Η κυβέρνηση …έστειλε γράμμα στα ΕΛΤΑ

ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2020 9:09

ΑΘΗΝΑ
Την κάθετη διαφωνία τους με την τροπολογία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον μετασχηματισμό των ΕΛΤΑ δηλώνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της λαθρεμπορίας.

Δηλώνουν ότι θα την καταψηφίσουν και καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι μοναδικός της στόχος είναι η «παράδοση των ΕΛΤΑ σε ιδιώτη επιχειρηματία».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Μάριος Κάτσης μίλησε για μια «νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ, απαξίωση και στο βάθος ιδιωτικοποίηση» και δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα την καταψηφίσει. Η τροπολογία είπε «μετατρέπει άμεσα τα ΕΛΤΑ σε ιδιωτικό μαγαζί» και η «πολιτικά διορισμένη διοίκησή του θα μπορεί να παρακάμπτει τη νομοθεσία του Δημοσίου και του ΑΣΕΠ και θα κάνει ό,τι θέλει». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προετοιμάζει «ένα νέο όργιο παλαιοκομματικών προσλήψεων για την κομματική σας πελατεία, στελεχώνοντας τα ΕΛΤΑ με μετακλητούς και εξωτερικούς υπαλλήλους» και πως μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ «ώστε καθαρή από χρέη με χρήματα των φορολογουμένων πολιτών, να παραδοθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα».
Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου γνωστοποίησε ότι λόγω της αιφνιδιαστικής κατάθεσης της τροπολογίας για τα ΕΛΤΑ το κόμμα του δεν θα ψηφίσει θετικά επί της αρχής στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της λαθρεμπορίας καθώς «η λαθροχειρία αυτή, νοθεύει το νομοσχέδιο». Υποστήριξε ότι με την τροπολογία αυτήν «προετοιμάζεται η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ» και όχι να «λυθούν τα προβλήματα της εταιρείας». Θέλετε είπε να δημιουργήσετε «καλύτερους όρους για τον ιδιώτη επενδυτή σε βάρος των εργαζομένων και των εξυπηρετούμενων πολιτών».
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα επέκρινε την κυβέρνηση ότι έφερε την τροπολογία για τα ΕΛΤΑ «εν κρυπτώ» χωρίς τη δυνατότητα διαβούλευσης, ουσιαστικής συζήτησης και χωρίς να λάβει υπόψη της τις αντιδράσεις των εργαζομένων.  
Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας ανέφερε πως «φυσικά και θέλουμε την εξυγίανση των ΕΛΤΑ, να λειτουργούν εύρυθμα και ο ελληνικός λαός να μην πληρώνει 4,5 εκατομμύρια τον μήνα που μπαίνουν σήμερα μέσα τα ΕΛΤΑ» και αναρωτήθηκε «ποιος στα αλήθεια είναι αυτός που ευθύνεται για αυτήν την κατάντια τους, ειδικά σε μία εποχή που το courier, οι ταχυμεταφορές, το πακέτο ανθεί».
Για «ν-τροπολογία» αποψίλωσης και ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ με το πρόσχημα περί ανταγωνιστικότητας και των κανόνων της αγοράς έκανε λόγο και ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης.


ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα 11 άρθρα της τροπολογίας για τον μετασχηματισμό των ΕΛΤΑ είναι απόλυτα αναγκαία και ουσιαστικά προκειμένου να μπορέσουν, την επόμενη ημέρα, με τη διαφύλαξη των εργαζομένων τους, αλλά και με ποιοτικές και άμεσες υπηρεσίες για τους πολίτες, να παραμείνουν καθολικός ταχυδρομικός πάροχος και να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες σε όλη την επικράτεια, ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας στην Ολομέλεια στις επικρίσεις και τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης.
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τόνισε πως η κυβέρνηση, όπως και οι πολίτες «θέλουμε να υπάρχει καθολική ταχυδρομική υπηρεσία στην Ελλάδα, τα ΕΛΤΑ να έχουν παρουσία ακόμη και στο πιο απόμακρο σημείο της επικράτειας και να προσφέρονται ποιοτικές υπηρεσίες».
Δυστυχώς, ανέφερε, «με ευθύνες πολλών και για πολλά χρόνια, αλλά κυρίως με τις τραγικές ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης, τα ΕΛΤΑ, η αρχαιότερη εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου που δημιουργήθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια το 1828, απαξιώθηκε και έφτασε στο σημείο να παρακρατεί τα χρήματα που πλήρωναν οι συνδρομητές της ΔΕΗ για τους λογαριασμούς τους, προκειμένου να μπορεί να καλύψει τα λειτουργικά της έξοδα».
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, ενημέρωσε πως σήμερα τα ΕΛΤΑ έχουν 5.000 μόνιμους εργαζόμενους στις δύο υπηρεσίες του Οργανισμού. Με την τροπολογία που κατατέθηκε δίνεται η δυνατότητα, αρχικά εθελούσιας εξόδου σε όσους επιθυμούν. Στη συνέχεια, η δυνατότητα μετακίνησης εργαζομένων για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων εντός των ΕΛΤΑ. Και ακολούθως η δυνατότητα μετακίνησης προς άλλους φορείς του Δημοσίου. Τόνισε πως «η εργασία όσων απασχολούνται στα ΕΛΤΑ σήμερα είναι διασφαλισμένη και οι δυνατότητες που δίνονται πολλές και σε όλους».
* Ως «dealer συμφερόντων» κατηγόρησε τη ΝΔ, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο Ηλία Μπακέλλα και μέλη της ΕΕ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΛΤΑ. Αντικείμενο ήταν η απαράδεκτη, όπως χαρακτηρίστηκε, κυβερνητική τροπολογία που συζητείται στη Βουλή.
«Με μια μονοκονδυλιά η κυβέρνηση καταργεί το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ. Προωθεί το μοντέλο της φθηνής και απαξιωμένης εργασίας τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επικρίνοντας έντονα την κυβέρνηση πως «στρώνει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ, με δαπάνες του Δημοσίου». «Προφανώς έχουν βρει τον ιδιώτη και επιχειρούν να δημιουργήσουν ολιγοπώλιο σε βάρος του Έλληνα καταναλωτή» πρόσθεσε.

 

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Ταχυδρομείων στο σχέδιο μετασχηματισμού του Οργανισμού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για διαχωρισμό και δημιουργία εργαζομένων δύο ταχυτήτων και για κλείσιμο περισσότερων ταχυδρομικών γραφείων.
Ειδικότερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ), σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι «τα ΕΛΤΑ μπαίνουν στο στόχαστρο» και ότι η κυβέρνηση «επιχειρεί να διαλύσει τον αρχαιότερο δημόσιο Οργανισμό, που μετράει 192 χρόνια ιστορικής διαδρομής, μια μακρόχρονη διαδρομή με πρωταγωνιστικό ρόλο και τεράστια προσφορά στην οικονομική, πολιτιστική και περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass