Ενιαίο φορέα ζητούν εργαζόμενοι στα Κέντρα Ψυχοκοινωνικής Υγείας

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2018 22:14

Απηυδισμένοι από την πολυετή καθυστέρηση της επίλυσης του θεσμικού τους προβλήματος, είναι πλέον οι εργαζόμενοι των 67 Κέντρων Πρόληψης και Ψυχοκοινωνικής Υγείας, γι’ αυτό και αποφάσισαν να ξεκινήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας της άμεση σύσταση ενιαίου φορέα πρόληψης στη χώρα.

Η αρχή γίνεται την ερχόμενη Τρίτη 26 Ιουνίου 2018, παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, οπότε και το Πανελλήνιο Σωματείο τους έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Για τον λόγο αυτό, χθες δόθηκαν τρείς παράλληλες συνεντεύξεις τύπου στην Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα και στην Καρδίτσα, στο Κέντρο Πρόληψης του Νομού, κατά την οποία αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα, η αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Ναταλία Ζαχαρτζή, συνεπικουρούμενη από το επιστημονικό στέλεχος, κ. Κώστα Αποστολόπουλο.

«Προτάσσουμε την Ψυχοκοινωνική Υγεία ως ισχυρό αντίβαρο σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καθένας στην καθημερινότητα του μέσα σε συνεχείς αντιθέσεις, αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις που διαπερνούν τη χώρα μας αλλά και όλη την ανθρωπότητα. Δίνουμε έμφαση στις σχέσεις των ανθρώπων και στην επανένωσή τους, κόντρα στον ατομικισμό και την αποξένωση. Παλεύουμε να φτιάξουμε ένα ανθρώπινο δίχτυ προστασίας από τις εξαρτήσεις κάθε είδους.Χάρις στη φιλοσοφία αυτή κάθε χρόνο εξυπηρετούμε πάνω από 100.000 πολίτες, με παρεμβάσεις που έχουν διάρκεια και συνέχεια. Οι συνθήκες ζωής αρρωσταίνουν τους ανθρώπους και εκεί οφείλουμε να εστιάσουμε», επισήμανε ξεκινώντας την τοποθέτησή της η κ. Ζαχαρτζή, για να προσθέσει στη συνέχεια: «Στη βάση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης θα έπρεπε να υπάρχει ένας ενιαίος πυλώνας πρόληψης στη χώρα, διακριτός από τους υπόλοιπους πυλώνες: Θεραπεία, Υποκατάσταση/Διαχείριση, Κοινωνική Ένταξη. Εδώ και 20 χρόνια παλεύουμε να πείσουμε όλες τις πολιτικές ηγεσίες που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από τη χώρα μας, να διαχωρίσουν τη θεραπεία από την πρόληψη των εξαρτήσεων. Να ενισχύσουν, δηλαδή, την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας και, έτσι, τις συλλογικότητες των ανθρώπων. Δυστυχώς δεν ακούν».

Η αντιπρόεδρος τους Σωματείου Εργαζομένων άφησε σαφέστατες αιχμές κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για προεκλογικές υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, λέγοντας παράλληλα πως «έχουμε καταθέσει στην κυβέρνηση έτοιμη πρόταση 20 σελίδων, ψηφισμένη με συντριπτική πλειοψηφία στις Συνελεύσεις μας, που περιγράφει την αντικατάσταση 67 αστικών εταιρειών (των σημερινών Κέντρων Πρόληψης) από έναν ενιαίο φορέα πρόληψης, χωρίς επιβάρυνση του προϋπολογισμού και με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης σε αυτόν. Μαζί με την πρότασή μας έχουμε καταθέσει ενδελεχή επιστημονική και οικονομοτεχνική τεκμηρίωση 178 σελίδων, με παραπομπές στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία».

Να σημειωθεί ότι στην συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν επιστημονικά στελέχη πρόληψης από όλη τη Θεσσαλία.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ, Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1