Aδωνις: Δεν θα κυνηγήσω τη «Φολκσβάγκεν»

ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ «DIESELGATE»

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2020 13:41

ΑΘΗΝΑ
«Δεν προτίθεμαι ως ελληνικό Δημόσιο να προσφεύγω στα δικαστήρια για υποθέσεις τις οποίες θα χάσουμε.

Όταν πηγαίνουμε στο δικαστήριο, θα πηγαίνουμε για να κερδίσουμε, δεν πάμε για να κάνουμε σόου…» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή σχετικά με το ενδεχόμενο να ζητηθεί αποζημίωση από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen σχετικά με το σκάνδαλο «Dieselgate».
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Βιλιάρδου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξήγησε πως σε σχετικό ερώτημα που έκανε στην ΕΕ, η απάντηση που ήρθε τον Απρίλιο αναφέρει πως «δεν είναι σαφές σε εμάς -δηλαδή στις ευρωπαϊκές αρχές- ποια θα ήταν η νομική βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικαλείται το Ελληνικό Κοινοβούλιο, η οποία θα επέτρεπε στην ελληνική κυβέρνηση ή στις διοικήσεις της να απαιτήσουν αποζημίωση από τη Volkswagen στην περίπτωση του σκανδάλου Dieselgate. Πράγματι, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν υπάρχει τέτοιος νόμος ούτε βάσει της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των καταναλωτών ούτε βάσει της νομοθεσίας για την έγκριση του τύπου του αυτοκινήτου. Ελλείψει αυτών των πληροφοριών, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις ή οι τοπικές διοικήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις υφιστάμενες διοικητικές εξουσίες τους για να θέσουν τέλος σε παράβαση του νόμου για την προστασία των καταναλωτών ή της νομοθεσίας για την έγκριση τύπου κατά περίπτωση. Ορισμένες εθνικές διατάξεις μπορεί να επιτρέπουν στις εν λόγω διοικήσεις ή περιβαλλοντικές διοικήσεις να αξιώνουν αποζημίωση απευθείας ή να ασκούν αγωγή κατά της εταιρείας σε αστικό, εμπορικό ή ποινικό δικαστήριο ανάλογα -το τονίζω- με την κατηγορία του αδικήματος στην Ελλάδα και να απαιτούν αποζημίωση για τους ενδιαφερόμενους καταναλωτές για την προκληθείσα περιβαλλοντική ζημία».
Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε πως σύμφωνα «με την ελληνική νομοθεσία δεν υφίσταται παράβαση. Αφού δεν υφίσταται παράβαση δεν υπάρχει τρόπος το κράτος να διεκδικήσει αποζημίωση. Ο υπουργός βέβαια σημείωσε πως «ο καθένας καταναλωτής έχει το δικαίωμα να στραφεί δικαστικά. Αυτό το δικαίωμα δεν του το στερεί κανείς, συνεπώς μπορεί να πάει στα δικαστήρια τη Volkswagen και να διεκδικήσει ό,τι νομίζει».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass