Περιστασιακή ανάγκη για αυξημένη πρόσληψη θερμίδων

Η ταχεία απώλεια βάρους μπορεί να οφείλεται στο ότι ο σκύλος μας καίει περισσότερες θερμίδες από αυτές που προσλαμβάνει.

Οι αιτίες ποικίλλουν:

-Εγκυμοσύνη και θηλασμός.

-Υπερθυρεοειδισμός.

- Έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες.

- Αυξημένη σωματική δραστηριότητα.

- Μόλυνση ή φλεγμονή.

Χρόνια Πάθηση

H απότομη απώλεια βάρους πολλές φορές οφείλεται σε σοβαρή ασθένεια όπως είναι η νεφρική νόσος. Στη νεφρική νόσο η όρεξη του ζώου μειώνεται σταδιακά. Αν η νόσος γίνει αντιληπτή λόγω απώλειας βάρους σημαίνει ότι ο σκύλος νοσεί για καιρό.

Όπως στη νεφρική, έτσι και στην καρδιακή νόσο η απώλεια βάρους γίνεται σταδιακά και οφείλεται στη μειωμένη διάθεση του ζώου για φαγητό.

Καρκίνος

Διάφορες μορφές καρκίνου, όπως το  αιμαγγειοσάρκωμα,  το λέμφωμα, το οστεοσάρκωμα, μπορεί να οδηγήσουν στην ανεξήγητη και  απότομη απώλεια βάρους.

Σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως το στοματικό μελάνωμα, ο σκύλος πονάει κατά το μάσημα και την κατάποση οπότε και αποφεύγει να φάει.

Ο καρκίνος στους σκύλους εμφανίζεται συνήθως σε μεγάλες ηλικίες.

Σε κάθε περίπτωση, η ξαφνική  απώλεια βάρους του σκύλου μας δεν είναι ένα σύμπτωμα που πρέπει να αγνοήσουμε. Η έγκαιρη διαπίστωση που θα οδηγήσει στο γιατρό για έγκυρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί από απλά να του φτιάξει τη διάθεση, μέχρι και να του σώσει τη ζωή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass