Η μεγάλη ευκαιρία της αγροδιατροφής

Η επόμενη μέρα του κορονοϊού και οι προτεραιότητες της ελληνικής γεωργίας - Ερευνα δείχνει στροφή των καταναλωτών σε τοπικά παραγόμενα προϊόντα

Δημοσίευση: 05 Απρ 2020 22:16

Σίγουρα αυτές τις ημέρες γίνεται πολλή συζήτηση για την αναγκαιότητα στήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων από την κυβέρνηση από τα λεγόμενα πακέτα στήριξης λόγω κορονοϊού.

Ενώ συμφωνούν όλοι, η διαφωνία εστιάζεται στον τρόπο που θα γίνει αυτό. Άλλοι θέλουν το 800άρι, άλλοι μερίδιο από προγράμματα αποζημίωσης (de minimis) κι άλλοι κρατική ενίσχυση λόγω χαμένου εισοδήματος. Δυστυχώς για μία ακόμη φορά βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος. Δηλαδή τη νέα εποχή που ξημερώνει, μετά την κρίση της πανδημίας. Πώς θα στηριχθεί μακροπρόθεσμα ο τομέας της αγροδιατροφής, όχι με επιδόματα, αλλά με επενδυτικά προγράμματα, για ανανέωση εξοπλισμού, μείωση του κόστους παραγωγής και αξιοποίηση της γεωργίας ακριβείας.   
Όπως έδειξε και μια έρευνα της εταιρείας Nielsen, οι καταναλωτές μπορεί να απομακρυνθούν ελέω κορονοϊού από προϊόντα που ταξίδευαν μεγάλες αποστάσεις με πολλαπλές ανθρώπινες επαφές, όπως τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα κρέατα και θα δίνουν προβάδισμα στην εγχώρια αγροτική παραγωγή, στα τοπικά προϊόντα και τα εμπορικά σήματα.
Επιπροσθέτως λόγω της ταχείας εξάπλωσης του COVID-19, ορισμένες αγορές έλαβαν ακραία μέτρα για να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους, αποφασίζοντας ευρεία καραντίνα, σταματώντας την παραγωγή και διαταράσσοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού. Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίσει την αυτάρκεια σε βασικά προϊόντα διατροφής, στηρίζοντάς τα γενναία. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιμένεις την εισαγόμενη από τη Σερβία ζάχαρη, όταν καλλιεργείς τεύτλα στη χώρα σου, τα μακαρόνια από Ιταλία όταν καλλιεργείς μαλακό σιτάρι, ή να είσαι ελλειμματικός σε κρέας. Το σίγουρο είναι ότι πληθαίνουν οι περιπτώσεις των χωρών, οι οποίες σε μία προσπάθεια να διασφαλίσουν την αυτάρκεια και να ελέγξουν τις τιμές, σπεύδουν να περιχαρακώσουν τα αποθέματά τους, σε βασικά είδη διατροφής, όπως το σιτάρι ή το ρύζι. Αν και το δείγμα μέχρι στιγμής είναι μικρό, για να μιλήσει κανείς για την έκρηξη ενός διατροφικού εθνικισμού, όμως δεν μπορεί να αγνοηθεί, από τη στιγμή που ο κορονοϊός θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στη διακίνηση των προϊόντων. Από τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές έχουν γενικά εμφανίσει ισχυρές προτιμήσεις για τα τοπικά γαλακτοκομικά και φρέσκα προϊόντα και τα προϊόντα έναντι εκείνων που προέρχονται από πιο μακριά, ας το αξιοποιήσουμε. Μέσα στη συνεχιζόμενη κρίση του COVID-19, οι ανησυχίες γύρω από την προέλευση των προϊόντων και των συστατικών είναι πιθανό να τροφοδοτήσουν την αυξημένη ζήτηση για ακόμη περισσότερη τοπική προμήθεια, υποστηρίζει -στο ίδιο πνεύμα- και η πολυεθνική Nielsen.
Είναι λοιπόν μια χρυσή ευκαιρία για Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμούς να επενδύσουν στην αγροδιατροφή. Ήδη, Συνεταιρισμοί εκμεταλλεύονται το πάγωμα της αγοράς και μέσω διαδικτύου διαφημίζουν την πώληση οσπρίων, τα οποία ως προϊόντα που κυριαρχούν στο τραπέζι σε περιόδους κρίσεων, επιζητά έντονα το ελληνικό νοικοκυριό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Συνεταιρισμός Ενιπέας Φαρσάλων, ο οποίος ανακοίνωσε πως διαθέτει προς πώληση χονδρικώς, ποσότητες οσπρίων (φακές, ρεβίθια κ.λπ.). Άλλες πάλι τοπικές αλυσίδες τροφίμων προχωρούν σε τροφοδοσία προϊόντων στην πόρτα σου με ένα τηλεφώνημα.
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΤΑΜΕΙΟ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1