Προγράμματα 1,35 δισ. ευρώ στη Γεωργία

ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2021 13:31

ΑΘΗΝΑ
Επιπλέον προγράμματα για τον πρωτογενή τομέα, ύψους 900 εκατ. ευρώ, πρόκειται να ανακοινώσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέχρι το τέλος του 2021, ενώ αρχές Οκτωβρίου θα «τρέξει» το πρόγραμμα για τους Νέους Αγρότες, προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ, που θα αφορά σε 10.000 ωφελουμένους, η λίστα των οποίων θα ανακοινωθεί εντός του Φεβρουαρίου του 2022 και όχι σε διάστημα ως εννέα μηνών όπως γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτά ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, μιλώντας από το βήμα του 2ου Thessaloniki Helexpo Forum που γίνεται στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, με τίτλο «Δημιουργώντας την Επόμενη Ημέρα».
Μιλώντας στην εναρκτήρια ενότητα του φόρουμ, με τίτλο «Η χρήση νέων τεχνολογιών στη σύγχρονη Γεωργία. Αειφορία, Γεωργία ακριβείας, κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις», ο κ. Στύλιος τόνισε ότι στο νέο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν ποσά από 35.000 έως και 45.000 ευρώ και οι προκαταβολές που θα παίρνουν θα ανέρχονται στο ποσοστό του 70%.
Υπενθυμίζοντας δε ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα γίνουν όλες οι πληρωμές σε προγράμματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και που ανέρχονται σε 750-800 εκατ. ευρώ, ο κ. Στύλιος διευκρίνισε ότι το νέο πακέτο των 900 εκατ. ευρώ, θα αφορά σε προγράμματα, πέραν αυτού των νέων αγροτών -μεταξύ άλλων- για τη Βιολογική γεωργία, για την καινοτομία (60 εκατ. ευρώ) και για τους γεωργικούς συμβούλους (80 εκατ. ευρώ).
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Στύλιος τόνισε ότι «καταγράφονται πολλές οι προκλήσεις για τον πρωτογενή τομέα στα επόμενα χρόνια και αναφέρθηκε στην αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, σε 9,5 δισ. από 8 δισ. σήμερα ως το 2050 και στην κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της οποίας είναι πλέον περισσότερο από εμφανείς».
Ως απάντηση σε αυτές τα προκλήσεις, ο κ. Στύλιος επικαλέστηκε τα δύο «πορτοφόλια» που έχει στη διάθεσή της η χώρα μας, ήτοι τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΠΑΑ και υπογραμμίζοντας «δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να χαθεί ούτε ένα ευρώ», σημείωσε πως η ψηφιακή τεχνολογία και η γεωργία ακριβείας, είναι δύο από τα πιο κρίσιμα «εργαλεία» προκειμένου να κερδηθεί το στοίχημα για πρασίνισμα στον πρωτογενή τομέα.
Τη θέση ότι η Ελλάδα μπορεί να παράξει ποιοτικά προϊόντα «αρκεί να έχει ξεκάθαρη στρατηγική», διατύπωσε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο εγκατάλειψης της υπαίθρου λόγω της συμπίεσης εισοδήματος για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης του κόστους παραγωγής. Μεταξύ άλλων, ο ίδιος ανέφερε ότι τα εργαλεία για την επόμενη μέρα στον πρωτογενή τομέα είναι η έρευνα, η καινοτομία και η ενδυνάμωση των συνεταιρισμών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1