ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ

Αρχειακό υλικό συγκεντρώνει το «Μουσείο Τσιτσάνη»

Δημοσίευση: 19 Νοε 2017 22:34

Ανοιχτό κάλεσμα και σε Λαρισαίους πολίτες για τη συγκέντρωση αρχειακού υλικού και την προσφορά άλλων στοιχείων που θα μπορέσουν, από τη μια να εμπλουτίσουν την υπάρχουσα συλλογή και από την άλλη να ενισχύσουν την έρευνα σε μουσικά θέματα του Τσιτσάνη και του λαϊκού μας τραγουδιού απευθύνει με επιστολή του, για λογαριασμό του Μουσείου Τσιτσάνη ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου.


Το «Μουσείο Τσιτσάνη», όπως τονίζεται στην ανοιχτή επιστολή, ένα όραμα του Δήμου Τρικκαίων και μια απαίτηση του πνευματικού κόσμου και των φίλων της ελληνικής μουσικής, βρήκε τη στέγη που του αρμόζει στο κτίριο των παλιών φυλακών Τρικάλων. Σύντομα ολοκληρώνεται η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, προκειμένου το Μουσείο να είναι έτοιμο να υποδεχθεί όλους τους πολίτες, τους φίλους του Βασίλη Τσιτσάνη και της ελληνικής λαϊκής μουσικής.
Και συνεχίζει:
«Η διεύθυνση του Μουσείου αποφάσισε να έρθει σε επαφή με τον κάθε έναν, είτε είναι μεμονωμένο πρόσωπο είτε φορέας, που μπορεί να συνδράμει το έργο που υλοποιείται.
Ετσι, απευθύνεται σε όλους όσοι έχουν στην κατοχή τους αντικείμενα, στοιχεία ή και ντοκουμέντα, να τα προσφέρουν εμπλουτίζοντας έτσι τη συλλογή του Μουσείου.
 Η στήριξη των πολιτών, μέσω προσφορών και δωρεών, είναι η βάση για τη δημιουργία, την ανάπτυξη και τη λειτουργία του Μουσείου. Είτε πρόκειται για ένα μικρό αντικείμενο είτε για το μεγαλύτερης αξίας σπάνιο ντοκουμέντο. Η χρήση τους για μελέτη και η έκθεσή τους στη συλλογή, είναι πολύτιμα και ανεκτίμητα για το Μουσείο.
Η οικογένεια Τσιτσάνη καθώς και άλλοι ιδιώτες και ερευνητές, αναγνωρίζοντας το έργο του «Μουσείου Τσιτσάνη» στην καταγραφή, διάσωση και διάδοση του λαϊκού πολιτισμού και ιδιαίτερα του λαϊκού μας τραγουδιού, έχουν ήδη παραχωρήσει στο Μουσείο, πλήθος στοιχείων και ντοκουμέντων για τη ζωή και το έργο του μεγάλου μας δημιουργού.
Για τον εμπλουτισμό των συλλογών, την τεκμηρίωση και προβολή του έργου του Τσιτσάνη, την ανάπτυξη και επέκταση της δραστηριότητας του Μουσείου σε νέους τομείς, η συμμετοχή του κάθε πολίτη είναι απαραίτητη και σημαντική».
Οι ενδιαφερόμενοι Λαρισαίοι μπορούν για περισσότερες πληροφορίες ή για ενεργή συμμετοχή στο έργο του Μουσείου, παρακαλούμε να επικοινωνούν με το
«ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΙΤΣΑΝΗ», ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ 1 – ΠΑΛΙΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ, ΤΡΙΚΑΛΑ Τ.Κ. 42131, ΤΗΛ. 24310-77977
email: tsitsanis@trikalacity.gr

ΤΟ ΜΥΘΙΚΟ "ΧΑΡΑΜΑ"

Εξάλλου το κλασικό και μυθικό «Χάραμα», όπου μεγαλούργησε για πολλά χρόνια ο Βασίλης Τσιτσάνης και έγινε κέντρο λαϊκού τραγουδιού, προβάλλει η εκπομπή της ΕΡΤ2 «Τα Στέκια» την ερχόμενη Πέμπτη 23 στις 20:00, μια μεγάλη έρευνα θυμίζει ή πρωτοφανερώνει πτυχές και στιγμές του συγκεκριμένου μαγαζιού.
«Το Χάραμα», ένα κέντρο μακριά από το κέντρο αλλά μέσα στην καρδιά όλων εκείνων που πέρασαν ένα βράδυ της ζωής τους εκεί και που ακούγοντας τον Τσιτσάνη, την Μπέλλου και τον Παπαϊωάννου γίνονταν αυτόπτες μάρτυρες της μουσικής ιστορίας που γραφόταν κάθε βράδυ εκεί και που αργότερα έγινε μύθος».
Ο μύθος του «Χαράματος» ξεκινάει στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και γιγαντώνεται την ανατολή της δεκαετίας του ’70 όταν ο Βασίλης Τσιτσάνης ανεβαίνει στο πάλκο. Ίσως κανένας άλλος χώρος της εποχής δεν εσώκλειε τέτοια μυστηριακή ενέργεια, δεν ανέδιδε τέτοιον ερωτισμό, δεν εγκιβώτιζε τόσο πηγαία κάθε λογής συναισθήματα και δεν εξομοίωνε διαφορετικές ηλικίες, κοινωνικές τάξεις και «κάστες ανθρώπων». Το «Χάραμα» παρέδιδε ταχύρρυθμα μαθήματα μουσικής συναισθηματικής αγωγής με το μουσικό του πρόγραμμα να ορίζει την απόλυτη τελετουργία, εκείνη που εξέφραζε το «ανείπωτο» και το απόλυτα ζητούμενο.
Κάτω από το πάλκο, οι «μουσαφιραίοι»: Φοιτητές, οικοδόμοι, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και οι μεγάλοι σταρ της εποχής. Πάνω στο πάλκο, οι «νοικοκυραίοι»: O ακούραστος εργάτης του πάλκου, Γιάννης Παπαϊωάννου. Η δωρική και ρέουσα κυρία του λαϊκού, Σωτηρία Μπέλλου. Η πιστή και μεγαλειώδης μουσική κομπανία και στο επίκεντρο όλων, ο Βασίλης Τσιτσάνης: ο «ιερέας» του πάλκου που με τις πενιές του μεταμόρφωνε το πρόγραμμα σε μία ιδιότυπη μουσική «Θεία Κοινωνία».
Γ.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass