Το «Δέλτα» του Πηνειού στις ζώνες υψηλού κινδύνου

* ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2018 16:11

Οι τραγωδίες στο Μάτι και στη Μάνδρα της Αττικής με τους δεκάδες νεκρούς είναι ίσως οι μεγαλύτερες που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα και θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή προβληματισμού και για την κατάσταση στη δική μας περιοχή. Είναι εικόνες που δεν θέλουμε να ξαναδούμε και να ζήσουμε!

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη το πόρισμα της μελέτης για τις περιοχές υψηλού κινδύνου της Θεσσαλίας, που έχει εκπονηθεί μέσα στο 2017 από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, στο πλαίσιο του σχεδίου διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας, με τη συμμετοχή και του καθηγητή Υδρολογίας και Υδατικών Πόρων, Αθανάσιου Λουκά, καθώς και επιστημονικών συνεργατών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει χάρτης με αποτυπωμένα τα ρέματα στον νομό Λάρισας και στη Θεσσαλία και ορίζονται οι περιοχές που δυνητικά μπορούν να παρουσιάσουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τη μελέτη το «ΔΕΛΤΑ του ποταμού Πηνειού, Παραλία Κουλούρας, Παλαιοπύργου», με κωδικό GR08RAKOOO6, συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές υψηλού κινδύνου σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Στην ουσία μιλάμε για τα Μεσάγγαλα, το Ομόλιο και το Στόμιο που πλημμύρισαν επανειλημμένα στο παρελθόν. «Σε αυτήν την περιοχή μπορεί να υπάρξει πλημμύρα, είτε από το ποτάμι, είτε από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας», σημειώνει ο καθηγητής. Μιλάμε για περιοχές που με ένα δυνατό καιρικό φαινόμενο μπορεί να πλημμυρίσουν. Στην περιοχή του Στομίου τον Νοέμβριο του 2017 δύο άτομα κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους, καθώς οι ορμητικοί χείμαρροι έπαιρναν ό,τι έβρισκαν στο διάβα τους.

Πίσω από κάθε εθνική τραγωδία υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής. Η παραβίαση των νόμων της φύσης, της οικολογίας, της οικονομίας και της κοινωνίας. O κύριος φταίχτης είμαστε όλοι εμείς, πολίτες και κυβερνώντες, καθώς επίσης και ο τρόπος με τον οποίο έχουμε οργανώσει και ζούμε τη ζωή μας, μέσα σ’ ένα κράτος που ανέχεται την παρανομία και βλέπει την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με εισπρακτική λογική. Χτίζουμε μέσα στο δάσος, δίπλα σε ποτάμια, μπαζώνουμε ρέματα και, όταν έρθει η καταστροφή, τότε νιώθουμε «οργή» και «αγανάκτηση».

Πόσες περιοχές στη χώρα μας έχουν κτιστεί άναρχα, όπως οι πληγείσες από τη φωτιά περιοχές; Όλη η παραλιακή περιοχή από τους Νέους Πόρους μέχρι το Στόμιο άλλαξε μορφή από αυθαίρετους οικισμούς, οι περισσότεροι χωρίς υποτυπώδη ρυμοτομία. Η περιοχή, από ρυμοτομική άποψη, είναι ένα τριτοκοσμικό χάος και από οικολογική μία διαρκής, διαχρονική, συλλογική κακοποίηση του περιβάλλοντος.

O βουλευτής τότε του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Αδαμόπουλος, σε εισηγητική έκθεσή του το 1999, ανέφερε: «Με το αρθρ. 44 του Ν.1591/86 ρυθμίστηκαν ακίνητα αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών στην περιοχή Καστρί - Λουτρό Αιγάνης, που είχαν καταγραφεί ως δημόσια κτήματα με τους αριθμούς ΒΚ 881 και ΒΚ 928 και παραχωρήθηκαν στους αυθαίρετους κατόχους των, με συμβολικό τίμημα.

Με το άρθρο 28 του Ν. 2386/96 επεκτάθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 44 του Ν. 1591/86 και για τα δημόσια κτήματα αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών με αριθμούς ΒΚ 1097, ΒΚ 1098 (Μεσαγγάλων), ΒΚ 1113 (Κουλούρα), ΒΚ 1114 (Σκλήθρα - Στρίντζου) ΒΚ 924 (Στομίου) και παραχωρήθηκαν στους δικαιοπαρόχους τους με ανάλογο τίμημα». Ζητούσε κατ’ αναλογία την επέκταση του νόμου και για τις άλλες περιοχές του νομού.

Οι κάτοικοι της Αλεξανδρινής συνεχίζουν να ζητούν και σήμερα την εφαρμογή ίδιου νόμου και στη δική τους περιοχή.

Η περίπτωση του Δέλτα του Πηνειού είναι μικρογραφία των παθογενειών της χώρας που μας οδήγησαν στην κρίση και τα μνημόνια. Αυθαιρεσίες, καταπατήσεις, παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας, αναγνώριση στη συνέχεια των αυθαιρέτων… Ως πότε επιτέλους θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση; Ως πότε θα νομιμοποιούνται οι αυθαιρεσίες «με συμβολικό τίμημα»; Ως πότε οι βουλευτές θα ενθαρρύνουν την αυθαιρεσία με το ανάλογο «τίμημα»;

Η ΔΡΥΑΣ, όπως και όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα, προσπαθεί με κάθε τρόπο να σταματήσει αυτήν την καταστροφική πορεία. Καταδικάζει αυτόν τον πολεοδομικό παραλογισμό, την καταστροφή του περιβάλλοντος και της αισθητικής του τοπίου, την αλλοίωση του χαρακτήρα μιας περιοχής, την αλλαγή της χρήσης γης. Το να έχεις έναν άναρχο, πυκνό οικισμό μέσα σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές δεν είναι μόνο παράλογο, είναι και επικίνδυνο. Ο θανάσιμος κίνδυνος ελλοχεύει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, είτε με τη μορφή πυρκαγιάς, είτε με τη μορφή πλημμύρας.

Οι παραδοσιακοί οικισμοί στα Ζαγοροχώρια, στην ορεινή Ναυπακτία ή στην Αρκαδία δεν διατρέχουν κινδύνους γιατί έχουν δημιουργηθεί λειτουργικά, με προσαρμογή στο περιβάλλον, σύμφωνα με τους κανόνες της καλαισθησίας και της αισθητικής. Στις περιοχές που κατά καιρούς έχουν πληγεί , πάντα διαπιστώνονται οικιστικές αυθαιρεσίες που δεν συμβαδίζουν με τη λειτουργικότητα του οικοσυστήματος.

Θα περίμενε κανείς αυτή η κυβέρνηση να πάρει επιτέλους κάποια μέτρα βάζοντας τέλος στο αμαρτωλό παρελθόν της πελατειακής λογικής στην αντιμετώπιση τόσο κρίσιμων προβλημάτων για το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή. Δυστυχώς με εντολή δύο υπουργών Περιβάλλοντος το 2015 ανεστάλη προσωρινά (!) η κατεδάφιση αυθαιρέτων στις πληγείσες περιοχές. Είναι καιρός να παρθούν επιτέλους γενναίες αποφάσεις χωρίς υπολογισμό του πολιτικού κόστους.

Κατερίνα Κόσσυβα, πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΔΡΥΑΣ

Σημ. Η ΔΡΥΑΣ θα κοινοποιήσει σχετικό έγγραφό της στην αν. υπουργό Οικονομικών κ. Παπανάτσιου, στον υφυπουργό κ. Κόκκαλη, στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του νομού Λάρισας και των άλλων κομμάτων, στον περιφερειάρχη κ. Αγοραστό και στους δημάρχους των περιοχών, όπου θα επισημαίνει τον κίνδυνο πλημμυρών που απειλεί τα παράλια του νομού μας, προς αποφυγή κάποιων καταστροφικών αποφάσεων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass