Συναγερμός για τα 32 κρούσματα της μετάλλαξης

Τα 17 στην Αττική *Σημάδια υποχώρησης στη Θεσσαλονίκη * Ανάγκη αύξησης της τήρησης των μέτρων

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2021 9:20

ΑΘΗΝΑ
Νεότερη ενημέρωση του ΕΟΔΥ ανεβάζει τον αριθμό των κρουσμάτων της μετάλλαξης του κορονοϊού σε 32. Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση, ο ΕΟΔΥ σημειώνει πως έπειτα από νέους ελέγχους, αλλά και εξέταση παλαιοτέρων δειγμάτων, προκύπτει πως ο αριθμός των κρουσμάτων της μετάλλαξης του κορονοϊού στη χώρα ανέρχεται σε 32. Από αυτά, 17 εντοπίζονται στην Αττική, 8 στην Κρήτη, 3 στις πύλες εισόδου και 4 αφορούν σε στενές επαφές διαγνωσμένων μολύνσεων.


Νωρίτερα, προβληματισμό είχε προκαλέσει η είδηση πως τουλάχιστον ένα από τα κρούσματα μετάλλαξης στην Αττική χαρακτηρίζεται ως «ορφανό», γεγονός που εντείνει την ανησυχία για τη διάδοση στον γενικό πληθυσμό.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις, αναφέρει: «Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο της λειτουργίας του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού μετά την επικαιροποιημένη αξιολόγηση του κινδύνου κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών του ιού SARS-CoV-2 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ενημερώνει ότι:
Το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) κατά την εβδομάδα 17-23 Ιανουαρίου 2021  ολοκλήρωσε τη γονιδιωματική ανάλυση 235 δειγμάτων.
Εξ αυτών, τα 172 δείγματα  αφορούν αναδρομικό έλεγχο της περιόδου από 11/11/2020 έως και 31/12/2020 ενώ 63 δείγματα αφορούν την περίοδο από 11/01/2021 έως και 18/01/2021.
Το σύνολο των 172 δειγμάτων που ελέγχθηκαν αναδρομικά προέρχονται από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ. Από τον έλεγχο αναδείχθηκε ένα δείγμα θετικό για το νέο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2 (μετάλλαξη Μ. Βρετανίας), με ημερομηνία διάγνωσης με μοριακό τεστ PCR στις 23/12/2020.
Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος 63 πρόσφατων δειγμάτων (11/1/21-18/1/21), εκ των οποίων 3 δείγματα προέρχονται από Πύλες Εισόδου, 4 δείγματα αφορούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος με το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7, 12 δείγματα προέρχονται από την ΥΠΕ Κρήτης και 44 δείγματα από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ.
Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 32 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2. Συγκεκριμένα:
- 3 δείγματα από τις Πύλες Εισόδου.
- 4 δείγματα που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου Β.1.1.7 κρούσματος.
- 8 δείγματα προερχόμενα από την ΥΠΕ Κρήτης.
- 17 δείγματα από την Αθήνα.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων με το συγκεκριμένο στέλεχος. Το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης θα συνεχίσει την εργαστηριακή επιτήρηση των μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 με ακόμα εντονότερο ρυθμό τις επόμενες εβδομάδες».

ΑΝΑΓΚΗ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
Όπως επισήμανε το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, αυτό που χρειάζεται είναι «να επαυξήσουμε τη σωστή τήρηση των μέτρων».
«Όταν έχει δημιουργήσει τείχος, δεν υπάρχει περιθώριο μεταλλάξεων. Στην ελληνική επικράτεια αν βρεις (το νέο στέλεχος του ιού) γρήγορα το απομονώνεις και δεν το αφήνεις να εξελιχθεί, γι’ αυτό και έγινε χθες η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για να ληφθούν μέτρα για την ισχυροποίηση, ανίχνευση και απομόνωση της μετάλλαξης».
Θυμίζουμε πως ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συγκάλεσε την Παρασκευή έκτακτη σύσκεψη με θέμα τη μετάλλαξη του κορονοϊού και πώς μπορεί να αντιδράσει η χώρα μας προκειμένου να αναχαιτίσει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.

ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΗ Η ΑΤΤΙΚΗ
Εν τω μεταξύ με βραδείς ρυθμούς η αποκλιμάκωση της επιδημίας του κορονοϊού στην Αττική, όπου για μια ακόμη ημέρα καταγράφονται σχεδόν οι μισές νέες μολύνσεις από όσες εντοπίζονται σε όλη την επικράτεια.
Συγκεκριμένα, από τα 334 κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το τελευταίο 24ωρο, 162 εντοπίζονται στην Αττική, με 49 διαγνώσεις να αφορούν τον βόρειο τομέα και 42 το κέντρο της Αθήνας. Την ίδια ώρα η Θεσσαλονίκη δείχνει σημάδια υποχώρησης της επιδημίας, καθώς χθες καταγράφονται μόλις 26 κρούσματα κορονοϊού.
Άλλωστε, στα ίδια επίπεδα παρέμενε το ιικό φορτίο στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τη διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, όπως ανακοινώθηκε μέσα στην εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, η σύγκριση των αναλύσεων από τα δείγματα της 13ης, 15ης και 18ης Ιανουαρίου, με τις αντίστοιχες προηγούμενες αναλύσεις της 6ης, 8ης και 11ης Ιανουαρίου, δείχνει πως η συγκέντρωση του γονιδιώματος του κορονοϊού στα αστικά υγρά απόβλητα παραμένει ουσιαστικά σταθερή από τις αρχές του έτους, παρουσιάζοντας στο διάστημα αυτό οριακές αυξομειώσεις.

11 ΕΓΧΩΡΙΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Πέραν των εγχώριων, 7 κρούσματα είναι εισαγόμενα, ενώ 4 ακόμη εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Στις υπόλοιπες περιφέρειες, εντοπίζουμε 10 κρούσματα σε Αιτωλοακαρνανία και Ιωάννινα, 11 στη Λάρισα και 12 στην περιφερειακή ενότητα Ευβοίας. Στις υπόλοιπες περιοχές φαίνεται πως ο αριθμός νέων μολύνσεων είναι μονοψήφιος.
Θα πρέπει να τονίσουμε πως, ως είθισται, την Κυριακή ο αριθμός των τεστ μειώνεται σημαντικά. Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν περίπου 12.000 μοριακά και rapid test, έναντι περισσότερων από 30.000 μια ημέρα νωρίτερα.

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Εκτίμηση ότι η μετάλλαξη της Μεγάλης Βρετανίας ίσως έχει αρχίσει να κυκλοφορεί στην αγορά είχε εκφράσει νωρίτερα, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος.
«Στη χώρα μας ανιχνεύτηκαν κάποια δείγματα την εποχή των γιορτών, και αυτό λόγω ταξιδιωτών από πτήσεις της Μεγάλης Βρετανίας κυρίως.
Γνωρίζουμε ότι έχουμε 27 δείγματα στη χώρα μας, η πλειοψηφία των οποίων, τα 24, ήταν εύκολο να ταυτοποιηθούν γιατί βρέθηκαν μέσα στο αεροδρόμιο Ε. Βενιζέλος. Αυτό που προκαλεί προβληματισμό, είναι τα τρία ορφανά κρούσματα που δεν έχουν σχέση με ταξίδι.
Είναι ένας δείκτης ότι υπάρχει ενδεχόμενο αυτό το στέλεχος ίσως να έχει αρχίσει να υπάρχει στην κοινότητα» είπε χαρακτηριστικά.
«Γι’ αυτόν τον σκοπό, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων ανέβασε το επίπεδο επικινδυνότητας σε πολύ υψηλό και έδωσε οδηγία στις ευρωπαϊκές χώρες να ετοιμαστούν και να έχουν ένα δίκτυο επιτήρησης, να ανιχνεύουν το γονιδίωμα των θετικών κρουσμάτων κοροναϊού στην κάθε χώρα ώστε να γνωρίζουμε τι στελέχη κυκλοφορούν και αν υπάρχει αυτή η μετάλλαξη και άλλες μεταλλάξεις, οι οποίες έχουν αρχίσει και εμφανίζονται» συμπλήρωσε.

11 «θετικά» στη Λάρισα
Και συνολικά 21 στη Θεσσαλία
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 334 νέα κρούσματα κορονοϊού χθες Κυριακή για το τελευταίο 24ωρο. Στη Λάρισα καταγράφηκε και πάλι διψήφιος αριθμός κρουσμάτων, καθώς εντοπίστηκαν 11 νέα, ενώ συνολικά στη Θεσσαλία τα κρούσματα ανήλθαν σε 21 (Μαγνησία 8, Τρίκαλα 1, Καρδίτσα 1).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass