Το καλοκαίρι του κορονοϊού

ΜΕ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΚΑΘΩΣ Η ΧΩΡΑ ΑΝΟΙΓΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2020 21:11

Οι ώρες μετρούν αντίστροφα για την έναρξη της τουριστικής περιόδου στα νησιά της Ελλάδας. Μία τουριστική περίοδος διαφορετική από τις προηγούμενες, μια σεζόν που καλείται να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, που έφερε η νόσος COVID-19 στις

ζωές των ανθρώπων. Το φετινό καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και έρχεται αντιμέτωπο με άλλου είδους προκλήσεις τόσο για τους κατοίκους των νησιών όσο και για τους μελλοντικούς τους επισκέπτες.
Ο φωτορεπόρτερ του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Γιάννης Κολεσίδης, κατέγραψε με τον φακό του τις προετοιμασίες που γίνονται στο Πάνω Κουφονήσι, στη Σχοινούσα, στην Ηρακλειά, στην Ανάφη. Ακολουθώντας κλιμάκιο γιατρών και νοσηλευτών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας με επικεφαλής τον πρόεδρο του Οργανισμού Παναγιώτη Αρκουμανέα, σε συνεργασία με την «AXION HELLAS» επισκέφθηκαν ακριτικά νησιά, στο πλαίσιο πολυήμερης αποστολής του ΕΟΔΥ, ώστε να πραγματοποιήσουν διαγνωστικές εξετάσεις και τεστ αντισωμάτων για COVID-19 σε ευπαθείς ομάδες και κατοίκους των νησιών.
Έχοντας στην κατοχή του πλωτά μέσα, το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ αναχώρησε από την Ανάβυσσο και έπειτα από περίπου έξι ώρες το σκάφος αγκυροβόλησε στην πρώτη στάση, στο Πάνω Κουφονήσι. Στα γαλαζοπράσινα νερά του νησιού μπορούσε να διακρίνει κανείς τις λιγοστές βάρκες που ήταν αραγμένες και τις «έδερνε» ο δυνατός αέρας. Ο κρότος που κάνει το κύμα όταν σκάει, το βουητό του δυνατού ανέμου και ο ήχος των γλάρων που πετούν πάνω από τη θάλασσα συνέθεταν το σκηνικό του ερημικού μέχρι τώρα τοπίου. Στο κέντρο Υγείας του Κουφονησίου στήθηκε ένα ιατρείο, ώστε να υποδεχθεί τους κατοίκους που πρέπει να περάσουν από ειδικές εξετάσεις για να διαγνωστεί αν νοσούν από τον SARS-CoV-2 ή αν έχουν νοσήσει και διαθέτουν τα αντίστοιχα αντισώματα. Η Κατερίνα Τρικαλιώτη, νοσηλεύτρια του ΕΟΔΥ φορώντας την ειδική της στολή εξέτασε τον 63χρονο Χριστόφορο Καβάσσιλα που ζει κάθε χρόνο 6-7 μήνες στο νησί. Στο Πάνω Κουφονήσι οι εργασίες είχαν ξεκινήσει δειλά-δειλά καθώς στα σοκάκια του νησιού αντίκριζε κανείς εργάτες να βάφουν και να εκτελούν εργασίες για να υποδεχτούν την έναρξη της θερινής περιόδου.
Το ένα κλιμάκιο έμεινε στο Κουφονήσι, ενώ το άλλο συνέχισε το ταξίδι του. Στην Ηρακλειά των 100 κατοίκων, τους επισκέπτες καλωσορίζει η φράση «Welcome IRAKLIA», που βρίσκεται πάνω σε βράχους. Ο 52χρονος Λάσκαρης Ρούσσος έχει μπαρ στο νησί με κλειστό χώρο. Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, φέτος λόγω της κατάστασης δεν θα καταφέρει να ανοίξει το μαγαζί του. Σκέφτεται να δουλέψει σε κατάστημα με ενοικιαζόμενα μηχανάκια μήπως και καταφέρει να βγάλει τα προς το ζην από κει. Το εισόδημά του όμως μοιάζει αβέβαιο και θα εξαρτηθεί από την κίνηση που θα έχει το νησί.
Το ταξίδι συνεχίζεται στην Ανάφη, το νοτιοανατολικότερο νησί των Κυκλάδων. Η Σοφία Κολυδά είναι 27 ετών και διατηρεί εστιατόριο στη χώρα της Ανάφης. Υπό κανονικές συνθήκες το εστιατόριο θα άνοιγε την 25η Μαρτίου. «Η καραντίνα απλά μας παρέτεινε λίγο τον χειμώνα, την αγρανάπαυση, το γεγονός δηλαδή ότι ασχολούμαστε με τα περιφερειακά, τα περιβόλια μας, την κάππαρή μας, με όλα αυτά εκτός από τη δουλειά μας», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η κ. Κολυδά είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας, και ναι μεν οι γονείς της πήραν το επίδομα των 800 ευρώ, αλλά αν δεν είχαν χρήματα στην άκρη δεν θα μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα. «Ευτυχώς είμαστε στην Ανάφη και δεν χρειάζεται να πληρώνουμε για όλα μας τα αγαθά, καθώς τα παράγουμε μόνοι μας. Αυτό μας βοήθησε πάρα πολύ, και όλους τους ανθρώπους που μένουν εδώ», σημειώνει. Η κ. Κολυδά από δω και πέρα προσδοκά να επανέλθει η «κανονικότητα» στο νησί. «Εισόδημα δεν προσδοκώ, το μόνο που θέλω είναι να διατηρήσω τη φήμη του μαγαζιού μου. Θέλω να έχω τις ίδιες υπηρεσίες που είχα και πριν με την ίδια ποιότητα, τις ίδιες τιμές και να είναι όπως πέρσι η κατάσταση του μαγαζιού. Το εισόδημα το ξέρουμε ότι θα συρρικνωθεί, το μόνο που μας απασχολεί είναι να πληρώνουμε όλους τους λογαριασμούς. Η τροφή ευτυχώς εξασφαλίζεται», υπογραμμίζει. Έχοντας μπει σε πυρετώδεις προετοιμασίες με γνώμονα την τήρηση των μέτρων προστασίας έχουν μειώσει ήδη τα τραπεζοκαθίσματα, ενώ το προσωπικό τους έχει εκπαιδευθεί στους νέους κανόνες υγιεινής. Έχουν προσπαθήσει να μην διαθέτουν πράγματα μιας χρήσης για τους πελάτες τους, ώστε να αποφύγουν να επιβαρύνουν κι άλλο το περιβάλλον. «Το καλοκαίρι τούτο θα είναι δύσκολο, το γνωρίζουμε, αλλά με λίγη οργάνωση μπορούν να επιτευχθούν όλα. Χρειάστηκε να ξοδέψουμε αρκετό κεφάλαιο για να ανοίξουμε έτσι ώστε να πάρουμε αντισηπτικά, μάσκες, απορρυπαντικά επιπλέον με τις κατάλληλες προδιαγραφές. Όλα αυτά είχαν κάποιο κόστος», υπογραμμίζει η κ. Κολυδά. «Έχουμε μάθει να ζούμε στην ανασφάλεια. Η μόνη μας προφύλαξη είναι τα προληπτικά μέτρα. Χρειάζεται να τα τηρούμε», αναφέρει ενώ προσθέτει ότι ασφαλώς και τους φοβίζει ο κορονοϊός, καθώς, αν κάτι συμβεί, ο ιός στην Ανάφη θα διαδοθεί σε πάρα πολύ λίγο χρόνο.
Ο Αντώνης Σιγάλας είναι ψαράς από την Ανάφη και κατά τη διάρκεια του lockdown δεν εργαζόταν. «Ξαφνικά σκάει ο κορονοϊός και όλοι καραντίνα μέσα, τρέχαμε στα σούπερ μάρκετ να αγοράσουμε φαγητό για να μην πεθάνουμε από την πείνα γιατί έλεγαν ότι θα κόψουν και τα καράβια και τα πάντα. Εδώ είμαστε ένα νησάκι μικρό. Δόξα τω θεώ δεν κόλλησε κανείς εδώ τίποτα», λέει. Δουλεύοντας ως ψαράς εδώ και χρόνια η κατάσταση που βίωσε ήταν πρωτόγνωρη. «Δεν έχουμε πού να πουλήσουμε τα ψάρια μας, διότι δεν κινείται ακόμη κάτι. Ούτε Σαντορίνη που τα πουλούσαμε στα εστιατόρια ούτε εδώ. Μια φορά άμα πάμε για ψάρεμα μετά τέρμα. Τα καΐκια τα έχουμε δεμένα ακόμη», τονίζει, ενώ όπως συμπληρώνει την περίοδο της καραντίνας «έζησαν με τα έτοιμα». «Πήραμε τα 800 ευρώ στο τέλος του Απριλίου. Από το να μην δουλεύουμε καθόλου μια χαρά ήταν και αυτά. Τώρα περιμένουμε να έρθει κόσμος, να ανοίξουν τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, να μπορέσουμε να δουλέψουμε. Τη χρονιά την έχουμε χάσει αλλά τουλάχιστον να μην σηκώνουμε άλλα λεφτά», εξηγεί ενώ, όπως λέει, αυτό που εύχεται είναι «να φύγει η αρρώστια και όλα τα άλλα θα βολευτούν».
Το πλοίο του τουρισμού ετοιμάζεται να σαλπάρει σε γνώριμα και φημισμένα λιμάνια προσπαθώντας να κερδίσει ένα ακόμα στοίχημα, αυτό της έναρξης της θερινής περιόδου τη μετά-κορονοϊού εποχή.
Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κολεσίδης
Κείμενο: Ιωάννα Καρδάρα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass