ΣΕΦΑΑ:

Στο πλευρό του δήμου για απαγόρευση καπνίσματος

Δημοσίευση: 07 Νοε 2017 17:11

ΤΡΙΚΑΛΑ

«Η ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στηρίζει τις πρόσφατες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την εφαρμογή (επιτέλους!) του νόμου ο οποίος απαγορεύει το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους».

Αυτά μεταξύ άλλων τονίζει σε σχετική ανακοίνωση  ο Δρ Γιάννης Κουτεντάκης Καθηγητής και - Κοσμήτορας ΣΕΦΑΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προσθέτοντας τα εξής:

«Η άρνηση μιας θορυβώδους μειοψηφίας να δεχθεί το αυτονόητο, μετατρέπει χιλιάδες νέους και νέες (και όχι μόνο) σε ακούσιους μαθητές ενός μεγάλου διδασκαλείου ανυπακοής στην νομιμότητα και ταυτόχρονα τους καταδικάζει σε αναγκαστική αποδοχή των συνεπειών του παθητικού καπνίσματος». Ο ίδιος δεν παραλείπει να τονίσει επίσης, πως  ακόμη και μια ώρα έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα προκαλεί, μεταξύ άλλων, μείωση της αποδοτικότητας της αναπνοής κατά 10-15%, σημαντική αύξηση της έκκρισης ορμονών του θυρεοειδούς, ενώ η συστολική (μεγάλη) πίεση μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί. Οι εν λόγω αλλαγές διαρκούν μέχρι και τρεις ώρες μετά την αποχώρηση από το χώρο καπνίσματος και είναι πιο έντονες σε άτομα μεγάλης ηλικίας, υπέρβαρους ή άτομα με μειωμένη φυσική κατάσταση, διευκρινίζει επίσης ο κ. Κουτεντάκης.

Ο Δρ Γιάννης Κουτεντάκης Καθηγητής και - Κοσμήτορας ΣΕΦΑΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, προχωρά ακόμα πιο πέρα, παρουσιάζοντας τα παρακάτω στοιχεία:

 «Είναι γνωστό ότι λιγότερο από το 15% του καπνού ενός τσιγάρου καταναλώνεται από τον καπνιστή ενώ το υπόλοιπο 85% απελευθερώνεται στον περιβάλλοντα χώρο. Έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό του καπνού ενός τσιγάρου «καπνίζεται» μέσω παθητικών διαδικασιών.Με δεδομένο ότι οι μισοί περίπου Έλληνες εκτίθενται καθημερινά σε συνθήκες παθητικού καπνίσματος στα σπίτια τους, 70% στους χώρους εργασίας και 95% σε μπαρ και εστιατόρια, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως το κάπνισμα δεν είναι απλά μια «κακή συνήθεια» αλλά μια βαριάς μορφής εξάρτηση με σοβαρές συνέπειες στη υγείααλλά και την τσέπη όλων ανεξαρτήτως των Ελλήνων πολιτών. Το έμμεσο και άμεσο κόστος του καπνίσματος, που καλείται να καλύψει η εν πολλοίς χρεοκοπημένη χώρα μας,ξεπερνάτα 3,1 δισ. ευρώ ετησίως και αναμένεται να γιγαντωθεί στο μέλλον!».

Προκειμένου, λοιπόν, να προστατεύσουμε τις νεότερες γενιές, είναι απαραίτητο όλοι οι πολίτες, καπνιστές και μη, να στηρίξουμε την απαγόρευση του καπνίσματος στο εσωτερικό δημόσιων χώρων. Για να αλλάξει αυτή η απαράδεκτη και βλαβερή νοοτροπία και στη χώρα μας, είναι αναγκαίο να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου το κάπνισμα δεν αποτελεί αποδεκτή πρακτική, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass