Εντεκα νεκροί και 438 νέα κρούσματα

Εφιαλτική πρόβλεψη για 2.000 κρούσματα την ημέρα τον Δεκέμβριο αν δε φορέσουμε μάσκα παντού

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2020 9:09

ΑΘΗΝΑ
Στα 438 τα κρούσματα xθες, όπως τα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση έχουν καταγραφεί 11 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα.


Από αυτά τα 62 συνδέονται με γνωστές συρροές και 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 25.802.
85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 258 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.Τέλος, έχουμε 520 θανάτους συνολικά στη χώρα.

 

ΟΚΤΩ ΘΕΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΕ 340 ΤΕΣΤ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΤΟΥ ΕΟΔΥ ΣΤΟ ΘΗΣΕΙΟ
Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο.
Πραγματοποιήθηκαν 340 έλεγχοι, εκ των οποίων ευρέθησαν 8 θετικά δείγματα, από τα οποία 6 αφορούν σε Έλληνες και δύο 2 σε αλλοδαπούς (5 άνδρες και 3 γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 21 έτη.

 

ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ
Μάσκες παντού σε επιβαρυμένες περιοχές πρότεινε ο καθηγητής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην ΕΡΤ3.
Αν φορέσουμε μάσκα θα έχουμε 170 κρούσματα σε όλη τη χώρα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον καθηγητή. Αν δε φορέσουμε μάσκα, θα φτάσουν πάνω από 2.000 την ημέρα.
«Θεωρώ ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ εκεί γιατί αν αρχίσουμε να βλέπουμε αυτού του είδους την πίεση, προφανώς θα πρέπει να πάμε σε ένα lockdown. Για να αποφύγουμε ένα lockdown πρέπει να αρχίσουμε σήμερα να φοράμε μάσκα παντού», τόνισε.
Με αφορμή τις εικόνες συνωστισμού που έχουν καταγραφεί, σημείωσε πως «προφανώς όταν κάποιος χορεύει, τραγουδά, εκτονώνεται, αθλείται εκλύει πιο πολλά σωματίδια με την αναπνοή και την εκπνοή του. Που σημαίνει ότι και ταυτόχρονα εισπνέει πιο γρήγορα. Άρα έχουμε και μεγαλύτερη μετάδοση». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρύπανση της ατμόσφαιρας αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για τις ευπαθείς ομάδες και διευκολύνει τη διάδοση του κορονοϊού.

 

ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Ανησυχία προκαλεί σε κυβέρνηση και ειδικούς η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Η 19η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid που αφορά το διάστημα 8 έως 14 Οκτωβρίου και δημοσιεύτηκε σήμερα, καταγράφει αύξηση στον μέσο όρο ημερησίων κρουσμάτων (με συνεχιζόμενη έντονη ημερήσια μεταβλητότητα), σταθεροποίηση του ημερήσιου αριθμού διασωληνωμένων και σημαντική αύξηση του μέσου όρου ημερήσιων θανάτων.
«Στην Ελλάδα, αυτήν τη στιγμή, βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση, από πολλές άλλες χώρες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση της Δευτέρας.
«Όμως! Η εικόνα που υπάρχει σήμερα, μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Όπως έγινε, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης που τέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου.
Ήδη, η επιδημιολογική εικόνα σε ορισμένες γειτονιές της Αττικής, αλλά και στις Περιφερειακές Ενότητες της Καστοριάς, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στο πορτοκαλί. Και αυτό επισημαίνει με τον πιο έντονο τρόπο ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Αντιθέτως, απαιτείται απ’ όλους πιστή τήρηση των μέτρων που εισηγούνται οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία.
Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα, ποσοστό 4% – 13% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Παράλληλα, το τελευταίο επταήμερο έχουν διενεργηθεί συνολικά 9.836 έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντισωμάτων (Rapid Ag).
Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα (12/10/20), η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάταξη με γνώμονα τον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκατ. κατοίκους. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα με 43 θανάτους βρίσκεται στην 103η θέση στον κόσμο, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 148,5 θάνατοι και στη 23η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών.
Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκατ. κατοίκους είναι 234. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 38 από 36 ημέρες και των θανάτων σε 58 από 68 ημέρες.
Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο ΕΟΔΥ εκτιμά ότι ο δείκτης Rt παραμένει στη μονάδα, τόσο για την επικράτεια, όσο και για την περιφέρεια Αττικής.
Η κινητικότητα του πληθυσμού, στις περισσότερες κατηγορίες, δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μεταβολές σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση. Η μόνη αξιοσημείωτη παρατήρηση είναι η μείωση της κινητικότητας στα πάρκα και τους υπαίθριους χώρους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass