Κλειστά τα σχολεία έως τις 10 Μαΐου

Τι ισχύει για τους αποφοίτους των προηγούμενων ετών στις Πανελλαδικές - Η ύλη που μπορούν να καλύπτουν οι εκπαιδευτικοί σε Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια - Πιθανόν να μην γίνουν φέτος προαγωγικές εξετάσεις, λέει η Σοφία Ζαχαράκη

Δημοσίευση: 11 Απρ 2020 16:15

ΑΘΗΝΑ
Τουλάχιστον μέχρι και τις 10 Μαΐου θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της χώρας. Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, ενώ αναμένεται να δημοσιευτεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία αποφασίζεται η παράταση της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών, όπως αυτή ρυθμιζόταν στην προηγούμενη ΚΥΑ, έως και τις 10 Μαΐου 2020, για προληπτικούς λόγους, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19.


Υπενθυμίζεται ότι προχθές, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τις ημέρες κατά τις οποίες θα σταματήσουν τα εξ αποστάσεως μαθήματα για τα σχολεία όλων των βαθμίδων -εν είδει διακοπών Πάσχα.

 

Η ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
Εν τω μεταξύ με βασικό κριτήριο την πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί στη διδασκαλία της ύλης μέχρι την ημερομηνία αναστολής της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων έγινε η μείωση της ύλης, όπως ανέφερε η Νίκη Κεραμέως.
Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανέφερε: «Η απόφαση για τη μείωση της ύλης των πανελλαδικών εξετάσεων ελήφθη από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε συνέχεια της γενικής αναστολής λειτουργίας των σχολείων από τις 11/3/2020, λαμβάνοντας υπόψη την προσπάθεια των μαθητών και μαθητριών σε αυτήν τη σημαντική στιγμή της ζωής τους υπό τις ειδικές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας και όλος ο κόσμος».
«Βασικό κριτήριο για την αναλογική μείωση σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στην οποία προβήκαμε ήταν η πρόοδος που είχε πραγματοποιηθεί στη διδασκαλία της ύλης μέχρι την ημερομηνία αναστολής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων, δηλαδή της ύλης που είχε διδαχθεί ως τις 11/3 στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στην Γ’ τάξη του συνόλου των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας», προσέθεσε. Όπως επισήμανε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων η Νίκη Κεραμέως, για τον παραπάνω λόγο δεν προβλέφθηκε κάποια μείωση της ύλης για τους αποφοίτους προηγούμενων ετών που θα λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις γενικών λυκείων μέσω του παλαιού συστήματος εισαγωγής. «Θα εξεταστούν στην ύλη που είχε καθορισθεί για τη συμμετοχή στις πανελλαδικές του 2019, καθώς την έχουν πλήρως διδαχθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η υπουργός σημείωσε επίσης ότι ο επανακαθορισμός της εξεταστέας ύλης «δεν συνδέεται επ’ ουδενί με τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών, η οποία θα αποφασιστεί βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων, με γνώμονα πάντα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, και σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών».
«Σε αυτές τις συνθήκες, παροτρύνουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες να παραμένουν στο σπίτι, να συνεχίζουν απερίσπαστοι τη μελέτη τους και να συμμετέχουν ενεργά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες τους, στεκόμαστε έμπρακτα στο πλευρό τους, ώστε να τους παράσχουμε κάθε δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις προσπάθειές τους με την καλύτερη δυνατή έκβαση», κατέληξε η κ. Κεραμέως.

 

H ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Το ενδεχόμενο να μη γίνουν φέτος προαγωγικές εξετάσεις άφησε ανοιχτό η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη. Μιλώντας στον Θέμα 104,6 η υφυπουργός Παιδείας σημείωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι να κερδηθούν οι μαθησιακοί στόχοι.  «Τα παιδιά πρέπει να πάρουν τα περισσότερα από τον δάσκαλο στη φυσική τάξη. Θέλουμε να ανοίξουν τα σχολεία για να καλύψουν τα κενά», είπε η κυρία Ζαχαράκη.
Μιλώντας ειδικά για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η κυρία Ζαχαράκη σημείωσε ότι «πρέπει να καλυφθούν ενότητες που είναι σημαντικές σε γλώσσα και μαθηματικά για να πάνε στην επόμενη χρονιά».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι τα σχολεία δεν θα ανοίξουν. «Είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων όλα όμως εξαρτώνται από το επόμενο χρονικό διάστημα», σημείωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της σχολικής χρονιάς και μετά την 15η Ιουνίου. «Λειτουργούμε σε συνάρτηση των συμβουλών των ειδικών, των αναγκών κάλυψης της ύλης αλλά και της ομαλότερης επιστροφής των παιδιών στην τάξη με μέριμνα για την υγεία τους» εξήγησε η κυρία Ζαχαράκη επισημαίνοντας ότι «υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση». «Όλα εξαρτώνται από την εβδομάδα που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί για την επιστροφή αλλά και τον τρόπο επιστροφής» κατέληξε η κ. Ζαχαράκη.

 

ΟΧΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΟΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ
Διευκρινίσεις αναφορικά με την ύλη που μπορούν να διδάσκουν οι εκπαιδευτικοί των σχολείων μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης αναμένεται να δώσει  το υπουργείο Παιδείας.
Συγκεκριμένα, με εγκύκλιο που υπογράφει η Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, κυρία Αναστασία Γκίκα, θα προβλέπεται ότι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων όλων των βαθμίδων θα μπορούν να καλύπτουν ύλη και πέραν των επαναλήψεων της έως σήμερα διδαχθείσας ύλης.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε ενότητες καλυφθούν, πέραν της ύλης που έχει καλυφθεί έως την ημερομηνία αναστολής λειτουργίας των σχολείων, δεν θεωρείται ύλη που έχει διδαχθεί παρά μόνο εφόσον αυτή παραδοθεί και με διά ζώσης διδασκαλία στην τάξη, όταν επαναλειτουργήσουν τα σχολεία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass