Κουτσούμπας: Πάλι οι λαοί καλούνται να πληρώσουν

Τι είπε στη Βουλή για τα μέτρα Βρούτση και τα γεγονότα στον Έβρο

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2020 12:37

ΑΘΗΝΑ
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνονται οι δύο τελευταίες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, είπε ότι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης που πρότεινε η Κομισιόν «συσκοτίζουν την πραγματικότητα, η οποία είναι ότι οι νέες επιχορηγήσεις και τα δάνεια θα κατευθυνθούν στις τσέπες μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και θα κληθούν πάλι να πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης με νέα βάρη και νέα μέτρα».


Πρόσθεσε ότι το παιχνίδι της εξαπάτησης το παίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο είπε ότι ακόμη μια φορά απέδειξε τον ρόλο του ως «αριστερός ψάλτης της βαρβαρότητας αυτού του συστήματος και της ΕΕ». Επισήμανε ότι το ΚΚΕ δεν θεωρεί θετικές αυτές τις εξελίξεις, που είναι «οι παρεμβάσεις της ΕΕ σε συνθήκες βαθιάς κρίσης για να στηρίξει τους μονοπωλιακούς ομίλους σε σειρά κλάδων και συνοδεύονται με δέσμευση όλων των κρατών μελών της για την προώθηση όλης της αντεργατικής ατζέντας που είχε διαμορφωθεί και πριν την πανδημία».
«Δεν είναι το ύψος των χρηματοδοτήσεων που καθορίζει κάθε φορά τον ταξικό τους χαρακτήρα, αλλά ο σκοπός για τον οποίο δίνονται και οι όροι που τις συνοδεύουν σε βάρος των εργαζομένων» τόνισε, προσθέτοντας ότι «41 χρόνια μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ/ΕΕ τα παραμύθια των κομμάτων που υπερασπίζονται αυτή την αντιδραστική συμμαχία έχουν καταρρεύσει». «Ο δρόμος που συμφέρει τον ελληνικό λαό και τους λαούς της Ευρώπης είναι η αποδέσμευση από αυτόν τον σύγχρονο λάκκο των λεόντων» υπογράμμισε.
Ο Δ. Κουτσούμπας, με αφορμή τα αντεργατικά, όπως τα χαρακτηρίζει, μέτρα των ΠΝΠ, έκανε λόγο για «μεγάλη κοροϊδία» με τα περί «μοιράσματος των ζημιών σε όλους» γιατί, όπως εξήγησε, «όχι μόνο οι εργαζόμενοι πληρώνουν τις ζημιές πάνω από 10 χρόνια, αλλά και γιατί φορτώνονται ξανά τα βάρη της νέας κρίσης για να στηριχθεί η κερδοφορία των λίγων ομίλων». Είπε ότι με στόχο αυτό, από τη μία παρέχονται άφθονα εργαλεία και χρήμα σε μεγαλοεπιχειρηματίες και από την άλλη ισοπεδώνονται εργασιακές σχέσεις, συλλογικές συμβάσεις, το εργατικό λαϊκό εισόδημα, ενώ «στον στόχο αυτό ταυτίζονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ».
Σημείωσε ότι τα «αντεργατικά μέτρα που ανακοίνωση η κυβέρνηση προσομοιάζουν σε εκείνα των μνημονίων που όλοι μαζί ψήφισαν» και πρόσθεσε: «Πετσοκόβετε ακόμα περισσότερο το εισόδημα των εργαζομένων, γενικεύετε την ελαστική απασχόληση παντού και για όλους, καταργείτε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που είναι σε ισχύ, δίνετε νέα εργαλεία στην εργοδοσία για να προχωρήσει σε νέες μειώσεις μισθών σε πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων, μονιμοποιείτε μειώσεις που στην καλύτερη περίπτωση θα είναι 20%, ενώ ένα σημαντικό τμήμα που θα παραμείνει εκτός εργασίας θα βρεθεί είτε με τα 534 ευρώ του επιδόματος της αναστολής σύμβασης ή με τα 400 ευρώ του επιδόματος ανεργίας». «Την ίδια στιγμή ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων θα παραμείνει άνεργο και χωρίς καμιά προστασία» πρόσθεσε. Επισήμανε επίσης, ότι με τα μέτρα που προβάλλει η κυβέρνηση, το ετήσιο εισόδημα για πάρα πολλούς εργαζόμενους περιορίζεται στα 1.600 ευρώ.
Μιλώντας για την επιδότηση εργασίας, είπε πως «αποδεικνύεται στην πράξη καραμπινάτη ενίσχυση μόνο προς την εργοδοσία, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται στο περιθώριο και με μισθούς που έμμεσα προσεγγίζουν τις πάγιες επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, δηλαδή να αμείβονται με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με ψίχουλα πτωχοκομείου». Πρόσθεσε ότι οι «λεγόμενες ρήτρες για τη διατήρηση εργασίας αποδεικνύονται όχι απλά διάτρητες, αλλά για τα μάτια του κόσμου, καθώς κανένας δεν δεσμεύει την εργοδοσία να διατηρήσει τον εργαζόμενο μετά τη λήξη της περιόδου της κρατικής ενίσχυσης στους μισθούς».
Είπε ότι πραγματικός στόχος δεν είναι η μείωση της ανεργίας, αλλά το χτύπημα εργασιακών σχέσεων και το τσάκισμα μισθών και συμβάσεων, ενώ με τις πολιτικές αυτές η ανεργία δεν μειώνεται, αλλά το πολύ-πολύ ανακυκλώνεται.
Ανέφερε ότι σήμερα, η κυβέρνηση έρχεται με ένα γενικευμένο πρόγραμμα που «αν αντικαταστήσουμε τη λέξη SURE και βάλουμε τις λέξεις “κοινωφελές” ή voucher, είναι ακριβώς το ίδιο, έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα». Ο Δ. Κουτσούμπας κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, καθώς ως κυβέρνηση εφάρμοσε και τα προγράμματα voucher και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

