ΑΝΑΤΙΝΑΞΕ TA ΑΤΜ ΣΕ ΛΕΟΝΤΑΡΙ ΚΑΙ ΝΙΚΑΙΑ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα

* Η Αστυνομία αναζητά συνεργούς στις επιθέσεις σε Τράπεζες της Καρδίτσας και της Λάρισας

Δημοσίευση: 02 Νοε 2016 8:03 | Τελευταία ενημέρωση: 02 Νοε 2016 8:06

ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

Μεγάλη επιτυχία κατέγραψε στο ενεργητικό της η Ελληνική Αστυνομία καθώς το Τμήμα Ασφάλειας Καρδίτσας, σε στενή συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, κατάφεραν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να εξαρθρώσουν εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές από Αυτόματα Μηχανήματα Ανάληψης χρημάτων τραπεζών στη Θεσσαλία, με την πρόκληση έκρηξης, γνωστή και ως μέθοδος «PLOFKRAAK»!

Η τελευταία «επιδρομή» τους έγινε την Δευτέρα τα χαράματα στο ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς στο Λεοντάρι, από το οποίο οι δράστες αφαίρεσαν περίπου 14.000 ευρώ μετρητά και διέφυγαν με επιβατικό αυτοκίνητο! Όμως η ΕΛ.ΑΣ. είχε ήδη συλλέξει αρκετές πληροφορίες για την δράση τους με αφορμή και άλλο παρόμοιο «χτύπημά» τους στις 20/7/2016 στη Νίκαια Λάρισας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθούν στον προμαχώνα Σερρών λίγο πριν περάσουν στην Βουλγαρία.

Για τις συνθήκες εξάρθρωσης της εν λόγω εγκληματικής ομάδας μίλησαν χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο Αστυνομικός Διευθυντής Καρδίτσας κ. Βασίλειος Καραπιπέρης, ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας κ. Αστέριος Μαντζιώκας και ο Διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Καρδίτσας κ. Αθανάσιος Ράϊκος.

Όπως δήλωσε ο κ. Καραπιπέρης, τα τρία μέλη της σπείρας που συνελήφθησαν την Δευτέρα 31-10-2016 είναι υπήκοοι Ρουμανίας (δύο άνδρες και μία γυναίκα), ηλικίας 31 και 30 ετών.

Ειδικότερα, οι τρεις δράστες νωρίς το πρωί της Δευτέρας, με την προαναφερόμενη επιχειρησιακή μέθοδο προκάλεσαν έκρηξη στην Αυτόματη Ταμειολογιστική Μηχανή (Α.Τ.Μ.) του Υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στο Λεοντάρι του Δήμου Σοφάδων και απέσπασαν 14.195 ευρώ.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που καταστράφηκε ολοσχερώς το τραπεζικό υποκατάστημα, ενώ υπέστησαν και ζημιές τα γειτονικά καταστήματα!

Η ΜΕΘΟΔΟΣ

Όπως προέκυψε από την αυτοψία του χώρου, οι δράστες διοχέτευσαν μέσω της θυρίδας παραλαβής χρημάτων του μηχανήματος, μίγμα αερίων στο εσωτερικό του και στη συνέχεια προκάλεσαν σπινθήρα, με τη χρήση μπαταριών, με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη. Ακολούθως οι δράστες διέρρηξαν το μηχάνημα και αφαίρεσαν τις κασετίνες, που περιείχαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 14.195 ευρώ.

Τόσο ο κ. Καραπιπέρης όσο και ο κ. Μαντζιώκας επισήμαναν ιδιαίτερα ότι για τη διερεύνηση της υπόθεσης υπήρξε στενή συνεργασία του Τμήματος Ασφάλειας Καρδίτσας και της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, δεδομένου ότι παρόμοιο περιστατικό με τη συγκεκριμένη μέθοδο είχε λάβει χώρα και τον περασμένο Ιούλιο στη Νίκαια. Επιπλέον τονίστηκε η πολύτιμη βοήθεια που προσέφεραν η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Σερρών και το Τμήμα Διαβατηριακών Ελέγχων Προμαχώνα στην σύλληψη των δραστών.

Όπως είπε ο κ. Μαντζιώκας, σε κοινή αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε, κλιμάκιο αστυνομικών κατάφερε να εντοπίσει και να ακινητοποιήσει την Δευτέρα το μεσημέρι, στον Προμαχώνα Σερρών, το Ι.Χ. αυτοκίνητο, που είχε χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωση της Νίκαιας. Στο συγκεκριμένο όχημα επέβαιναν οι τρεις αλλοδαποί, στην κατοχή των οποίων βρέθηκε και κατασχέθηκε συνολικά το χρηματικό ποσό των 8.120 ευρώ, σε χαρτονομίσματα των 50 και 20 ευρώ, μεταξύ των οποίων και δύο χαρτονομίσματα των 20 ευρώ, τα οποία φέρουν φθορά, που προφανώς προκλήθηκε από έκρηξη αερίων.

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΕΡΓΟΙ

Τα υπόλοιπα κλοπιμαία κατά πάσα πιθανότητα έχουν περιέλθει στην κατοχή κάποιων άγνωστων μέχρι στιγμής συνεργών που η Αστυνομία υποψιάζεται ότι ανήκουν σε εγκληματική σπείρα με δράση ίσως σε όλη την Ελληνική επικράτεια!

Οι τρεις αλλοδαποί προσήχθησαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, όπου και συνελήφθησαν καθώς από την αστυνομική έρευνα προέκυψε η εμπλοκή τους και στις δύο κλοπές από Α.Τ.Μ., στο Λεοντάρι Καρδίτσας και στη Νίκαια Λάρισας.

Ο κ. Καραπιπέρης πρόσθεσε ότι ο ένας εκ των συλληφθέντων έχει παραδεχθεί τη συμμετοχή του στην επιχείρηση του Λεονταρίου, ενώ περιέγραψε τον τρόπο δράσης αλλά και την συνδεσμολογία του εκρηκτικού μηχανισμού που χρησιμοποιήθηκε. Οι άλλοι δυο όμως αρνούνται την δικιά τους συμμετοχή.

Σε ότι αφορά το αυτοκίνητο διαφυγής των δραστών, ο κ. Μαντζιώκας ανέφερε πως η Ασφάλεια Λάρισας είχε συλλέξει πληροφορίες ότι κινούνταν στην Εθνική Οδό με συγκεκριμένη κατεύθυνση και σε στενή συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες Αστυνομικές Υπηρεσίες, επιτεύχθηκε τελικά η ακινητοποίησή του στον Προμαχώνα Σερρών. Το επιχειρησιακό όχημα που χρησιμοποιήθηκε στο Λεοντάρι ακόμη δεν έχει εντοπιστεί.

Σε βάρος των τριών συλληφθέντων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία - κακουργηματικού χαρακτήρα - για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της έκρηξης και των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καρδίτσας.

Οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Καρδίτσας σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας και την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, προκειμένου να διακριβωθεί τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις.

Να σημειωθεί ότι η Αστυνομία ερευνά και το ενδεχόμενο να εμπλέκονται όχι μόνο αλλοδαποί, αλλά και Έλληνες.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΚΡΥΓΟΝΟ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

«Μεμονωμένο περιστατικό» χαρακτήρισε την ρίψη του δακρυγόνου την Δευτέρα το μεσημέρι στην οδό Αρτεσιανού κοντά στο Δημαρχείο Καρδίτσας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Καρδίτσας κ. Βασίλειος Καραπιπέρης, ερωτώμενος σχετικά στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου.

Το χημικό που πετάχτηκε από άγνωστο δράστη, μάλλον χωρίς κάποια αιτία, δεν αναγνωρίστηκε αφού δεν βρέθηκε το κυτίο του αλλά μόνο η περόνη του, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως το δακρυγόνο κάηκε μετά την ρίψη του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass