ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

Ανάκαμψη μετά το limit down Εθνικής- Εurobank

Να μην ναυαγήσει η συγχώνευση ζητεί η ΔΗΜΑΡ

Δημοσίευση: 09 Απρ 2013 3:13 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:28
ΑΘΗΝΑ
Αρνητικά ήταν τα πρώτα μηνύματα από τη χρηματιστηριακή αγορά μετά την ακύρωση του "γάμου" μεταξύ της Εθνικής και της Eurobank.
Οι μετοχές της Εθνικής και της Eurobank έφτασαν αρχικώς σε "limit down" του 30%, συμπαρασύροντας και τον τραπεζικό δείκτη σε κάθετη πτώση 18,53%, αλλά και την υπόλοιπη χρηματιστηριακή αγορά.
Κατόπιν επικράτησε εικόνα σταθεροποίησης με τον ΓΔ να κινείται στα επίπεδα των 820 μονάδων.
Τελικά, με άνοδο έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, ξεπερνώντας το αρχικό σοκ.
Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με πτώση 10,38%, στα 0,466 ευρώ και η μετοχή της Eurobank έκλεισε με κέρδη 20,00%, στα 0,18%, ενώ αρχικά βρέθηκαν στο limit down του 30%, καταγράφοντας κατώτερη τιμή στα 0,364 ευρώ και 0,105 ευρώ αντιστοίχως.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 829,08 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 0,74%.
Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης 33 μονάδων. Κατέγραψε, ενδοσυνεδριακά, υψηλότερη τιμή στις 831,78 μονάδες όταν σημείωνε άνοδο έως και 1,07% και κατώτερη τιμή στις 799,04 μονάδες όταν υποχωρούσε έως και 2,91%.
Αναβάλλεται για την Τρίτη η συνάντηση μεταξύ Στουρνάρα και των εκπροσώπων των δανειστών.
Νέες διαβεβαιώσεις για τις καταθέσεις
«Οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες» τόνισε ο Γ. Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα δεν προκαλούν καμία ανησυχία.
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, υπήρχε μάλιστα ησυχία σήμερα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός και η καλύτερη προετοιμασία εν όψει της σημερινής συνάντησης του κ. Στουρνάρα με την τρόικα.
Ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως δεν μπορεί να ξέρει στην παρούσα φάση αν η συμφωνία με την τρόικα μπορεί να κλείσει πριν από την Παρασκευή, ώστε να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης, υπενθύμισε όμως πως ο ίδιος πρέπει να αναχωρήσει την Πέμπτη για τις Βρυξέλλες.
Σε κάθε περίπτωση, μετά τη προχθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, όπου ετέθη το πολιτικό πλαίσιο, οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία σε όλα τα μέτωπα.
Μιλώντας στον Ant1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, ανέφερε ότι δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις στις δύο τράπεζες, ενώ σημείωσε ότι "δεν μπορούσαν να αντλήσουν το 10% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες. Ήταν θέμα της ελληνικής νομοθεσίας, δεν μπορούσε να δοθεί παράταση".
Σε ανάλογη δήλωση προχώρησε στον Real FM ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, λέγοντας πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα που να αφορά καταθέσεις ή οτιδήποτε άλλο».
«Δεν διεκδικώ γνώση των λεπτομερειών αυτής της ιστορίας. Σε μένα έγινε γνωστή σήμερα το πρωί, όπως, φαντάζομαι και στους περισσότερους συμπολίτες μας. Είχα χαιρετήσει, όπως όλοι νομίζω, την ένωση των δύο τραπεζών σαν κάτι το απολύτως θετικό στη γενική προσπάθεια που κάνουμε σε όλους τους τομείς να έχουμε εθνικούς πρωταθλητές. Από κει και πέρα τώρα, είμαστε υποχρεωμένοι πολλές φορές στη ζωή να πάμε ανάλογα με το τι έχουμε δυνατότητα να κάνουμε. Νομίζω ότι αυτό το οποίο είναι σημαντικό για τον Ελληνα πολίτη είναι ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα που να αφορά καταθέσεις ή οτιδήποτε άλλο» είπε.
Κομισιόν
"Κανένα σχόλιο", απαντά η Επιτροπή σχετικά με την αναστολή της συγχώνευσης. Ερωτηθείς για τις επιφυλάξεις της τρόικας στη συγχώνευση της Eurobank και της Εθνικής, ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι η αξιολόγηση της τρόικας βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και ως εκ τούτου δεν δύναται να προβεί σε κάποιο σχόλιο. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν βλέπει λόγο ανησυχίας για τους καταθέτες των δύο τραπεζών.
Αντίδραση ΔΗΜΑΡ
«Ευελπιστώ ότι δεν θα είναι οριστικό το διαζύγιο Εθνικής - Eurobank και δεν θα σταματήσει η προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος (της συγχώνευσης). Κρατώ και τις δεσμεύσεις του αρμόδιου υπουργού και του κ. Προβόπουλου, ότι δεν υπάρχει και δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή ανησυχία αναφορικά με τις καταθέσεις και ανεξάρτητα από το ύψος τους» δήλωσε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass