Απειλές και νταϊλίκια δεν ταιριάζουν στα Βαλκάνια

Δήλωσε ο Κ. Μπακογιάννης σε διεθνή συνάντηση δημάρχων - Ιμάμογλου: Δεν τα κυβερνούν σουλτάνοι

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2023 9:29

ΑΘΗΝΑ
Στο «τιμόνι» του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40 βρίσκεται η Αθήνα, καθώς ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης παρέλαβε χθες την προεδρία από τον Εκρέμ Ιμάμογλου.


«Το Δίκτυο συνεργασίας των Βαλκανικών Πόλεων είναι ‘’τέκνο’’ της ιστορικής ανάγκης, είναι ‘’τέκνο’’ της συγκυρίας. Γι’ αυτό και είναι τόσο επίκαιρο όσο και σύγχρονο. Διότι, αγαπητοί συνάδελφοι, όλες και όλοι βιώνουμε την τρέχουσα ιστορική πραγματικότητα. Φυγόκεντρες δυνάμεις κυριαρχούν στην περιοχή. Απομακρυνόμαστε και δοκιμαζόμαστε πολιτικά, ενώ οι λαοί μας είναι πιο κοντά από ποτέ. Για να το πω ξεκάθαρα, οι αναχρονιστικές και αναθεωρητικές μεθοδεύσεις, οι μικροπολιτικές και τα λαϊκίστικα αφηγήματα δεν εκφράζουν τους λαούς των Βαλκανίων. Πόσω μάλλον δεν τους εκφράζουν τα ‘’νταϊλίκια’’ και οι απειλές. […] Αλλά Βαλκάνια δεν σημαίνει μόνον αντιπαράθεση. Βαλκάνια δεν σημαίνει μόνο ένταση».
Με τα λόγια αυτά, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, προσδιόρισε τόσο τον ρόλο του Δικτύου Β40* όσο και το πλαίσιο το οποίο καθιστά τη συνεννόηση και τη σύνδεση των πόλεων πιο αναγκαία από ποτέ, ώστε στη βάση της περιφερειακής συνεργασίας να ενισχυθεί η αλληλεγγύη, η ειρήνη αλλά και η δημοκρατία στην περιοχή.
Ο κ. Μπακογιάννης επισήμανε ότι κάθε φορά που κυριάρχησαν στα Βαλκάνια τα στερεότυπα, οι εθνικισμοί και η πατριδοκαπηλία, τα αποτελέσματα για τους λαούς ήταν ολέθρια.
Στην ομιλία του, ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ισχυρή εκπροσώπηση των ελληνικών πόλεων στο Δίκτυο, καθώς ήδη, μαζί με την Αθήνα, άλλοι 38 μικροί και μεγάλοι δήμοι αποτελούν μέλη του Β40.
«Κάθε δίκτυο είναι τόσο αποτελεσματικό όσο και η εμβέλειά του. Κάθε νέο μέλος αποτελεί έναν ακόμα πυλώνα στις γέφυρες συνεργασίας που χτίζουμε. Από την ίδρυσή του τον Νοέμβριο του 2021, στην Κωνσταντινούπολη, μέχρι σήμερα τα 22 ιδρυτικά μέλη έχουν ενισχυθεί με 27 καινούργια. Και αναμένουμε με χαρά ακόμα περισσότερα. Οφείλω να υπογραμμίσω πως η ελληνική συμμετοχή είναι εντυπωσιακή. Μαζί με την Αθήνα, συνολικά 39 δήμοι εκπροσωπούνται και αναδεικνύουν τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας για την περιφερειακή ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και τη δίψα των Ελλήνων για ειρήνη, σταθερότητα, συνεργασία και αλληλεγγύη».

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
Ο κ. Ιμάμογλου, αφού πρώτα συνεχάρη τον δήμαρχο Αθηναίων για τη δυναμική συμμετοχή των πόλεων στη Σύνοδο της Αθήνας, τόνισε: «Παραδίδω τη θητεία της Προεδρίας του Δικτύου Β40 στον φίλο μου, Κώστα, με μεγάλη χαρά και ανακούφιση». Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης αναφέρθηκε στη σημασία της ισχυρής γέφυρας συνεργασίας που έχουν χτίσει τα τελευταία χρόνια οι δύο πόλεις και στον κοινό αγώνα για την εδραίωση της δημοκρατίας στα Βαλκάνια.
«Μόνο αν παραμείνουμε μαζί, αλληλέγγυοι, μπορούμε να προστατεύσουμε τα δημοκρατικά επιτεύγματα. Διότι σήμερα ο αγώνας για τη δημοκρατία δεν είναι εθνικός, αλλά διεθνής. Διότι η δημοκρατία γεννήθηκε σε πόλεις όπως η Αθήνα, και είναι αυτές οι ίδιες πόλεις στις οποίες σήμερα δίνεται ο αγώνας για δημοκρατία».
Ειδικότερα για το μέλλον της περιοχής, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης σημείωσε: «Όταν κοιτάζω τα Βαλκάνια, δεν βλέπω το “χθες”, όπου κυβερνούν βασιλιάδες, καίσαρες και σουλτάνοι, αλλά βλέπω το ισότιμο, πλούσιο, χαρούμενο και δημοκρατικό “αύριο” που χτίζεται από δημιουργικούς ανθρώπους κάθε εθνότητας και θρησκείας». […] Έχουμε πει πως “μαζί είμαστε πιο δυνατοί”», και πρόσθεσε: «Βάλαμε τα θεμέλια για μια βιώσιμη συνεργασία, που έχει προτεραιότητα την ισότητα και τη δημοκρατία. […] Μοιραζόμαστε τις κοινές αξίες που αντιπροσωπεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, της πλουραλιστικής δημοκρατίας».
Ο κ. Ιμάμογλου, στέλνοντας μήνυμα ενότητας των δύο λαών, είπε χαρακτηριστικά: «Η Κωνσταντινούπολη και η Αθήνα είναι «αδελφές» πόλεις, το ίδιο και οι Πλατείες Ταξίμ και Συντάγματος, το ίδιο και οι άνθρωποι που γεμίζουν αυτές τις πλατείες».

 

ΠΟΙΟΙ ΜΕΤΕΧΟΥΝ
Είναι ενδεικτικό ότι στη διάρκεια της ημέρας έχουν προγραμματιστεί πάνω από 100 διμερείς συναντήσεις μεταξύ των δημάρχων και των άλλων εκπροσώπων των πόλεων που συμμετέχουν στο Β40.
Την πρώτη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου παρενέβησαν με ομιλίες 35 δήμαρχοι, μεταξύ των οποίων οι δήμαρχοι Τιράνων, Σόφιας, Ζάγκρεμπ, Βελιγραδίου, Σεράγεβο, Σκοπίων, της Ποντγκόριτσα, Τρικκαίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Γαλατσίου, Λευκάδας, Πάτρας, Καλλιθέας, Π. Φαλήρου, Κηφισιάς, Κέρκυρας, Κορυδαλλού, Καρδίτσας, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Άργους, Ορεστιάδας, Αχαρνών και Μυτιλήνης.
Οι εργασίες της Συνόδου θα συνεχιστούν και σημερα με ομιλίες των υπολοίπων δημάρχων, καθώς και με ανοιχτή συζήτηση για το όραμα του Δικτύου Β40 για το 2023 και για το κείμενο στρατηγικής διπλωματίας πόλεων του Δικτύου. Ομιλίες θα απευθύνουν επίσης ο Ντάριο Ναρντέλα, πρόεδρος του Δικτύου Eurocities και δήμαρχος Φλωρεντίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Βάσκο Άλβες Κορντέιρο, καθώς και ο αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, Βλαντιμίρ Πρέμπιλιτς. Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του δημάρχου Αθηναίων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
CAREER DAYS LINDOS

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1