Αποζημιώθηκε γιατί κουφάθηκε από βολές όλμων

Με 60.000 ευρώ από το Δημόσιο νεαρός στρατιώτης

Δημοσίευση: 07 Απρ 2020 16:17

ΑΘΗΝΑ Ποσό 60.000 ευρώ καλείται να καταβάλει το δημόσιο ως αποζημίωση σε νεαρό άνδρα ο οποίος υπέστη σοβαρή βλάβη στην ακοή του κατά τη διάρκεια άσκησης ενώ υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στην Κύπρο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε τον νεαρό επικυρώνοντας την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου με την οποία επιδικάστηκε το συγκεκριμένο ποσό ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.
Ο νεαρός προσέφυγε στη δικαιοσύνη όταν διαπίστωσε πως το πρόβλημα που αντιμετώπισε μετά την άσκηση ρίψης όλμων και τον ταλαιπώρησε κατά τη διάρκεια της θητείας του, ήταν μόνιμο. Στο Κοργιαλένειο - Μπενάκειο νοσοκομείο ο άνδρας, αφού είχε απολυθεί από στρατό, υποβλήθηκε σε ακοόγραμμα στο οποίο διαπιστώθηκε «αμφίπλευρη νευροαισθητήριος βαρηκοΐα αφορώσα στις υψηλές συχνότητες (αμφίπλευροι ακουστικοί τραυματισμοί)».
Ο σοβαρός τραυματισμός του προέκυψε , όπως αναφέρει στην προσφυγή του, όταν υποχρεώθηκε να συμμετέχει στην άσκηση «Νικηφόρος» έχοντας την διπλή ιδιότητα του στοιχειάρχη-σκοπευτή, λόγω έλλειψης υπαξιωματικού και να πραγματοποιήσει ακατάπαυστα 80 συνεχόμενες βολές, ανά πέντε δευτερόλεπτα καθώς ο δεύτερος όλμος έπαθε αφλογιστία.
Ο προσφεύγον αρχικά διεκδίκησε αποζημίωσε 88.000 ευρώ, με τους νόμιμους τόκους, για ικανοποίηση της ηθικής βλάβης που υπέστη από την παράνομη συμπεριφορά οργάνου (στρατιωτικού) του Ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών επιδίκασε το ποσό των 60.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη από παραλήψεις στρατιωτικού. Το δικαστήριο έκρινε ότι «τόσο η βαρηκοΐα όσο και οι εμβοές δεν είναι αναστρέψιμες» και αυτό ανεξάρτητα εάν το ποσοστό αναπηρίας του δεν ξεπερνά το 5%.
Το δημόσιο ζήτησε την αναίρεση της επίμαχης απόφασης αλλά οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν το αίτημα βάζοντας την «σφραγίδα» τους στην κρίση του Εφετείου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass