ΔΙΕΤΑΞΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΕΦΕΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ «Ε»

Προκαταρκτική για τη ρύπανση στον Τιταρήσιο

Δημοσίευση: 17 Ιαν 2018 22:11

Την άμεση επέμβαση του Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας προκάλεσαν τα πρόσφατα δημοσιεύματα της «Ε» για το θέμα της εκτεταμένης ρύπανσης του Τιταρήσιου ποταμού από αστικά απόβλητα, απόβλητα τυροκομείων και κτηνοτροφικών μονάδων, αλλά και στέμφυλα, όπως προέκυψε από ελέγχους που διενήργησαν υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, από τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών κ. Σταμάτη Δασκαλόπουλο παραγγέλθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας η διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν τελέστηκαν, με πρόθεση, τα αδικήματα της πρόκλησης ρύπανσης ή υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, ο Εισαγγελέας Εφετών ζήτησε και την επισύναψη των εκθέσεων των ελέγχων που έχουν πραγματοποιήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να εντοπιστούν οι υπαίτιοι.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό τα αποτελέσματα από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε διάφορα σημεία του Τιταρήσιου και των παραποτάμων του, θα εκδοθούν τις προσεχείς ημέρες και θα συνταχθούν οι σχετικές εκθέσεις από τις αρμόδιες επιτροπές της Περιφέρειας. Αυτό που διαμηνύει σε κάθε κατεύθυνση ο κ. Αγοραστός είναι ότι «ο νόμος θα τηρηθεί κατά γράμμα για όλους τους υπαίτιους», ενώ τονίζει την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων, αν και υπάρχει έλλειψη προσωπικού για τη διενέργειά τους. Επιπλέον, ιδιαίτερο βάρος ο περιφερειάρχης ρίχνει στην προσωπική ευθύνη λέγοντας ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό από τον καθένα, ότι το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και ό,τι κακό κάνουμε σε αυτό, επιστρέφει σε εμάς τους ίδιους και τις οικογένειές μας. Κατέληξε δε λέγοντας, ότι τώρα τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη και ότι η Περιφέρεια θα κάνει ό,τι μπορεί να διευκολύνει το έργο της.

ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο στην περιοχή. Το θέμα, όμως, επανέφεραν την περασμένη εβδομάδα αγρότες και κτηνοτρόφοι στην ευρύτερη περιοχή του πρώην Δήμου Ποταμιάς του Δήμου Ελασσόνας αλλά και του Δήμου Τυρνάβου, οι οποίοι παρατήρησαν ότι τα νερά του Τιταρήσιου ήταν μαύρα και στην επιφάνειά του υπήρχαν «περίεργοι» αφροί. Άμεση ήταν η αντίδραση της Περιφέρειας Θεσσαλίας που έστειλε αρμόδια κλιμάκια στην περιοχή, προκειμένου να πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι και να διερευνηθεί η υπόθεση. Οι έλεγχοι των υπηρεσιών της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκαν κάτω από τις γέφυρες του Κουτσοχέρου και του Δαμασίου, όπου (στη δεύτερη περίπτωση) εντοπίστηκαν στέρεα απόβλητα στέμφυλων από απόσταξη παραγωγής τσίπουρου. Σε άλλο έλεγχο εντοπίστηκε στο υδάτινο οικοσύστημα μορφή ερυθρού χρώματος, ενώ στο επίμαχο σημείο δραστηριοποιείται ένα σφαγείο. Ακολούθησαν έλεγχοι σε κτηνοτροφική μονάδα βοοειδών στο Πραιτώρι και σε τυροκομεία σε Μαγούλα και Ευαγγελισμό, καθώς σε παρακείμενα ρέματα εντοπίστηκαν απόβλητα.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ζητά ενημέρωση για τη ρύπανση

Για τις αιτίες του προβλήματος της ρύπανσης του Τιταρήσιου ποταμού, τις διαστάσεις του, τις συνέπειες που υπάρχουν και φυσικά για το τι μέτρα θα πάρει για την εξάλειψή του και την τιμωρία όσων ευθύνονται ζητούν να ενημερωθούν, από την περιφερειακή αρχή, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Στην επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας και προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό ζητούν να ενημερωθούν άμεσα (στην πρώτη συνεδρίαση του Ιανουαρίου) και αναφέρουν τα εξής: Στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2018, στον ποταμό Τιταρήσιο, που διαρρέει την περιοχή των Δήμων Ελασσόνας και Τυρνάβου και καταλήγει στον Πηνειό ποταμό, εμφανίσθηκαν έντονα σημάδια ρύπανσης των νερών του, τα οποία ήταν μαύρα και αφρισμένα, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους γεωργούς, κτηνοτρόφους και φυσικά στους κατοίκους πολλών οικισμών, με δεδομένο ότι τα νερά του ποταμού (επιφανειακά και κυρίως υπόγεια) χρησιμοποιούνται για την ύδρευση κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της πόλης της Λάρισας, του Τυρνάβου, του Αμπελώνα, της Φαλάνης και άλλων χωριών της περιοχής, αλλά και για την άρδευση χιλιάδων στρεμμάτων χωραφιών και πότισμα ζώων, στις περιοχές Τυρνάβου και Ελασσόνας. Η ρύπανση του Τιταρήσιου ποταμού, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι κοντινών οικισμών, δεν προέκυψε τώρα, αλλά εδώ και χρόνια παρατηρούνται τέτοια προβλήματα, από την απόθεση λυμάτων από τυροκομικές επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές μονάδες και πιθανόν και από άλλες δραστηριότητες, προκαλώντας τα παραπάνω προβλήματα και φυσικά στο περιβάλλον».

Παναγιώτα Φούντα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass