Πιο στενή η ηλεκτρική σύνδεση με Αλβανία

Ξεκινούν στοχευμένες δράσεις και για Πρέσπες * Συνάντηση Κ. Σκρέκα με τον Αλβανό πρωθυπουργό και υπουργούς

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2022 9:05

ΤΙΡΑΝΑ
Την Αλβανία επισκέφθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο κ. Σκρέκας, κατά την επίσημη επίσκεψή του χθες στη γειτονική χώρα, βρέθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - Αλβανίας στον ενεργειακό τομέα, που

περιλαμβάνει τη νέα ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ τους.
Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας και το ενδιαφέρον ελληνικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στη γειτονική χώρα.
Ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε στα Τίρανα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, και την υπουργό Υποδομών και Ενέργειας, Μπελίντα Μπαλούκου, τους οποίους ενημέρωσε για τις νέες υποδομές φυσικού αερίου που θα υλοποιηθούν στην Ελλάδα, με τις οποίες θα τριπλασιαστεί η αποθηκευτική δυναμικότητα της χώρας σε LNG.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε ότι τα έργα αυτά θα ενισχύσουν την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και θα συμβάλλουν στην απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Στις συναντήσεις συζητήθηκε, επίσης, η επιτάχυνση της υλοποίησης της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα τριπλασιάσει τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που διακινούνται μεταξύ των δύο χωρών.
Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη από την ανάπτυξη μιας νέας γραμμής υψηλής τάσης, μεταξύ Νότιας Αλβανίας και Δυτικής Ελλάδας, που θα εξασφαλίσει πιο αποτελεσματικές διασυνοριακές ροές ηλεκτρικής ενέργειας και καλύτερη ενσωμάτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΕΣΠΕΣ
Ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε επίσης με την υπουργό Περιβάλλοντος και Τουρισμού, Μιρέλα Κουμπάρο. Όπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΝ, στη συνάντηση επισφραγίστηκε η νέα εποχή στη συνεργασία των δύο χωρών στο περιβάλλον, μετά την ενεργοποίηση της Συμφωνίας για την Προστασία και Βιώσιμη Ανάπτυξη του Πάρκου των Πρεσπών.
Όπως υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν στοχευμένες δράσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας και την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων στο οικοσύστημα των Πρεσπών. Συζητήθηκε, επίσης, το ενδεχόμενο λήψης μέτρων προστασίας και για τον ποταμό Αώο, ο οποίος είναι ένα από τα ελάχιστα ποτάμια άγριας ροής σε ολόκληρη την Ευρώπη με περισσότερα από 1.000 διαφορετικά είδη πανίδας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1