Μήνυμα Πάιατ σε Τουρκία από τη Σούδα

Παναγιωτόπουλος: Eνισχύεται η ελληνοαμερικανική συνεργασία

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2020 10:25

ΑΘΗΝΑ
Λίγες ημέρες πριν από το επικείμενο ταξίδι του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Ουάσινγκτον και μερικά 24ωρα μετά το μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, βρέθηκαν στη νατοϊκή Βάση της Σούδας.


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αμερικανός Πρέσβης επισκέφθηκαν τη νατοϊκή Βάση στο Μαράθι Ακρωτηρίου, συνοδευόμενοι από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ. Μετέβησαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης και αμέσως μετά στο Μαράθι για έλεγχο έργων στο στρατιωτικό λιμάνι της περιοχής. Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη παρόντων των κ.κ. Παναγιωτόπουλου, Πάιατ, Φλώρου και Πετράκη.
Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, η πορεία της επιχείρησης “Irini”, η υλοποίηση της οποίας ξεκίνησε μετά την απόφαση του ΟΗΕ να επιβάλλει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση της αμερικανικής Βάσης. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έστειλε για μία ακόμη φορά ξεκάθαρο μήνυμα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα λέγοντας πως «η Ελλάδα και μόνη της αλλά και με τους συμμάχους της είναι σε θέση να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Όσον αφορά στη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην ελληνοαμερικανική συνεργασία που ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά από την επικύρωση της αναβαθμισμένης αμυντικής συνεργασίας, η οποία υπογράφηκε πέρυσι.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος όχι μόνο επιβεβαίωσε την πολύ καλή συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ αλλά επισήμανε και την αναγκαιότητα περαιτέρω ανάπτυξης και ενίσχυσης της συνεργασίας αυτής. Μάλιστα, ο κ. Πάιατ εξέφρασε με tweet τη χαρά και την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι επέστρεψε στη νατοϊκή Βάση της Σούδας.

 

ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στηρίζουν τη διατήρηση του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε νέα τοποθέτησή του. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει εκ νέου τη στήριξή του στη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος της Αγίας Σοφίας μόλις μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο για το έτος 2019. «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Αγία Σοφία μνημείο ιδιαίτερης σημασίας και στηρίζουμε τη διατήρησή της με τρόπο που θα σέβεται την πολυθρησκευτική ιστορία της», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Έλληνες ανταποκριτές.
Στην έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο αναφερόταν ότι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνέχισαν να θέτουν το θέμα στους Τούρκους συναδέλφους τους, υποστηρίζοντας τη διατήρηση της Αγίας Σοφίας κατά έναν τρόπο που θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία. Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, «αναφορικά με την αμερικανική πολιτική για την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία, τονίζεται ότι ο πρέσβης, άλλα στελέχη της πρεσβείας και των προξενικών αρχών, καθώς και επισκέπτες αξιωματούχοι των ΗΠΑ θέτουν το ζήτημα σε συνεχή βάση κατά τις συναντήσεις τους με Τούρκους αξιωματούχους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass