Φόβοι για τσουνάμι απολύσεων

«Ξεφουσκώνει» το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» -Τέσσερις στους 10 εργαζόμενοι δεν νιώθουν ασφάλεια στην εργασία τους, χιλιάδες θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται τους επόμενους μήνες -Σε «αχαρτογράφητα νερά» από τον Σεπτέμβριο

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2020 9:02

ΑΘΗΝΑ

Υπό τον φόβο της απόλυσης ζουν χιλιάδες εργαζόμενοι καθώς περιμένουν «κύμα» απολύσεων

από τις 15 Ιουλίου, οπότε και λήγει η προστασία από τις απολύσεις. Ο τουρισμός ακόμη δεν έχει ανοίξει και όπως δείχνουν τα στοιχεία υπάλληλοι σε αυτόν τον τομέα αναμένεται να αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα καθώς τα περισσότερα ξενοδοχεία της χώρας είτε δεν θα ανοίξουν καθόλου είτε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό το καλοκαίρι της ανασφάλειας και της ανεργίας τέσσερις στους 10 εργαζόμενους δεν νιώθουν ασφάλεια στην εργασία τους. Χιλιάδες εργαζόμενοι, μάλιστα, θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται τους επόμενους μήνες ενώ θα πλεύσουν σε «αχαρτογράφητα νερά» από τον Σεπτέμβριο.  Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN TV τέσσερις στους δέκα εργαζόμενους δεν νιώθουν ασφάλεια στην εργασία τους. Ο Στάθης Τέλιος που έδωσε συνέντευξη για εργασία ως σεκιούριτι τόνισε «Δεν υπάρχουν ουσιαστικά δουλειές. Εγώ βρήκα για να αναπληρώσω άλλους. Αν είμαι καλός στη δουλειά μου θα εξακολουθήσω να εργάζομαι. Υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια. Κι αυτό γιατί δεν ξέρω μετά τι θα κάνω».
Προβληματισμός για το «Συν-Εργασία»
Την ίδια ώρα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικρατεί προβληματισμός για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το οποίο δημιουργήθηκε για να ανακόψει τα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας. Κι αυτό γιατί μόλις σε δέκα μέρες εφαρμογής του 3.000 εργοδότες έχουν ζητήσει να ενταχθούν σε αυτό. Όπως καταφαίνεται επιχειρηματίες του τουρισμού με έναν θολό ορίζοντα μπροστά τους θεωρούν ότι η επιλογή των μειώσεων σε προσωπικό και άρα δραστικού περιορισμού του κόστους εργασίας είναι μονόδρομος και γι’ αυτό διστάζουν να μπουν στο πρόγραμμα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να υπάρξουν νέες πιο βελτιωμένες κινήσεις ώστε αυτό να γίνει πιο δελεαστικό.
Ο κορονοϊός, έφερε ανατροπές σε 1.232 συμβάσεις αορίστου χρόνου, που τον Μάιο του 2020 – παρά τα μέτρα – μετατράπηκαν σε μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής απασχόληση και τώρα οι εργαζόμενοι καλούνται να επιβιώσουν λαμβάνοντας ακόμη και κάτω από το μισό τους μισθό. Την αβεβαιότητα εντείνουν και οι εκτιμήσεις των εμποροβιοτεχνών ότι θα γίνουν 190.000 απολύσεις λόγω των μειωμένων τζίρων ενώ οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου είναι ότι φέτος η ύφεση θα ξεπεράσει το 8%.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

SYNETAIRISTIKH TRAPEZA
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
INTERCOMM FOODS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1