Ζητούν να ολοκληρωθεί η παραμεγδόβια σύνδεση

Φορείς της Καρδίτσας και της Ευρυτανίας για να διευκολυνθεί η πρόσβαση προς Αγρίνιο και Ιόνια οδό

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2018 22:26

Ο αείμνηστος Χαρίλαος Τρικούπης τον ονόμασε «παραμεγδόβιο δρόμο», επειδή σε μεγάλο μήκος η χάραξή του είναι παράλληλη με τον ποταμό Μέγδοβα, ποτέ όμως δεν ολοκληρώθηκε, παρά τις συνεχείς προσπάθειες Καρδιτσιωτών και Ευρυτανών να εξευρεθούν οι αναγκαίες πιστώσεις, αφού κυρίως το κόστος ήταν πολύ υψηλό λόγω της ιδιαίτερης ιδιομορφίας του εδάφους στην περιοχή.

Σήμερα, μερικές 10ετίες μετά τον παραγκωνισμό αυτού του μεγάλου έργου, ξαναδυνάμωσαν οι φωνές των τοπικών παραγόντων που ζητούν επιτακτικά να τεθεί ξανά στο προσκήνιο η εξασφάλιση χρημάτων για να τελειώσει ο δρόμος.

Πρόκειται για συνολικά 42 συλλόγους από τους Νομούς Καρδίτσας και Ευρυτανίας, οι οποίοι συμφώνησαν κι απέστειλαν υπόμνημα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα στον αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιό, στο οποίο αναδεικνύουν την αγωνία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για το έργο και καταγράφουν τους λόγους που καθιστούν την ολοκλήρωσή του επιβεβλημένη!

Επισπεύδοντες της κοινής πρωτοβουλίας ήταν ο Σύλλογος Μαυρομμάτας Ευρυτανίας με την τοπική εφημερίδα «Η Φωνή της Μαυρομμάτας» και ο Εξωραϊστικός - Μορφωτικός Σύλλογος Νεράιδας Καρδίτσας με την τοπική εφημερίδα «Τα Χρονικά της Νεράιδας - Δολόπων».

Στην «ΕτΔ» μίλησε για την αναθέρμανση του ζητήματος το στέλεχος του Συλλόγου της Νεράιδας κ. Γιάννης Μπαλτής επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Αφορμή για το Υπόμνημα ήταν κάποιες συναντήσεις που έγιναν πρόσφατα για την προώθηση του δρόμου Καρπενησίου - γέφυρας Τέμπλας - Ιόνιας Οδού προς Αμφιλοχία. Στις συζητήσεις αυτές δεν αναφέρθηκε πουθενά ο παραμεγδόβιος δρόμος που θεωρείται η καλύτερη σύνδεση που μπορεί να έχει το Καρπενήσι με την Ιόνια οδό, μέσω του Αγρινίου. Όταν θίξαμε το θέμα, από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τέθηκε το ερώτημα… Εφόσον τον παραμεγδόβιο δρόμο δεν τον ζητάει κανείς εδώ και χρόνια, σε ποια βάση θα μπορούσε να προωθηθεί; Η απάντησή μας λοιπόν είναι το κοινό υπόμνημα που καταθέσαμε οι 42 σύλλογοι».

Ο κ. Μπαλτής υπογράμμισε ότι «από την πλευρά της Θεσσαλίας και του Νομού Καρδίτσας έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες μελέτες της γέφυρας στον Μέγδοβα και προχωράνε καλά και οι μελέτες του δρόμου! Δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο και στην πλευρά της Ευρυτανίας, όπου βρίσκονται σε στασιμότητα οι μελέτες του δρόμου από το χωριό Μαυρομμάτα έως τον ποταμό Μέγδοβα, στα όρια των δύο Νομών».

ΔΡΟΜΟΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Το υπόμνημα κατατέθηκε στην Αντιπεριφέρεια Ευρυτανίας στις 25/6/2018 και εισαγωγικά οι σύλλογοι τονίζουν τα εξής:

«Ο Παραμεγδόβιος είναι ένας δρόμος τεράστιας σημασίας για τα χωριά και τους δήμους των Νομών Καρδίτσας και Ευρυτανίας, για τις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας αλλά και γενικότερα για τη χώρα και την εθνική οικονομία. Ενώνει στην κυριολεξία τη νοτιοδυτική με τη βορειοανατολική Ελλάδα. Είναι η πιο σύντομη διαδρομή από Αγρίνιο - Πάτρα - Μεσολόγγι - Ναύπακτο – Αστακό, προς Καρδίτσα - Τρίκαλα - Βόλο - Λάρισα - Θεσσαλονίκη. Με όλες τις γύρω πρωτεύουσες νομών, η Καρδίτσα έχει πολύ καλή οδική πρόσβαση, εκτός από το Αγρίνιο. Αυτό και μόνο δεν πρέπει να κάνει το αίτημα πιο επιτακτικό; Η συνολική απόσταση μεταξύ Καρδίτσας και Αγρινίου είναι 160 χλμ. (ακριβώς 159,90 χλμ.), εκ των οποίων όλα είναι ασφαλτοστρωμένα, εκτός από ένα μικρό (συγκριτικά με το σύνολο) κομμάτι μόλις 18 χιλιομέτρων μεταξύ Νεράιδας - Μαυρομμάτας και φυσικά τη γέφυρα Μέγδοβα που έπρεπε να έχει κατασκευαστεί εδώ και χρόνια! Στη διαδρομή από την Καρδίτσα μέχρι το Αγρίνιο, ο ταξιδιώτης συναντάει μόνο έναν αυχένα σε υψόμετρο μόλις 1.000 μ. ο οποίος με την κατασκευή ενός μικρού τούνελ μπορεί να παρακαμφθεί στα 700 μ. υψόμετρο. Όλο το υπόλοιπο κομμάτι του δρόμου τέμνει παράλληλα το ποτάμι. Τι έγινε ως τώρα; Από μικρά παιδιά, όχι μόνο εμείς, αλλά και οι πατεράδες και οι παππούδες μας, θυμόμαστε να έρχονται κατά διαστήματα μηχανικοί και να μετράνε, καρφώνοντας κι από ένα καρφί στους βράχους. Όλες οι πέτρες από τη Νεράιδα ως το ποτάμι είναι γεμάτες με τέτοια καρφιά – σημάδια χαράξεων του παραμεγδόβιου δρόμου. Από το 1960 και μετά που οι αμαξιτοί δρόμοι έφτασαν μέχρι τα χωριά μας, όλοι μας ζητούσαμε και συνεχίζουμε σήμερα να ζητάμε την ολοκλήρωση του παραμεγδόβιου δρόμου, σε πρώτη φάση ως επαρχιακή οδό και στη συνέχεια, αφού η κίνηση θα είναι μεγάλη, είμαστε βέβαιοι πως η Πολιτεία θα αναγκαστεί να τον αναβαθμίσει σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Αυτή τη στιγμή όμως προέχει η κατασκευή των 18 εναπομεινάντων χλμ. και η κατασκευή της γέφυρας Μέγδοβα, ώστε να συνδεθεί ο δρόμος πάνω από το ποτάμι και να υπάρχει ασφαλής πρόσβαση».

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Στο υπόμνημά τους οι σύλλογοι αναφέρουν:

«Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να προωθούνται εντατικά οδικές συνδέσεις δευτερεύουσας σημασίας και να αγνοείται παντελώς η πρωτεύουσας σημασίας, σχεδιασμένη από τον Τρικούπη, Παραμεγδόβια οδική σύνδεση Αγρινίου – Καρδίτσας. Η σημαντικότατη αυτή οδική σύνδεση, η τεράστια σημασία της οποίας τονίζεται συνεχώς εδώ και 130 χρόνια, ολοκληρώνεται, ως γνωστόν, με την κατασκευή του ενός και μοναδικού εναπομείναντος οδικού τμήματος, από Μαυρομμάτα Ευρυτανίας έως Νεράιδα Καρδίτσας, και με την κατασκευή της γέφυρας Μέγδοβα, οι μελέτες της οποίας έχουν όλες ολοκληρωθεί και είναι εφικτή η δημοπράτησή της. (Όπως τονίστηκε στο προηγούμενο υπόμνημά μας της 21ης.2.2017). Κατόπιν αυτών:

Ζητάμε τη χορήγηση πιστώσεων για την ολοκλήρωση της Παραμεγδόβιας οδικής σύνδεσης Αγρινίου – Καρδίτσας. Οι κάτοικοι όλων των χωριών μας ανυπομονούν για την ολοκλήρωση της Παραμεγδόβιας οδικής σύνδεσης Αγρινίου – Καρδίτσας, θέλουν να βλέπουν περισσότερο ενδιαφέρον για το θέμα και από τις Αντιπεριφέρειες και από τους Δήμους, ιδίως από τον Δήμο Αγράφων και τον Δήμο Καρδίτσας, και με την πίεση αυτών σας στέλνουμε το αίτημα αυτό. Σας παρακαλούμε θερμά, απαντήστε μας προς ενημέρωσή τους.

Το υπόμνημα, μεταξύ άλλων, υπόγραψαν εκπρόσωποι από 42 συλλόγους και οργανώσεις των: Μαυρομμάτας, Νεράιδας, Βίνιανης, Χρύσου, Κερασοχωρίου, Βράχας, Αγ. Δημητρίου, Μολόχας, Κλειτσού, Σαρανταπόρου, Αμάραντου, Καροπλεσίου, Ραχούλας, Φουρνάς, Καστανιάς, Καλλιθήρου, Δομιανών, Δάφνης, Αγράφων, Επινιανών, Παλαιοκατούνας, Αγ. Τριάδας, Χόχλιας, Αγ. Χαραλάμπους, Πετραλώνων, του Λαογραφικού Κέντρου "Εύρυτος", του Συλλόγου Ευρυτανών Αιτωλοακαρνανίας, της Ενωσης Απανταχού Ευρυτανιστών για την αειφόρο ανάπτυξη κ.ά.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

(Του ανταποκριτή μας Φώτη Καραγιάννη)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass