«Συνολική λύση τώρα για τους καστανοπαραγωγούς»

ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2020 17:21

Επανέρχεται με νέο ερώτημά της στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το ζήτημα των καστανοπαραγωγών του ν. Λάρισας, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη, ζητώντας αποσαφήνιση του καθεστώτος χρήσης γης και μείωσης του

υπέρογκου αντίτιμου, τονίζοντας τα εξής:
«Με επίκαιρη ερώτησή μου (αρ. πρωτ. 235-19/11/2019), η οποία απαντήθηκε διά ζώσης στη Βουλή από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη, είχα θέσει μια σειρά ζητημάτων σε σχέση με τα προβλήματα των καστανοπαραγωγών, τα οποία και ο ίδιος είχε αναγνωρίσει, υποσχόμενος μάλιστα λύση. Συνεπώς, έτρεφα μεγαλύτερες ελπίδες σε σχέση με πρόσφατη τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου, που μόλις προχθές ψηφίστηκε από τη Βουλή.
Οι δύο ρυθμίσεις για τα καστανοπερίβολα, που συμπεριλαμβάνονται στο άρθρ 130 του ψηφισθέντος σχεδίου νόμου, δυστυχώς αίρουν μόνο τον περιορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και δοσοποιούν το τίμημα χρήσης σε ετήσιες δόσεις, για όλους όσοι δραστηριοποιούνται στα καστανοπερίβολα.
Ωστόσο, λύση ακόμη αναζητείται για το συνεχιζόμενο ασαφές καθεστώς χρήσης γης, όπως λύση αναζητείται στο ότι η Πολιτεία χρεώνει ως αντίτιμο σε παράνομους καταπατητές και εκχερσωτές δασικών εκτάσεων 80 ευρώ/στρέμμα, ενώ από τους καστανοπαραγωγούς απαιτεί 250-350 ευρώ/στρέμμα, όταν κανονικά θα έπρεπε να τους «κόβει» μηνιαίο μισθό, για τη δωρεάν προσφορά τους ως άτυπων δασοφυλάκων!
Επιπλέον, εξακολουθεί να αναζητείται λύση για τα ανακληθέντα, βάσει της πρότερης νομοθεσίας, παραχωρητήρια καστανοπερίβολων, σύμφωνα με την οποία οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν στην εν λόγω καλλιέργεια, με συνέπεια να τους έχουν αφαιρεθεί, όπως και τη δυνατότητα μεταβίβασής τους σε τέκνα καστανοπαραγωγών, ανεξαρτήτως κυρίου επαγγέλματος.
Δεν επιτρέπεται η Πολιτεία να ...πριμοδοτεί έστω και πλαγίως, έστω και από αβλεψία, τους εκχερσωτές, σε σχέση με τους παραδοσιακούς καλλιεργητές κάστανου.
Επιμένω και διεκδικώ μια συνολική λύση για τους καστανοκαλλιεργητές, αυτούς τους μικρούς παραγωγούς - Ανθρώπους της βιοπάλης, που ανακατεύουν καθημερινά τον ιδρώτα τους με το χώμα...».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass