«Ηρθε και η ώρα του μαστιγίου…»

Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2020 13:48

ΑΘΗΝΑ
«Σύντομα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δείξει στην Τουρκία το μαστίγιο», ανέφερε κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ενώπιον της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, Δρ. Ernst Reichel.


«Έχουμε να κάνουμε με έναν δύσκολο γείτονα και το πρόβλημα αυτό δεν το αντιμετωπίζουμε μόνο με την Τουρκία, το αντιμετωπίζουμε και με τη Ρωσία. Και αυτή είναι δύσκολος γείτονας. Θα πρέπει να πείσουμε την Τουρκία. Το ερώτημα είναι πώς θα πείσουμε την Τουρκία. Νομίζω ότι η σωστή απάντηση είναι με μαστίγιο και καρότο. Θέλω να το τονίσω, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόκειται σύντομα να δείξει το μαστίγιο», είπε ο Ernst Reichel.
«Και η καγκελάριος, με απόλυτη σαφήνεια, είπε ότι «εμείς ως ΕΕ προφανώς και υποχρεούμεθα να επιδείξουμε αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας». Είπε επίσης «δεν αποκλείεται η επιβολή κυρώσεων, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση». Δηλαδή, εγώ νομίζω ότι δεν λείπουν οι ξεκάθαρες θέσεις», είπε αλλά δεν παρέλειψε να επισημάνει από την άλλη: «Όμως, αν θέλουμε να πείσουμε την Τουρκία, νομίζω δεν αρκεί η Ευρώπη να περιορίζεται σε απειλές και κυρώσεις, αλλά να προσπαθεί να διεξάγει συζήτηση με έναν τέτοιο γείτονα. Και το λέω αυτό αν και γνωρίζω ότι μια τέτοια θέση, εδώ στην Ελλάδα, ενδέχεται να προκαλέσει κατηγορίες και καταγγελίες. Γι’ αυτό η καγκελάριος είπε, ότι προφανώς και οι σχέσεις με την Τουρκία θα εξελιχθούν ιδιαίτερα αρνητικά, όμως πρέπει να προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε στην Τουρκία και να προσπαθήσουμε να την πείσουμε να αλλάξει στάση, να μην επιδιώκει τη σύγκρουση. Διότι προφανώς, κανέναν στην Ευρώπη δεν συμφέρει το ενδεχόμενο σύγκρουσης».
Καθώς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, τέθηκε στον Γερμανό πρέσβη το ζήτημα της πώλησης όπλων από τη Γερμανία στην Τουρκία, ο δρ Ερνστ Ράιχελ είπε ότι η Γερμανία εφαρμόζει αυστηρά περιοριστικό καθεστώς για την εξαγωγή όπλων σε άλλες χώρες. «Η Γερμανία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα πίστευε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την πώληση όπλων σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε η Τουρκία. Όμως επειδή υπάρχουν δυσκολίες με την Τουρκία, εμείς χορηγούμε πολύ λιγότερα όπλα σε σχέση με το παρελθόν», είπε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλά όπλα που έχουν δοθεί στην Τουρκία και δεν προέρχονται από τη Γερμανία».

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στην ανάγκη να συζητηθεί το μέλλον των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Δημήτρης Καιρίδης. «Πώς θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διεκδικήσει έναν πιο ισχυρό και αυτόνομο ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο, όταν επιτρέπει στην άμεση γειτονιά της, στην Ανατολική Μεσόγειο, να «παίζονται παιχνίδια» ισχύος από κράτη εκφοβιστές, τους γνωστούς «bullies». Ακόμα δε περισσότερο, να επιτρέπει επί μακρόν να διεξάγονται μονομερείς, παράνομες και προκλητικές ενέργειες στα νοτιοανατολικά της σύνορα και να παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών της», σχολίασε ο Δημήτρης Καιρίδης και πρόσθεσε: «Δεδομένης της γενικότερης στάσης της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και αυτού που συνέβη τον τελευταίο μήνα, συγκλονιστικού, ότι φτάσαμε τόσο κοντά σε μία «ανάφλεξη», νομίζω ότι έχει έρθει πια η ώρα να συζητήσουμε ανοιχτά και ειλικρινά, ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ. Η Τουρκία δεν είναι μόνο πρόβλημα για την Ελλάδα. Έχει καταστεί πρόβλημα για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. Δεν είναι ζήτημα, απλώς, αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά πολύ ευρύτερο».
«Αυτό που έχει σημασία για την Ευρώπη είναι να ξεκαθαρίσει το σύνολο της Ευρώπης, ότι όποιος τα βάζει μαζί της έχει επιπτώσεις», ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου και επισήμανε: «Αν θεωρήσουμε ότι η Τουρκία στρέφεται εναντίον μιας ή δύο χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άρα, δεν έχει τόση σημασία για μας ή για τους υπόλοιπους, αυτό είναι διαλυτικό στοιχείο για την Ευρώπη. Επομένως, όταν οποιαδήποτε τρίτη χώρα στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας, νομίζω ότι πρέπει κατευθείαν να λειτουργήσει το σύστημα Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης για να μην πω ότι πρέπει να προετοιμαστούν οι κανονισμοί που χρειάζονται για την εφαρμογή του άρθρου 42 της Συνθήκης».
«Η λίστα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας, πρέπει να παραμείνει ενεργή στο τραπέζι στη σύνοδο κορυφής, ως μοχλός πίεσης στον Ερντογάν, για αποκλιμάκωση και διάλογο και τερματισμό των παράνομων ενεργειών», είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης και επισήμανε: «Εμένα με ανησύχησε, ότι άκουσα χθες τον υπουργό Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου, να λέει «δεν ανησυχώ για τη σύνοδο κορυφής, γιατί με τους Γερμανούς έχουμε πολύ καλή επικοινωνία»».
«Η Τουρκία δεν θα τα έκανε όλα αυτά, εάν δεν είχε τις πλάτες των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι γνωστό, ότι τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα της Γερμανίας, είναι πολύ μεγάλα στην Τουρκία και βεβαίως, την αλληλεγγύη, δεν τη γνωρίζουμε καθόλου», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και πρόσθεσε: «Δηλαδή, αν ερχόταν η Τουρκία ή κάποιο άλλο γειτονικό κράτος στα χωρικά ύδατα της Γερμανίας ή παραβίαζε τον εναέριο χώρο: Τι θα κάνατε;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass