Πανελλαδικό δίκτυο επιτήρησης μεταλλάξεων

AΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ 26 ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ *ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ 20.000 ΦΟΡΕΙΣ * ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΟ ΙΙΚΟ ΦΟΡΕΙΟ * ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δημοσίευση: 23 Ιαν 2021 9:10

ΑΘΗΝΑ
Ανησυχούν τους επιστήμονες οι μεταλλάξεις του κορονοϊού SARS-CoV-2 και το υπουργείο Υγείας προχωρά στη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου επιτήρησης και επαγρύπνησης με στόχο τον συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 26 έως σήμερα, αλλά υπάρχουν και άλλα κρούσματα προς διερεύνηση και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα και γι’ αυτά.

Χθες στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα, υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και με τη συμμετοχή του προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών Δημήτρη Θάνου, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα, Γιώργου Σουρβίνου, Δημήτρη Παρασκευή και Γκίκα Μαγιορκίνη. Σε δηλώσεις του ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στη σημασία του δικτύου για τις μεταλλάξεις, έτσι ώστε, όπως είπε, να υπάρχουν σωστά επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία θα οδηγήσουν στη σωστή επιδημιολογική ανάλυση. Γεγονός που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να λαμβάνει τις ανάλογες αποφάσεις με γνώμονα τη δημόσια υγεία και την προστασία των πολιτών. Ειδικότερα, τα ύποπτα δείγματα μεταλλαγμένου στελέχους θα στέλνονται στο ΙΙΒΕΑΑ (Ιδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών). Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 ανέφερε πως από τα 26 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα τα περισσότερα ήταν στις εισόδους της χώρας και έχουν απομονωθεί. Παράλληλα, ο κ. Αρκουμανέας σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση στα επιδημιολογικά στοιχεία».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΑΤΤΙΚΗ
Εν τω μεταξύ, μπορεί τα επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα να εμφανίζονται σταθερά τις τελευταίες ημέρες, γεμίζοντας με αισιοδοξία τους ειδικούς, ωστόσο η Αττική συνεχίζει να προβληματίζει.
Οι αναλύσεις από τα λύματα της Αθήνας δείχνουν ότι στο ιικό φορτίο, υπάρχει μια σταθερότητα, καθώς είναι στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα. «Δεν υπάρχει αύξηση αλλά δεν υπάρχει και μείωση, αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί καθώς αν δούμε απότομη αύξηση όπως συνέβη τον Οκτώβριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει», προειδοποίησε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαϊδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως είπε: «Αυτό που μπορούμε να δούμε από τα λύματα είναι ότι πάνω από τους μίσους των κρουσμάτων, θα πρέπει να είναι ασυμπτωματικοί. Εμείς κάνουμε υπολογισμό προβλεπόμενων φορέων. Αυτός ο επιπολασμός που μπορούμε να  υπολογίσουμε είναι ότι περίπου στην Αττική, έχουμε 20.000 φορείς». Όπως ανέφερε ο καθηγητής από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί μπορεί να δώσει ίχνος στο αποχετευτικό σύστημα μέσα σε λίγες ώρες ή το πολύ μέχρι 2 μέρες, αρα τα ευρήματα απεικονίζουν τι γίνεται περίπου την ίδια στιγμή. Παράλληλα διευκρίνισε ότι στη μετρήσεις του δικτύου, δεν καλύπτεται όλος ο πληθυσμός της Αττική αλλά περίπου 3,8 με 4 εκατομμύρια κάτοικοι.
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΥΨΑ ΓΙΑ ΑΤΤΙΚΗ
Την ανησυχία του για την Αττική εξέφρασε από την πλευρά τους λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας. «Είμαστε σε μια σταθεροποίηση της επιδημίας στην Ελλάδα με την έννοια ότι δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 5000 ενεργά κρούσματα και στην Αττική είναι τα μισά». «Έχουμε συνθήκες υψηλής υγειονομικής επιφυλακής στο κέντρο της Αθήνας» πρόσθεσε, ενώ όπως τόνισε χρειάζεται μια προσοχή από όσους κατεβαίνουν για ψώνια στην Ερμού γιατί όπου υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, υπάρχει και διασπορά.

«ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ...»
«Δεν τελειώσαμε, δεν χαλαρώσαμε, πρέπει να προσέχουμε είναι το μήνυμα που θέλω να δώσω στον κόσμο. Είναι ακόμη εδώ η πανδημία, πρέπει να περιμένουμε δύο μήνες ακόμα. Αν περάσουμε και τον Μάρτιο θα μπορέσουμε να κάνουμε πράγματα με ασφάλεια. Δεν έχει περάσει ο κίνδυνος» περιέγραψε. «Εφόσον όλα είναι καλά, την επόμενη Παρασκευή θα δούμε ποιο θα είναι το επόμενο άνοιγμα. Αφήνουμε ένα περιθώριο δύο εβδομάδων μεταξύ κάθε ανοίγματος για να δούμε τα στοιχεία» συμπλήρωσε.

ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ
Ο κ. Σύψας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος του κορονοϊού στην Ελλάδα. «Αυτές τις ημέρες ξέσπασε τρίτο βίαιο κύμα στην Ιαπωνία. Και η σταθερότητα είναι επικίνδυνη. Κανείς επιστήμονας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο τρίτου κύματος στην Ελλάδα. Όλες οι χώρες κλείνουν και εμείς ανοίγουμε, πρέπει να το βλέπουμε αυτό και να είμαστε αισιόδοξοι. Είμαστε μια χαρά σε σχέση με άλλες χώρες που μπαίνουν τώρα σε Lockdown και αυτό είναι επίτευγμα όλων μας» δήλωσε.

ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Την ίδια στιγμή, σταθερά σε χαμηλά επίπεδα παραμένει το ιικό φορτίο στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα καταγραφής των μετρήσεων, που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρατηρείται ότι τα αποτελέσματα των τελευταίων 9 αναλύσεων -δειγματοληψίες από την 1η μέχρι την 20ή Ιανουαρίου- βρίσκονται όλα στο πράσινο επίπεδο, σε σχέση με την κλινική εικόνα που εκφράζεται από τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. «Η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης αυτή τη στιγμή, τα αποτελέσματα από τα λύματα που έχει στη διάθεσή της και η αρμόδια επιτροπή που κάνει τις σχετικές εισηγήσεις, επιτρέπουν στην Πολιτεία να σχεδιάσει τη σταδιακή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων με βάση τις προτεραιότητες που έχει θέσει», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου. «Αυτό δε σημαίνει εφησυχασμό», διευκρίνισε και πρόσθεσε: «Η εικόνα σε όλο τον πλανήτη, στην Ευρώπη, σε γειτονικές μας χώρες είναι άσχημη, είναι μία δυναμική κατάσταση η πανδημία, όπου τα πάντα μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή. Όμως, το σημαντικό που μπορούμε να πούμε τώρα για τη Θεσσαλονίκη είναι πως το επίπεδο της διασποράς του ιού στην κοινότητα διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, τέτοια που, ακόμη κι αν κάτι πάει στραβά, θα υπάρξει χρόνος για να ανταποκριθεί το σύστημα υγείας και η πολιτεία να αναθεωρήσει τις όποιες αποφάσεις άρσης περιορισμών». «Εξακολουθούμε να έχουμε διακυμάνσεις σε μία σχετικά σταθερή τιμή και αυτό είναι καλό σημάδι. Είναι επίμονο το αποτέλεσμα των τιμών και άρα αξιόπιστο. Η σταθερότητα τόσων ημερών επιτρέπει αισιοδοξία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας, Θοδωρής Καραπάντσιος.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ
Ερωτηθείς σχετικά με την ακρίβεια των αποτελεσμάτων που εξάγονται από την έρευνα στα λύματα κι αν αυτά λαμβάνουν υπόψη προγνωστικά μοντέλα που εφαρμόζουν καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων στο ΑΠΘ και άλλα πανεπιστήμια, ο πρύτανης του ΑΠΘ διευκρίνισε πως τα αποτελέσματα της ομάδας επιδημιολογίας λυμάτων αφορούν μόνο σε αναλύσεις πεδίου και η μεθοδολογία υπολογισμού της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα δε σχετίζεται με μαθηματικά ή όποια άλλα προγνωστικά μοντέλα. «Η ομάδα μας δεν κάνει προβλέψεις για το μέλλον, ούτε μιλάμε ποτέ για κρούσματα, πόσο μάλλον να προβλέψουμε κρούσματα. Λαμβάνοντας υπόψη τη βιβλιογραφία για το πότε ξεκινά η έκκριση του ιικού φορτίου από τη στιγμή της μόλυνσης και δεδομένου ότι τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν ακόμη αργότερα, και επίσης ότι πολλοί φορείς είναι ασυμπτωματικοί, αυτό που ανιχνεύουμε στα λύματα είναι την όποια αύξηση της διασποράς, πριν αυτή επιβεβαιωθεί από την κλινική εικόνα των κρουσμάτων. Το καινοτόμο μοντέλο εξορθολογισμού της συγκέντρωσης ιικού φορτίου στα λύματα που εφαρμόζει η ομάδα μας δεν είναι προγνωστικό μοντέλο αλλά βασίζεται σε πραγματικές μετρήσεις τις οποίες διορθώνει, ώστε να γίνουν αξιόπιστες και να μπορούν να γίνουν συγκρίσεις από μέρα σε μέρα», υπογράμμισε ο πρύτανης του ΑΠΘ. «Προγνωστικά μοντέλα που συνεκτιμούν την κοινωνική συμπεριφορά, το είδος, τη διάρκεια και την ένταση των περιοριστικών μέτρων, την αυστηρή τήρηση των μέτρων κλπ, που είναι επίσης χρήσιμα και σημαντικά στην αποτύπωση του προβλήματος γίνονται από άλλους συναδέλφους στο ΑΠΘ όπως για παράδειγμα οι κ. Σαρηγιάννης, Λογοθετίδης και άλλοι, που όμως δεν ανήκουν στην ομάδα μας», εξήγησε ο κ. Παπαϊωάννου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass