Στον εισαγγελέα για ξέπλυμα η Human Rights 360

*«Ανακριβή στοιχεία, ψευδείς ισχυρισμοί» απαντά η ΜΚΟ

Δημοσίευση: 24 Νοε 2022 9:59

ΑΘΗΝΑ


Στον εισαγγελέα βρίσκεται η έρευνα για τη ΜΚΟ Human Rights 360, μια έρευνα «βόμβα» που σκιαγραφεί κακοδιαχείριση.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται έναν ογκώδη φάκελο που αφορά τόσο την εν λόγω οργάνωση όσο και άλλες ΜΚΟ που έχουν αντικείμενο το μεταναστευτικό. Όπως είχε αναφέρει το dikastiko.gr, στην έκθεση παρουσιάζονται στοιχεία που δείχνουν ότι είχε συσταθεί ένα δίκτυο ΜΚΟ που είχε στόχο την αφαίμαξη κονδυλίων από χώρες που στηρίζουν τη δράση τους, ενώ τα κεφάλαια τα οικειοποιούνται συγκεκριμένα πρόσωπα.
Το πόρισμα, κατά το ίδιο δημοσίευμα, κατατέθηκε στην Εισαγγελία και στα συναρμόδια υπουργεία από την Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος (Αρχή για το Ξέπλυμα), η οποία ζητάει να ερευνηθεί ο ιδρυτής της ΜΚΟ Human Rights 360 για το κακούργημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης (με ποσά άνω των 120.000 ευρώ), με βασικό αδίκημα την απιστία.
Σύμφωνα με το dikastiko.gr, έχουν ήδη δεσμευτεί οι λογαριασμοί του ιδίου, καθώς και άλλων προσώπων. Κατά την ίδια πηγή, στήθηκε ένα δίκτυο συνεργαζόμενων ΜΚΟ, στις οποίες ο επικεφαλής της Human Rights 360 διοχέτευε μεγάλα χρηματικά ποσά για παροχή υπηρεσιών προς τη δίκη του ΜΚΟ. Ο ίδιος φέρεται, επιπλέον, ότι είχε συνάψει σχέση εργασίας με τις εν λόγω ΜΚΟ και εισέπραττε τα χρήματα που πήγαιναν από τη Human Rights 360 στις συνεργαζόμενες ΜΚΟ.
Το «καμπανάκι» για τη Human Rights 360 είχε σημάνει, ωστόσο, νωρίτερα. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Real News, τα έσοδα της οργάνωσης από δωρεές συνεχώς ανέβαιναν:
-το 2017 ήταν 18.750 ευρώ,
-το 2018 ανέβηκαν στις 430.700 ευρώ,
-το 2019 έφτασαν τις 679.722 ευρώ,
-το 2020 το 1.558.491 ευρώ,
-το 2021 το 1.048.280 ευρώ.
ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΜΚΟ
Σε απάντησή της η ΜΚΟ Human Rights 360 κάνει λόγο για ανακριβή στοιχεία και ψευδείς ισχυρισμούς.
«Με έκπληξη αλλά και αγανάκτηση παρακολουθούμε τον θόρυβο που προκλήθηκε σήμερα από μη υπογεγραμμένο δημοσίευμα σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις και τη λειτουργία της οργάνωσής μας Human Rights 360. Το εν λόγω άρθρο, το οποίο αναπαρήχθη από κάποια ελληνικά ΜΜΕ επικαλούμενο μια “πηγή” και ένα δήθεν “ογκώδες πόρισμα”, για το οποίο -ειρήσθω εν παρόδω- η οργάνωσή μας δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση, ούτε ειδοποίηση - αναφέρει πλήθος ανακριβών στοιχείων και ψευδών ισχυρισμών διαστρεβλώνοντας τα πραγματικά στοιχεία που βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα μας, ως Ετήσιος Απολογισμός της Δράσης μας. Η Human Rights 360 δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά ότι τα στοιχεία που αναφέρονται και συνδέονται με την οργάνωσή μας στο άρθρο αυτό είναι ανακριβή και εσφαλμένα» τονίζεται αρχικά στην ανακοίνωση, η οποία συνεχίζει ως εξής:
«Αναφέροντας μόνο ένα ενδεικτικό παράδειγμα σε σχέση με όσα επικαλείται το άρθρο, η Human Rights 360, έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία, επιλέχθηκε από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό των EEA Grants, στις 19 Φεβρουαρίου 2019, να ενεργήσει ως Διαχειριστής Επιχορήγησης των προγραμμάτων “Τοπική ανάπτυξη και μείωση της φτώχειας” και “Άσυλο και Μετανάστευση”, για τη χρονική περίοδο 2019-2024. Η ανάληψη αυτού του ρόλου είναι για εμάς πολυσήμαντη, διότι αφενός μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε την πολυετή τεχνογνωσία μας στο πεδίο και να εξελίξουμε συνεργασίες τόσο με δημόσιους φορείς, όσο και με οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών (διεθνείς και μη), και αφετέρου δημιουργεί πολύτιμη εμπειρία στη διαχείριση χρηματοδοτήσεων, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της οργάνωσης. Αποτέλεσμα της υποδειγματικής διαχείρισης των προγραμμάτων είναι η άρτια υλοποίηση 11 έργων μέχρι σήμερα, λεπτομερή αναφορά για τα οικονομικά στοιχεία των οποίων δίδεται τακτικά στον δωρητή.
Άλλωστε, για τα συγκεκριμένα, όπως και για το σύνολο των προγραμμάτων μας, λογοδοτούμε έμπρακτα και επιδιώκουμε τη διαφάνεια με κάθε μέσο. Έχουμε θεσπίσει αυστηρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως η ετήσια ανάθεση σε εξωτερικούς ορκωτούς λογιστές του ελέγχου των οικονομικών μας στον τομέα των προγραμμάτων και της διαχείρισής τους. Οι αναφορές που συνοδεύουν την ανάπτυξη των έργων μας δημοσιεύονται κάθε χρόνο και η Ετήσια Αναφορά Δράσης μας, όπως επίσης και οι ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις και αυτές των ανεξάρτητων ορκωτών λογιστών, αποστέλλονται σε όλη τη βάση των δωρητών μας, σε κρατικούς και μη φορείς, και είναι διαθέσιμη στην επίσημη ιστοσελίδα μας όπως και σε κάθε άλλον ενδιαφερόμενο.
Είναι τουλάχιστον λυπηρό και οπωσδήποτε ανησυχητικό το ότι και αυτή η “τυφλή” επίθεση προς κάποια ΜΚΟ δεν στοχοποιεί μόνο τη συγκεκριμένη οργάνωση, αλλά τη συλλογική έκφραση της αλληλεγγύης από την Κοινωνία των Πολιτών. Πρόκειται για άλλο ένα “επεισόδιο” από το γνωστό κυνήγι μαγισσών της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας, που στόχο έχει να απαξιώσει συνολικά το έργο των μη κυβερνητικών οργανώσεων, με το λαϊκιστικό αφήγημα του περί “απιστίας” και “εγκλήματος”.
Η οργάνωσή μας, με αίσθημα ευθύνης τόσο απέναντι στους επωφελούμενούς μας όσο και τους συνεργάτες μας και τους δωρητές μας, θα συνεχίζει να προασπίζεται τη δράση μας με διαφάνεια και λογοδοσία, ξεκαθαρίζοντας οποιαδήποτε παραπλανητική εικόνα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass