Εντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

ΣΥΡΙΖΑ: Aπόλυτη αποτυχία - ΚΙΝΑΛ: Η υποχωρητικότητα ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας - ΚΚΕ: Η τουρκική επιθετικότητα δεν αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο των Ε.Ε. – ΝΑΤΟ

Δημοσίευση: 17 Οκτ 2020 14:33

AΘHNA
Επιβεβαίωση της αποτυχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ τα  συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία.

Σε ανακοίνωσή της, η Κουμουνδούρου σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός απέτυχε να θέσει την ΕΕ προ των ευθυνών της, καθώς όχι μόνο δεν υπάρχει αναφορά σε κυρώσεις αλλά δίνεται ουσιαστικά το μήνυμα στην Τουρκία ότι μέχρι τον Δεκέμβριο η ΕΕ δεν θα χρησιμοποιήσει καν «μέσα ή επιλογές» εις βάρος της, ανεξαρτήτως των προκλήσεων στις οποίες θα προβεί.
«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να επιστρέψει σε μια εθνική στρατηγική προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και επανεκκίνησης των διερευνητικών, με αρχή, μέση και τέλος και σαφείς κόκκινες γραμμές», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: Τα σημερινά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαιώνουν την απόλυτη αποτυχία του κ. Μητσοτάκη να θέσει την ΕΕ προ των ευθυνών της, απέναντι στις πιο επιθετικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Τουρκία εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων την τελευταία 20ετία.
Παρά τη νέα Navtex στα 6,5 ν.μ. από το Καστελλόριζο, όχι μόνο δεν υπάρχει αναφορά σε «κυρώσεις ή μέτρα», αλλά δίνεται ουσιαστικά το μήνυμα στην Τουρκία ότι μέχρι τον Δεκέμβριο η ΕΕ δεν θα χρησιμοποιήσει καν «μέσα ή επιλογές» εις βάρος της, ανεξαρτήτως των προκλήσεων στις οποίες θα προβεί.
Η έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από ποτέ για τη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να επιστρέψει σε μια εθνική στρατηγική προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και επανεκκίνησης των διερευνητικών, με αρχή, μέση και τέλος και σαφείς κόκκινες γραμμές. Είναι αδιανόητο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό οι διπλωματικές κόκκινες γραμμές της Ελλάδας να είναι στα 6 ναυτικά μίλια.

 

ΤΟ ΚΙΝΑΛ
Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία σχολίασε μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για «μια από τα ίδια» και «μόνο φραστική καταδίκη της Τουρκίας. Δεν αποδέχθηκαν ούτε την πρόταση για εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Τουρκία».
Το ΚΙΝΑΛ επισημαίνει πως «ο κ. Ερντογάν θα συνεχίσει ανενόχλητος ως τον Δεκέμβριο, την προσπάθεια του να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων».
Επικρίνει ταυτόχρονα τους χειρισμούς του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνοντας πως «αντί μετά από κάθε αποτυχία να δηλώνει ικανοποιημένος, οφείλει να καταλάβει ότι μόνο η αποφασιστική στάση απέναντι στην Τουρκία, θα φέρει αποτελέσματα» και τονίζει: «Η υποχωρητικότητα ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας και δεν θέτει τους εταίρους μας προ των ευθυνών τους».

 

TO KKE
Σαν «χάρτινος πύργος» καταρρέει το αφήγημα ότι η τουρκική επιθετικότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, τονίζει σε σχόλιό του για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.
Αναλυτικά: «Το αφήγημα της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, ότι η τουρκική επιθετικότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των ευρωενωσιακών και ΝΑΤΟικών συνόδων καταρρέει σαν «χάρτινος πύργος». Οι γνωστές «γλυκανάλατες» αναφορές στα Συμπεράσματα μιας ακόμη Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και η παραπομπή των όποιων αποφάσεων για το Δεκέμβρη, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Αυτοί οι οργανισμοί αποτελούν, πέραν πάσης αμφιβολίας, μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του και αποδεδειγμένα πλέον ενεργούν με γνώμονα τις πολύμορφες οικονομικές, στρατιωτικές και πολιτικές τους διαπλοκές με την Τουρκία, αλλά και με στόχο τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην Ανατ. Μεσόγειο.
Αυτή η πραγματικότητα, που βάζει «μπαρούτι» σε όλη την περιοχή, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με τις προβληματικές κυβερνητικές θέσεις για τα χωρικά ύδατα, που δίνουν άλλοθι στην πρόκληση της τουρκικής κυβέρνησης, με αιχμή το Καστελόριζο, ούτε όμως με τις αμφιλεγόμενες και παραπλανητικές προτάσεις των υπόλοιπων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου που -και ως κυβερνήσεις- ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass