Μέσω ΣΔΙΤ το αρδευτικό δίκτυο Υπέρειας

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΨΕ Η ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ * ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΝΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΒΟΡ. ΕΛΛΑΔΑΣ, ΤΟ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΜΩΠΑΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Δημοσίευση: 10 Φεβ 2023 7:10

Τέσσερα νέα έργα ΣΔΙΤ, συνολικού κόστους επένδυσης 527 εκατ. ευρώ, ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ σε σημερινή συνεδρίασή της υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκου Παπαθανάση. Πρόκειται για τα έργα:


- Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση του Αρδευτικού Δικτύου Αλμωπαίου
- Υλοποίηση αρδευτικού δικτύου Υπέρειας Ν. Λάρισας - Ορφανών Ν. Καρδίτσας
- Ολική ανακαίνιση της παλιάς φοιτητικής εστίας στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου
- Ανάταξη, αναβάθμιση και συντήρηση του Σιδηροδρομικού Αξονα Βορείου Ελλάδος
Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφέρεται ότι εγκρίθηκαν τα εξής έργα:
1. Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση του αρδευτικού δικτύου Αλμωπαίου μέσω ΣΔΙΤ
Το αρδευτικό δίκτυο Αλμωπαίου προβλέπεται να καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και πιο συγκεκριμένα στο βορειοδυτικό τμήμα της δυτικής πεδιάδας Θεσσαλονίκης/ Γιαννιτσών. Με την ολοκλήρωση του έργου θα υπάρξει άμεση ενίσχυση του αρδευτικού συστήματος και σημαντική ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας ενώ μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας της επιχειρηματικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές αναμένεται η προσέλκυση νέων γεωργών αλλά και η αποτελεσματική υποστήριξη των αγροτών.
2. Υλοποίηση αρδευτικού δικτύου Υπέρειας Ν. Λάρισας - Ορφανών Ν. Καρδίτσας μέσω ΣΔΙΤ
Η προτεινόμενη σύμπραξη αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση του σωληνωτού αρδευτικού δικτύου για την άρδευση των παρακείμενων στον ποταμό Ενιπέα πεδινών εκτάσεων των αγροκτημάτων Πολυνερίου, Σταυρού, Κατωχωρίου, Ελληνικού, Βρυσιών & Υπέρειας του Νομού Λάρισας, καθώς και Ορφανών, Φύλλου και Λεύκης του Νομού Καρδίτσας. Πρόκειται για εκτάσεις συνολικά 74.300 στρεμμάτων, όπου λειτουργούν οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Τιτανίου και Φαρσάλων.
Το δίκτυο αναμένεται να ενσωματώνει έξυπνες τεχνολογίες με αισθητήρες και αυτόματους διακόπτες, για τη βελτιστοποίηση της άρδευσης και την ελαχιστοποίηση των απωλειών νερού και των δαπανών ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα, προτείνονται έντεκα επί μέρους αρδευτικά δίκτυα που θα αρδεύουν ακαθάριστη έκταση 74.300 στρεμμάτων, καθαρή έκταση περί τα 67.800 στρέμματα, και θα αξιοποιούν τις γεωτρήσεις που προαναφέρθηκαν, συνολικής δυναμικότητας 14.345 μ3/ώρα. Σε δύο από τα επί μέρους δίκτυα δε, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί και η επιφανειακή απορροή του ποταμού Ενιπέα, τις περιόδους του έτους που υπάρχει, με άντληση του νερού από κατάλληλα σημεία. Επιπλέον, το δίκτυο αναμένεται να ενσωματώνει έξυπνες τεχνολογίες με αισθητήρες και αυτόματους διακόπτες, για τη βελτιστοποίηση της άρδευσης και την ελαχιστοποίηση των απωλειών νερού και των δαπανών ενέργειας.
Οι ωφελούμενοι υπολογίζονται σε περίπου 7.000 αγρότες ενώ το έργο υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31.12.2025 καταλήγει η ανακοίνωση.
3. Ολική ανακαίνιση της Παλαιάς Φοιτητικής Εστίας στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου μέσω ΣΔΙΤ
4. Ανάταξη, αναβάθμιση και συντήρηση του Σιδηροδρομικού Αξονα Βορείου Ελλάδος μέσω ΣΔΙΤ
Η προτεινόμενη σύμπραξη αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση και αναβάθμιση του υφιστάμενου Σιδηροδρομικού ‘Αξονα Βορείου Ελλάδος, μέσω εργασιών ανάταξης σε σημεία όπου το δίκτυο έχει υποστεί σημαντικές φθορές καθώς και συντήρηση του δικτύου στα προβλεπόμενα επίπεδα ποιοτικής λειτουργίας του. Κρίνεται δε αναγκαία, δεδομένου ότι οι πάγιες εγκαταστάσεις του ΟΣΕ στα συγκεκριμένα τμήματα έχουν κατασκευαστεί πολλά χρόνια πριν και είναι παρωχημένες σε σχέση με τις ισχύουσες προδιαγραφές, τόσο τις Εθνικές όσο και τις Ευρωπαϊκές.
Ειδικότερα, η προτεινόμενη Σύμπραξη περιλαμβάνει την ανακαίνιση, αναβάθμιση και συντήρηση του Σιδηροδρομικού Αξονα Βορείου Ελλάδος, ο οποίος αφορά τα τμήματα γραμμής από:
* Έξοδο Σ.Σ. Στρυμώνα έως είσοδο του Σ.Σ. Αλεξανδρούπολης, ενδεικτικού συνολικού μήκους 311.791 m.
* Έξοδο Σ.Σ. Πλατέως έως Σ.Σ. Ν. Καύκασος , ενδεικτικού συνολικού μήκους 164.327 m.
* Τμήμα γραμμής Μεσονήσι - Σ.Σ. Φλώρινας, ενδεικτικού συνολικού μήκους 5.645 m.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, το συνολικό μήκος γραμμών που αποτελούν αντικείμενο του έργου υπολογίζεται ενδεικτικά στα 481.763 μ.
Παράλληλα προβλέπεται και η ανακαίνιση - αναβάθμιση της υποδομής της σιδηροδρομικής γραμμής, μικρά και μεγάλα τεχνικά (γέφυρες), κτιριακές εγκαταστάσεις επιβατών και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ώστε το σιδηροδρομικό δίκτυο να υποστηρίζει σύγχρονα τρένα (μέγιστη ταχύτητα, ηλεκτροκίνηση).
Η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ συνεδρίασε υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Γεωργαντά και του αρμόδιου για το Ταμείο Ανάκαμψης Ανασυγκρότησης αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσου, του υπουργού Υποδομών & Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, του υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών Γιώργου Καραγιάννη, της υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως, του υπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή της Π.Ε. Καρδίτσας Κώστα Τσιάρα και του γενικού γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Ορέστη Καβαλάκη. Στη συνεδρίαση, εκ μέρους του ΥπΑΑΤ συμμετείχε επίσης, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Οδ. Παπαγιαννίδης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass