Ζητά εμπάργκο όπλων και πάγωμα τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας

Η Ελλάδα που εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειές της *Το Oruc Reis «έσπασε» τα 12 ναυτικά μίλια στο Καστελόριζο

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2020 9:50

ΑΘΗΝΑ
Χτύπησε κόκκινο η τουρκική προκλητικότητα την Τρίτη με το Oruc Reis να προσεγγίζει το Καστελόριζο, φτάνοντας μάλιστα σε απόσταση 9 ναυτικών μιλίων. Το μεσημέρι της Τρίτης βρισκόταν στα 25 ναυτικά μίλια και συνέχιζε να πλέει με νοτιοδυτική

κατεύθυνση, σύμφωνα με την ΕΡΤ, απομακρυνόμενο πλέον από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Η πιο κοντινή προσέγγιση έγινε στις 10:30 το πρωί, με το σκάφος να πλέει στα 9 ναυτικά μίλια από τη Στρογγύλη και τη Μεγίστη.
Νωρίτερα τα πολεμικά πλοία της χώρας μας είχαν λάβει θέσεις και στα 6 ναυτικά μίλια, στα εθνικά χωρικά ύδατα αλλά και στα διεθνή ύδατα, κάνοντας έτσι μια ασπίδα για οποιοδήποτε ενδεχόμενο επιχειρούσε η Άγκυρα. Τα ελληνικά πλοία άρχισαν να ακολουθούν μια παράλληλη πορεία με το σεισμογραφικό και τα πλοία του τουρκικού στόλου. Πλέον παρακολουθούνται οι κινήσεις του πλοίου από εδώ και πέρα.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΑ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ
Η Αθήνα συνέχισε χθες το διπλωματικό μπαράζ με τον Νίκο Δένδια να ζητά από τους ομολόγους τους σε Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία να ασκήσουν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, σε συνέχεια της παρέμβασης του πρωθυπουργού στην ευρωπαϊκή σύνοδο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε επιστολές προς στους ομολόγους του της Γερμανίας Heiko Maas, της Ισπανίας Arancha Gonzalez-Laya και της Ιταλίας Luigi Di Maio, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα.
Υπό το πρίσμα αυτό αυτό ο υπουργός Εξωτερικών υπενθυμίζει τη σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των Κρατών Μελών της ΕΕ, όπως αυτή προκύπτει από Κοινή Θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.
ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
Νωρίτερα χθες είχε γίνει γνωστό πως η Ελλάδα ζητά επίσης να ανασταλεί η τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι προκλητικές ενέργειες και η επιθετική ρητορική από την Άγκυρα συνεχίζονται. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέστειλε επιστολή προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι, ζητώντας να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Η Ελλάδα επιδίδεται σε μπαράζ διπλωματικών πρωτοβουλιών για την καταγγελία της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, ως απάντηση στην κλιμακούμενη ένταση των τελευταίων ημερών.
Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης, καθώς το Oruc Reis έχει σπάσει το φράγμα των 12 ναυτικών μιλίων, τα οποία αποτελούν δυνητικό δικαίωμα της Ελλάδας. Έχει εκδώσει τρεις νέες Navtex για ασκήσεις και βγάζει στο Αιγαίο τον στόλο του.
* «Πυροτέχνημα το αίτημα Μητσοτάκη για αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας», χαρακτηρίζει την κίνηση της κυβέρνησης ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης.
Ο κ. Βαρουφάκης προσθέτει ότι «η Κομισιόν ποτέ δεν θα συναινέσει σε κίνηση που πλήττει γερμανικές, ολλανδικές, ιταλικές επιχειρήσεις. Αν τολμά ο πρωθυπουργός ας απειλήσει με βέτο υπέρ εμπάργκο σε πωλήσεις στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass