Ο νεαρός Ασπροπάρης των Μετεώρων

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΕΚΚΟΛΑΦΘΗΚΕ ΦΕΤΟΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2018 17:00

Η αναπαραγωγική περίοδος για το μοναδικό ζευγάρι Ασπροπάρηδων που έχει απομείνει στα Μετέωρα συνεχίζεται ομαλά και με καλούς οιωνούς για το μέλλον. Πριν δύο μήνες το ζευγάρι ξεκίνησε τη διαδικασία της επώασης, που διήρκησε 42 ημέρες. Αποτέλεσμα αυτής της υπομονετικής διαδικασίας ήταν ο ερχομός του νεοσσού Ασπροπάρη, του πρώτου που εκκολάφθηκε φέτος τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Βαλκάνια!

Εδώ κι έναν μήνα, ο νεοσσός μεγαλώνει υπό τη συνεχή φροντίδα των γονιών του, ενώ παραμένει ακόμα στο ασφαλές περιβάλλον της φωλιάς, στα βράχια των Μετεώρων. Οι γονείς φροντίζουν καθημερινά για τη διατροφή του κι ενώ τον πρώτο καιρό τον τάιζαν στο στόμα, τώρα πλέον έχει αρχίσει να τρώει μόνος του τα κομμάτια κρέατος που φέρνουν οι γονείς του.

Μόλις βγουν από το αβγό, οι νεοσσοί των Ασπροπάρηδων μοιάζουν με λευκές «χνουδωτές» μπάλες. Σταδιακά, χάνουν τα αρχικά τους μαλακά φτερά, που χρησιμεύουν μόνο για θερμομόνωση, κι αποκτούν το πρώτο τους κανονικό φτέρωμα, μαύρου χρώματος. Για να αποκτήσουν το χαρακτηριστικό λευκό χρώμα που έχουν οι ενήλικοι Ασπροπάρηδες, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το πέμπτο έτος της ηλικίας τους.

Αν όλα πάνε καλά και οι γονείς του μικρού Ασπροπάρη δεν πέσουν θύματα κάποιου δηλητηριασμένου δολώματος, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να του παρέχουν την απαιτούμενη τροφή και φροντίδα, σε λιγότερο από έναν μήνα ο νεαρός Ασπροπάρης θα ανοίξει τα φτερά του και θα ετοιμαστεί για το πρώτο άλμα από τη φωλιά και την πρώτη του πτήση! Αρχές φθινοπώρου, μαζί με τους γονείς του, θα αφήσει τα βράχια των Μετεώρων για να αναχωρήσει για το πρώτο του μεγάλο ταξίδι προς την υποσαχάρια Αφρική, όπου θα περάσει τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1