«Ο Μητσοτάκης πουλάει ηλιοβασιλέματα, αλλά στον τουρισμό έπεσε βαθύ σκοτάδι»

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΨΗ 100% ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ 40% ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2020 11:48

ΑΘΗΝΑ
«Έχω πλήρη επίγνωση ότι η κατάσταση είναι τραγική, ιδίως για τους εργαζόμενους στον χώρο του τουρισμού, πολλοί εκ των οποίων, οι περισσότεροι ίσως, έχουν εποχική εργασία», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό.


«Είδαμε τις προηγούμενες μέρες τον κ. Μητσοτάκη να πουλάει ηλιοβασιλέματα στη Σαντορίνη, την ίδια στιγμή όμως που ο τουρισμός μπαίνει σε ένα πολύ βαθύ σκοτάδι και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό βιώνουν μέρες αντίστοιχες με τις πιο σκληρές των μνημονιακών χρόνων», τόνισε. «Και κάτι παραπάνω», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Χότζογλου. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο περιστατικό της λιποθυμίας του 9χρονου κοριτσιού στη Ρόδο, εκφράζοντας τον φόβο ότι δεν είναι μεμονωμένο. Επισήμανε ότι μίλησε με τη μητέρα του κοριτσιού, σημειώνοντας ότι η ντροπή δεν πρέπει να ανήκει στους ανθρώπους που βγάζουν το πρόβλημά τους προς τα έξω, αλλά στην Πολιτεία. «Δεν μπορούμε να αφήνουμε ανθρώπους που έχουν να πάρουν εισόδημα από τον περασμένο Οκτώβριο και να πιστεύουμε ότι μπορούν να ζήσουν είτε με 800 ευρώ το τρίμηνο, είτε με ένα επίδομα ανεργίας, αλλά και πολλοί και χωρίς αυτό, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί που είναι αόρατοι από τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση», είπε ο κ. Τσίπρας.
Σχολίασε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ύφεση 16%, «δεν μας λένε όμως με ποιο σχέδιο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις αυτής της ύφεσης». Είπε πως το πρόγραμμα «Συν-εργασία» δίνει στους εργαζόμενους 3 εναλλακτικές εκδοχές: είτε μείωση κατ’ ελάχιστο 20% του μισθού, είτε να τεθούν οι εργαζόμενοι σε επιδοτούμενη ανεργία, είτε να απολυθούν». Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας τι έχει συμβεί σε όλη την Ευρώπη, λέει ότι «ο μοναδικός δρόμος στήριξης της κοινωνικής συνοχής σήμερα, δεδομένου ότι υπάρχει οικονομική δυνατότητα στα ταμεία του κράτους, είναι να ακολουθήσουμε το ευρωπαϊκό μοντέλο και να επιδοτήσουμε την εργασία για όσο χρειαστεί». Θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τη χρηματοδότηση στο 100% του ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις και στο 40% του μισθολογικού, προκειμένου οι εργαζόμενοι να μη χάσουν ένα ευρώ «και να μπορέσουμε να αντέξουμε σε αυτή την κρίση, που θα έχει πολύπλευρες επιπτώσεις το επόμενο διάστημα».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «κάποιοι αντιμετωπίζουν την κρίση αυτή ως ευκαιρία, προκειμένου να επιβάλουν ακόμα πιο αντεργατικές λογικές». Ζήτησε από την Ομοσπονδία να το έχει αυτό στο μυαλό της και «να παλέψετε για την επιβίωση των ανθρώπων σας, αλλά και για τα δικαιώματα». «Είχαμε μια καλή συλλογική σύμβαση και το υπουργείο, επί των ημερών μας, είχε δουλέψει γι’ αυτό, και φοβάμαι ότι θα έρθει η στιγμή να σας ζητήσουν να αναθεωρηθεί», συνέχισε ο κ. Τσίπρας. «Ήρθε», είπε ο κ. Χότζογλου. «‘Αρα σε εσάς και σε εμάς πέφτει το βάρος να αμβλύνουμε τις πληγές των ανθρώπων που σήμερα βρίσκονται σε μια κατάσταση δραματική και να στηρίξουμε τη δυνατότητα της επιβίωσής τους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «αλλά και να αγωνιστούμε για να διατηρήσουμε τα εργασιακά δικαιώματα ενός κλάδου που συνεισφέρει πάρα πολύ στο ΑΕΠ».
«Δυστυχώς επαληθευτήκαμε σε όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις που είχαμε κάνει. Ήδη μετράμε 225.000 χαμένες θέσεις εργασίας στον κλάδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, αλλά και το ισοζύγιο προσλήψεων σε σχέση με τον περυσινό Ιούνιο», είπε ο κ. Χότζογλου. Πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις δεν ανοίγουν, τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας έπρεπε να είχαν ανοίξει από 1η Ιουνίου, σχολιάζοντας: «Αν κάνετε βόλτα στα Αθήνα, όλα τα εμβληματικά ξενοδοχεία είναι κλειστά». Πρόσθεσε ότι «οι προβλέψεις για αφίξεις, το αφήγημα ότι θα καταφέρουμε να δουλέψουμε φέτος τη σεζόν, καταρρέουν πανηγυρικά, δεν χαιρόμαστε καθόλου γι’ αυτό, όμως οι δικές μας προβλέψεις μιλούν για αφίξεις 10% σε σχέση με πέρυσι. Δηλαδή από 32 εκατ. πέρυσι, να φτάσουμε 3,5 εκατ. αφίξεις φέτος». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας είπε ότι ενώ βρισκόμαστε τέλη Ιουνίου, «δυστυχώς δεν υπάρχει ουσιαστική κάλυψη των εργαζομένων που θα μείνουν εκτός αγοράς εργασίας για φέτος το καλοκαίρι, αλλά και γι’ αυτούς που θα δουλέψουν εμμέσως με το δήθεν πρόγραμμα «Συν- εργασία».
Ο κ. Χότζογλου είπε ότι στην Εστίαση «δυστυχώς έχουμε το απόλυτο χάος, την απόλυτη εξαθλίωση, εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα: «Θα δουλεύεις όποτε θέλω, όσο θέλω και όπως θέλω».
Στη συνάντηση συμμετείχαν και η τομεάρχης Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και η τομεάρχης Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

SYNETAIRISTIKH TRAPEZA
ΕΔΑ ΘΕΣΣ
INTERCOMM FOODS
ELEFTHERIA
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1