 

ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή, τόνισε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στον Έβρο και γενικότερα οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή περικλείουν σοβαρούς κινδύνους. Επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση για συνέχιση της «επικίνδυνης τακτικής του εφησυχασμού» την στιγμή, όπως επισήμανε, που: η Τουρκία αμφισβητεί το Πρωτόκολλο του 1926 και τη Συνθήκη, κατ’ επέκταση, της Λοζάνης που καθόρισε τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες, υπάρχουν δηλώσεις Ακάρ για νομιμοποίηση και συνέχιση των υπερπτήσεων στα ελληνικά νησιά, στο πλαίσιο της λογικής των γκρίζων ζωνών, δηλώσεις Τσαβούσογλου για την ένταση των προσφυγικών ροών στα νησιά και πιθανώς στον Έβρο, στα πλαίσια των παζαριών ΕΕ-Τουρκίας για την απαράδεκτη συμφωνία για το προσφυγικό και αξιοποίηση της ανυπόστατης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης και τη συμφωνία Λιβύης με την κρατική Τουρκική εταιρεία πετρελαίου που φέρνει πιο κοντά τουρκικές έρευνες Νότια της Κρήτης.
«Στοιχείο της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας είναι και η σημερινή ενέργεια του Ερντογάν να σπιλώσει ένα παγκόσμιο πολιτιστικό μνημείο όπως είναι η Αγιά Σοφιά» πρόσθεσε. «Όλα αυτά βέβαια αποδεικνύουν τις βαθύτερες γεωστρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας «όλοι σας είστε ΝΑΤΟϊκότεροι του ΝΑΤΟ και λιβανίζετε τους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς συμμάχους σας για τη δήθεν ασφάλεια που παρέχουν στη χώρα μας, κρύβοντας το βρόμικο και επικίνδυνο ταυτόχρονα ρόλο που παίζουν».
Σημείωσε ότι η Τουρκία «με τις πλάτες του ΝΑΤΟ κάνει επίδειξη ισχύος.
«Σήμερα οι μόνες θέσεις που μπορούν να εκφράσουν τα λαϊκά συμφέροντα και να δώσουν ώθηση στην πάλη του λαού μας, στην κοινή πάλη των λαών, είναι οι θέσεις για:
Καμιά αλλαγή των συνόρων και καμία συμμετοχή σε παζάρια για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου.
Να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικάνικες βάσεις.
Να ακυρωθούν κυβερνητικές αποφάσεις για συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και αποδέσμευση απ’ αυτές τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.
Να καταπολεμηθούν οι εθνικιστικές κραυγές όλων των ειδών και οι πολεμικοί τυχοδιωκτισμοί», κατέληξε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass