Ερχονται 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

*Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα * Μεγάλες ελλείψεις αναισθησιολόγων, δήλωσε ο Γεωργιάδης

Δημοσίευση: 12 Φεβ 2024 7:21

ΑΘΗΝΑ
Για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χειρουργεία στα νοσοκομεία της χώρας μας λόγω της μεγάλης έλλειψης αναισθησιολόγων μίλησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης μιλώντας στο OPEN πώς θα ανακοινωθούν 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να μειωθεί η λίστα όσων περιμένουν πολύ καιρό για να χειρουργηθούν.

Σχολιάζοντας αρχικά την κατάσταση στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», ο κ Γεωργιάδης είπε: «Υπάρχει πρόβλημα στα χειρουργεία από την έλλειψη των αναισθησιολόγων. Δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι πανευρωπαϊκό. Εκτός από τις μετακινήσεις που ήδη αποφασίσαμε από την Παρασκευή για να σταματήσει η αναστολή των τακτικών χειρουργείων, προκηρύσσουμε αύριο και τις τρεις προβλεπόμενες θέσεις αναισθησιολόγων πλήρους απασχόλησης, μονίμων. Το οργανόγραμμα του νοσοκομείου προβλέπει 11 αναισθησιολόγους, υπηρετούν 8, άρα 3 θέσεις μπορούμε να προκηρύξουμε. Δεν είμαι αισιόδοξος πως η πρόσληψη θα γίνει αμέσως, το αντίθετο. Μια πρόσληψη ενός γιατρού έχει μια διαδικασία από τον νόμο αλλά πρέπει να έρθουν και οι γιατροί. Οι περισσότερες προκηρύξεις που κάνουμε είναι άγονες, ειδικά για τους αναισθησιολόγους, δεν έρχεται κανένας ενδιαφερόμενος».
ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ
«Το μεγαλύτερο έλλειμμα των αναισθησιολόγων στην Ελλάδα σήμερα με πολύ μεγάλη διαφορά το έχει η πόλη της Θεσσαλονίκης. Η κατάσταση στο Αγλαΐα Κυριακού είναι εξαιρετικά καλύτερη από ότι στο Ιπποκράτειο. Εκεί για να κάνουμε τις εφημερίες, έχουμε επιτάξει αναισθησιολόγους από τον ιδιωτικό τομέα και τους φέρνουμε με το ζόρι στο ΕΣΥ για να κάνουν εφημερίες. Η Αθήνα είναι σε καλή κατάσταση σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Έχουμε κάνει 7 φορές προκήρυξη για θέση αναισθησιολόγων και ελάχιστοι έχουν ανταποκριθεί».
Ο υπουργός σημείωσε ότι ο μισθός είναι περίπου 2.500 ευρώ και σχολίασε πως «πράγματι, οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ καλύτερες».
«Σε μια πενταετία από τώρα θα έχουμε πολλούς αναισθησιολόγους από τις σχολές. Από το αν θα μείνουν στην Ελλάδα είναι άλλη συζήτηση γιατί αυτή την ώρα η έλλειψη τους είναι πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη. Μια ιδιωτική κλινική ή ένα δημόσιο νοσοκομείο στη Γερμανία μπορεί να δίνει 12.000 ευρώ το μήνα. Στη Ρουμανία παίρνουν 7.000 ευρώ. Ένας από τους βασικούς λόγους που ξεκινάμε την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων ως ένα πρώτο μέτρο είναι γιατί πιστεύουμε πως η περισσότερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις θα κάνει τη θέση του γιατρού στο ΕΣΥ περισσότερο ελκυστική και τελικά με περισσότερες αμοιβές».
Δωρεαν απογευματινα
χειρουργεια
Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» για 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για όσους έχουν συμπληρώσει μεγάλο χρονικό διάστημα στη λίστα αναμονής, με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Ισχύει αλλά θέλω να κάνω την επίσημη ανακοίνωση για το πώς θα λειτουργήσει αυτό. Μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα γίνει συνέντευξη τύπου. Μεγαλύτερη προτεραιότητα θα έχει όποιος έχει την μεγαλύτερη αναμονή στη χώρα. Δεν μπορώ να δεχτώ πως υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν 2-3 χρόνια».
«Η ενιαία λίστα χειρουργείων είναι στο αέρα αλλά έχει δρόμο για να φτάσει στην πλήρη ανάπτυξή της. Αλλά θέλω να έχει εικόνα ο συμπολίτης μου πριν επιλέξει σε ποιο νοσοκομείο θα πάει. Θα έχουμε τα στοιχεία στον αέρα και για κάθε κλινική του νοσοκομείου. Όλες οι λίστες θα γίνονται με διαφάνεια. Θα υπάρχει και έλεγχος στις κλινικές που καθυστερούν», συνέχισε.
Στην εκπομπή μίλησε και μια μητέρα που περιμένει το παιδί της, 20 ετών ΑμεΑ να κάνει χειρουργείο εδώ και έναν μήνα στο Αγλαΐα Κυριακού. Ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε σχετικά πως «αν οι γιατροί κρίνουν πως το συγκεκριμένο περιστατικό πρέπει να προηγηθεί ή όχι, αυτή είναι μια ιατρική απόφαση και αλίμονο εάν ο υπουργός παρενέβαινε. Η δική μου επιθυμία θα ήταν όλοι οι άνθρωποι να χειρουργούνται την ίδια μέρα όμως νομίζω πως με τη λύση που βρήκαμε, όχι μόνο δεν σταμάτησαν τα τακτικά χειρουργεία αλλά συνεχίζονται κανονικά».
ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΜΕ ΑΓΡΟΤΕΣ
Για τους αγρότες και για το αν θα βγει λευκός καπνός από τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη, ο υπουργός Υγείας ανέφερε: «Είμαι απολύτως βέβαιος πως θα βρεθεί λύση. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η κυβέρνηση και των αγροτών. Εδώ και 5 χρόνια έχουμε αποδείξει πως είμαστε μαζί με τον κόσμο της παραγωγής και αποκλείεται να μην βρεθεί λύση. Το αποκλείω. Η κυβέρνηση δεν αντιδικεί, εμείς εκπροσωπούμε τον αγροτικό κόσμο, τον σεβόμαστε και τον αγαπούμε».
Αναφερόμενος τέλος στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και τις αντιδράσεις της Εκκλησίας ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «δεν πρόκειται να αφορίσει κανέναν η Εκκλησία εάν ψηφιστεί κάτι στη Βουλή. Η Εκκλησία είναι αγάπη και ανοιχτή αγκαλιά και δεν εμπλέκεται σε διαμάχες. Προφανώς και καλώς κάνει και εκφράζει τη γνώμη της, αλλά ο καθένας μας κάνει μια δουλειά, δεν κάνουμε την ίδια. Δεν υπάρχει κανένα παράθυρο για παρένθετη μητρότητα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
PROCREDIT BANK
αυτοκινητοδρομος αιγαιου

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1