Η Ελλάδα, η Χάγη και η τουρκική πρόκληση

ΠΩΣ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΟΣ

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2022 9:35

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ


Ηχηρή απάντηση στην Τουρκία έδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια ερωτήσεων, δέχθηκε προκλητική ερώτηση από Τούρκο βουλευτή αναφορικά με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο οποίος έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η... Ελλάδα αμφισβητεί τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης, ενώ αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
«Εξοχότατη, ίσως γνωρίζετε ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο αυτή τη στιγμή εκτυλίσσεται, η Ελλάδα λέει ότι θα αποταθεί στο Διεθνές Δικαστήριο. Όμως, το 2015 η Ελλάδα ανανέωσε κάποιες επιφυλάξεις όσον αφορά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου για την αποστρατιωτικοποίηση, το εύρος του εθνικού εναερίου χώρου, την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων και την αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα. Νομίζετε, λοιπόν, ότι είναι δυνατόν να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο τη στιγμή που η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί αυτές τις επιφυλάξεις; Δεν βρίσκετε ότι κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα αντιφατικό;», σχολίασε ο Τούρκος ανεξάρτητος βουλευτής Ziya Altunyaldiz.
Απαντώντας στον παραπάνω ισχυρισμό του Τούρκου βουλευτή, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν έχει αποδεχθεί ποτέ τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με το άρθρο 36 του καταστατικού του, ήδη από το 1994».
«Το 2015 η χώρα μου ανανέωσε την αναγνώριση με σχετική δήλωση και προσθέτοντας κάποιες συγκεκριμένες εξαιρέσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών και μη κρατών. Αντιθέτως, η Τουρκία γνωρίζουμε δεν έχει αναγνωρίσει την ως άνω δικαιοδοσία του δικαστηρίου», συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass