«Σας ακούω, αλλά εμείς θα αποφασίσουμε…»

ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: ΣΤΟΧΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΣΑ ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΣ * ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ

«Ο βασικός μας στόχος δεν είναι να δούμε μόνο πόσα καινούργια τμήματα θα φτιάξουμε ή δεν θα φτιάξουμε, αλλά να δούμε τις νέες μορφές, που θα υλοποιηθούν μέσα από αυτή τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται στο τόπο μας, για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης».

Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, χθες το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος επισκέφθηκε το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Λίγη ώρα αργότερα, στο δημαρχείο Τρικάλων αποφασιζόταν νέα συνάντηση στα τέλη Αυγούστου για το μέλλον των πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων στα Τρίκαλα. Κάτι το οποίο πρότεινε ο ίδιος ο κ. Γαβρόγλου στη διάρκεια της δημόσιας, ανοιχτής συζήτησης με τους φορείς του νομού Τρικάλων και έγινε αμέσως αποδεκτή από τον δήμαρχο Τρικκαίων.

Στην Καρδίτσα όμως ο υπ. Παιδείας σχεδόν το ξέκοψε καθώς επισήμανε πως δεν πρόκειται να μπει στη λογική του «παζαριού» για τα Τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πιο αναλυτικά:

ΣΤΟ ΤΕΦΑΑ

«Ο βασικός μας στόχος δεν είναι να δούμε μόνο πόσα καινούργια τμήματα θα φτιάξουμε ή δεν θα φτιάξουμε, αλλά να δούμε τις νέες μορφές, που θα υλοποιηθούν μέσα από αυτή τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται στο τόπο μας, για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης».

Αυτά μεταξύ άλλων υπογράμμισε επισκεπτόμενος το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για να προσθέσει:

«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι οι συναντήσεις με τα μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Και στη συνέχεια σε κάθε πόλη θα συναντήσουμε και τις τοπικές αρχές. Αλλά ο βασικός μας στόχος είναι να συζητήσουμε με τον κόσμο των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ το μέλλον των ιδρυμάτων μας».

Επίσης ο υπουργός Παιδείας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για κινητοποιήσεις που γίνονται από τις τοπικές κοινωνίες για τις σχολές, δεν παρέλειψε να τονίσει πως θα πρέπει όλοι μας να κοιταχτούμε στον καθρέφτη, και να πούμε, κυρίως οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικοί άρχοντες ποιοι θεσμοί προγραμματίζουν και νομοθετούν το μέλλον των πανεπιστημίων, για να εξηγήσει:

« Το Υπουργείο Παιδείας, ανεξαρτήτως κυβέρνησης πρέπει να έχει τη βασική πολιτική ευθύνη για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης. Πώς την αποκτά; Με δύο τρόπους. Συζήτηση, με τους καθηγητές, συζήτηση με την τοπική κοινωνία».

Ακόμα ανέφερε ότι εδώ έχετε ένα εξαιρετικό τμήμα, αυτό το τμήμα θα το ενισχύσουμε, για να γίνει ακόμα καλύτερο, για να καταλήξει:

«Η συζήτηση για την ανώτατη εκπαίδευση μετά τη μεταπολίτευση, για να μην πηγαίνουμε πιο παλαιά, γίνεται αποκλειστικά με όρους τι τμήμα κάνεις κάπου. Εμείς λέμε ήρθε η ώρα να το αλλάξουμε. Και ήρθε η ώρα να το αλλάξουμε, γιατί αποκλειστικά και μόνον ένα τμήμα δεν είναι αναβάθμιση ενός πανεπιστημίου. Για αυτό λέω συζητάμε το μέλλον και συζητάμε αυτούς τους πολλαπλούς τρόπους που ανοίγεται το πανεπιστήμιο στην κοινωνία».

Ο κοσμήτορας του ΤΕΦΑΑ κ. Αθανάσιος Παπαϊωάννου, παρουσίασε το έργο του Τμήματος, ενώ παρέστη και μίλησε ο αντιπρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Βραχνάκης, όπως και άλλοι καθηγητές.

ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Στο δημαρχείο Τρικάλων ο οικοδεσπότης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ανοίγοντας τη σχετική συζήτηση, για τον σχεδιασμό του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναφέρθηκε σε τέσσερα συγκεκριμένα ζητήματα:

- στην περιοχή των Τρικάλων, που δρα και σκέφτεται διαφορετικά (μέσα από τα κιτ ρομποτικής, αλλά με ελλείψεις σε διδακτηριακές υποδομές)

- στην ανάγκη ύπαρξης τοπικής αναπτυξιακής πολιτικής μέσα από την κατανομή των τμημάτων στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

- στην παραδοχή ότι μέχρι τώρα η κατανομή γινόταν τμηματοκεντρικά, όπως ανάφερε και ο κ. Γαβρόγλου

- στην παρατήρηση, ότι η κατανομή των τμημάτων στηρίζεται περισσότερο σε κριτήρια ενδοπανεπιστημιακά, κάτι που παραδέχτηκε και ο υπουργός Παιδείας.

Έτσι ο δήμαρχος Τρικκαίων χάραξε την πολιτική της ενίσχυσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της τοπικής κοινωνίας, μέσα από την ίδρυση τμημάτων, ινστιτούτων και διετών κύκλων σπουδών, στους 4 τομείς που πρωτίστως ενδιαφέρουν τα Τρίκαλα:

1. Αγροδιατροφή

2. Γαλακτοκομία, Αρωματικά φυτά - Σχέδιο Ασκληπιός

3. Καινοτομία και τεχνολογία

4. Τουρισμός (Μετέωρα, Μύλος Ξωτικών, Μαθητικός τουρισμός)

ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ: ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΑΔΙΚΙΑ

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του τρόπου με τον οποίο πλέον η πανεπιστημιακή εκπαίδευση σχεδιάζεται, κάνοντας λόγο για ρόλο της τοπικής κοινωνίας μεν, αλλά όχι στο περιεχόμενό της.

Και σχολιάζοντας τοποθέτηση του κ. Παπαστεργίου, σημείωσε ότι δεν υφίσταται αδικία για τον νομό Τρικάλων, κάτι που ο δήμαρχος Τρικκαίων επισημαίνει, στηριζόμενος στον ελάχιστο αριθμό (2) τμημάτων που χωροθετούνται στα Τρίκαλα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γ. Μπουτίνας δήλωσε ξανά τη στήριξη στην προσπάθεια για ισότιμη ανάπτυξη. Ο τ. δήμαρχος Τρικκαίων κ. Χρ. Λάππας αναφέρθηκε στην ανάγκη για αποκατάσταση της αίσθησης αδικίας για τα Τρίκαλα. Ο αντιδήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Ηλ. Καραμάνος μίλησε για τη στήριξη στην κοινή προσπάθεια με ποικίλα οφέλη για τον νομό.

Ο κ. Βασίλης Γιαγιάκος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου, τόνισε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Γουγουλάκης ζήτησε να γίνουν πράξεις τα αιτήματα. Η προϊσταμένη της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Β. Κάκλα υπενθύμισε τη φιλομάθεια των Τρικαλινών μαθητών, με τις μακρόχρονες επιτυχίες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Άλλα περίμεναν οι φορείς της Καρδίτσας από τον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου και άλλα τους είπε ο ίδιος στη συνάντηση που έγινε χθες το βράδυ στο Δημαρχείο της πόλης για την αρχιτεκτονική του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας!

Ο κ. υπουργός στην εισήγησή του, τους έφερε προ απροόπτου, καθώς επισήμανε πως δεν πρόκειται να μπει στη λογική του «παζαριού» για τα Τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διότι «ο ρόλος των αυτοδιοικητικών και των εκπροσώπων των τοπικών φορέων είναι μόνο συμπληρωματικός στις αποφάσεις που καλούνται να λάβουν ως καθ’ ύλην αρμόδιοι, οι ακαδημαϊκοί και το Υπουργείο Παιδείας».

Ο κ. Γαβρόγλου κάλεσε τους τοπικούς εκπροσώπους να εκθέσουν τις προτάσεις και τις απόψεις που έχουν για τις τοπικές ανάγκες και τα πλεονεκτήματα της περιοχής, ώστε στη συνέχεια το Υπουργείο να προχωρήσει στη διασύνδεσή τους με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για να στηριχτεί ουσιαστικά – όπως είπε - η αναπτυξιακή διαδικασία.

Από την πλευρά τους, τόσο ο αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Τσιάκος, όσο και ο δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, αντέτειναν ότι δεν υπήρξε από το Υπουργείο καμία ενημέρωση για την ατζέντα της συνάντησης. Επιπλέον τόνισαν ότι περιμένουν τις θέσεις του υπουργού στο υπόμνημα με τις ομόφωνες προτάσεις του Νομού Καρδίτσας για συνέχιση και αναβάθμιση της λειτουργίας των τοπικών Τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και για την ίδρυση μιας Σχολής στην Καρδίτσα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι άλλοι παριστάμενοι δήμαρχοι Παλαμά και Λίμνης Πλαστήρα, κ.κ. Γιώργος Σακελλαρίου, Δημήτρης Τσιαντής, οι οποίοι ζήτησαν ισότιμη αντιμετώπιση του Ν. Καρδίτσας, ενώ ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας κ. Κώστας Παπαλός παρέθεσε πειστικά επιχειρήματα για τον ισχυρό αγροδιατροφικό χαρακτήρα της περιοχής.

Προτάσεις για αξιοποίηση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Παλαμά και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου κατέθεσαν ο κ. Σακελλαρίου και ο πρόεδρος του Δ.Σ.Μουζακίου κ. Τσιούμας, που εκπροσωπούσε τον δήμαρχο κ. Γιώργο Κωτσό.

Επίσης ο κ. Παπαλός υπογράμμισε την κρισιμότητα της ύπαρξης του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος στην Καρδίτσα για την ανάπτυξη της φυτικής παραγωγής και βέβαια των υπαρχόντων Τμημάτων για τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα σε όλη τη Θεσσαλία.

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Γαβρόγλου είχε συναντήσεις με την τοπική ακαδημαϊκή κοινότητα στο Τμήμα Δασοπονίας, στο Τμήμα Σχεδιασμού - Τεχνολογίας Ξύλου και στην Κτηνιατρική, παρουσία του πρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ. Ξενοφώντα Σπηλιώτη. Ο ίδιος σε σύντομη τοποθέτησή του υπογράμμισε πως η Σύγκλητος τάχθηκε υπέρ της συγχώνευσης με το Πανεπιστήμιο, αλλά υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες για τον τρόπο που θα γίνει αυτή, καθώς ο προβληματισμός είναι έντονος για την τελική επιτυχία του νέου εγχειρήματος.

Να σημειωθεί ότι ο συνεργάτης του υπουργού Παιδείας κ. Κυπριανός δήλωσε πως μέσα στον Σεπτέμβριο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το τελικό σχέδιο νόμου που θα εκπονηθεί μετά την ολοκλήρωση του σημερινού κύκλου συναντήσεων με τους ακαδημαϊκούς και τους φορείς της Θεσσαλίας.

ΤΡΙΚΑΛΑ, ΚΑΡΔΙΤΣΑ,

Των ανταποκριτών της «Ε», Φώτη Καραγιάννη και Γεωργίας Κωστακοπούλου

 

 

Κομβικής σημασίας η επίσκεψη Γαβρόγλου

* Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΥΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Από τα Τρίκαλα ξεκίνησε χθες την περιοδεία του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου συνοδευόμενος από τον σύμβουλό του καθηγητή Παντελή Κυπριανό, όπου είχε συναντήσεις με τις διοικήσεις και το προσωπικό του Τμήματος Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΤΕΙ, για να μεταβεί στη συνέχεια στην Καρδίτσα όπου και εκεί είχε συναντήσεις με τους καθηγητές και το προσωπικό του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των Τμημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας που εδρεύουν στην Καρδίτσα. Ο κ. Γαβρόγλου συναντήθηκε και με εκπροσώπους των τοπικών αυτοδιοικήσεων και συζήτησε μαζί τους για το εγχείρημα της συνένωσης των ΤΕΙ Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το πρόγραμμα της επίσκεψής του σήμερα περιλαμβάνει τη Λάρισα και τον Βόλο όπου απαντώνται και οι μεγαλύτερες αντιδράσεις στο Σχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας για τη Νέα Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο υπουργός ξεκινά τις επαφές του σήμερα στις 9 το πρωί όπου θα επισκεφθεί το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στη συνέχεια στις 10 π.μ. θα επισκεφτεί το ΤΕΙ Θεσσαλίας όπου θα έχει ανοιχτή συνάντηση-συζήτηση με τις πρυτανικές αρχές και όλα τα μέλη του Ιδρύματος.

Στις 12:30 ο κ. Γαβρόγλου θα μεταβεί στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα και θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό, ενώ στη 1:30 το μεσημέρι θα συναντηθεί στο Δημαρχείο της πόλης με τον δήμαρχο της Λάρισας κ. Απόστολο Καλογιάννη.

Στις 2:30 το μεσημέρι ο υπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Στη συνέχεια ο κ. Γαβρόγλου θα επισκεφθεί τον Βόλο και στις 5:30 το απόγευμα θα συναντηθεί στο Πανεπιστήμιο με τις πρυτανικές αρχές και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στις 8 το απόγευμα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο «Μουσείο Τσαλαπάτα».

Αύριο Παρασκευή, θα μεταβεί στη Λαμία όπου θα έχει συναντήσεις με μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και με τον δήμαρχο Λαμίας κ. Νίκο Σταυρογιάννη και τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Κώστα Μπακογιάννη.

 

ΜΑΞΙΜΟΣ:

MAJIMOS1

Ετεροβαρής η συγχώνευση Πανεπιστημίου με ΤΕΙ Θεσσαλίας!

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την έλευση στη Λάρισα του υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου και τις συναντήσεις του ενόψει της προωθούμενης συγχώνευσης του ΤΕΙ Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Από την εποχή της άκρατης διόγκωσης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τη δημιουργία νέων τμημάτων, έχουμε περάσει, εκόντες άκοντες, σ’ αυτήν των συγχωνεύσεων. Το δυστύχημα, όμως, είναι ότι και στην πρώτη και στη δεύτερη περίοδο, ο εθνικός σχεδιασμός έχει πάει, κυριολεκτικά, περίπατο. Γιατί και σήμερα, “ο παθός δεν έγινε μαθός”, καθώς παραγνωρίζεται το αναμφισβήτητο γεγονός ότι η δομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας εδράζεται στην αποτυχημένη σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την οικονομία και την κοινωνία.

Στην επιχειρούμενη ετεροβαρή συγχώνευση μεταξύ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ΤΕΙ Θεσσαλίας επαναλαμβάνονται παρόμοια λάθη με αυτά του παρελθόντος, αν και σε αντίστροφη κατεύθυνση. Πρόκειται για μια συγχώνευση, που απαξιώνει τις κατευθυντήριες γραμμές της ΑΔΙΠ, βάζει ακαδημαϊκές αρχές και κριτήρια σε δεύτερη μοίρα και εντέλει καταφέρνει να φέρει σε σύγκρουση την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, καθώς αδιαφορεί για την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.

Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα οφείλουν να υπηρετήσουν, πρωτίστως, τον σκοπό της ύπαρξής τους, την παροχή υψηλού επιπέδου μόρφωσης στους φοιτητές τους. Χρειαζόμαστε ιδρύματα που θα στέκονται επάξια σε διεθνές επίπεδο. Όπως, επίσης, έχουμε ανάγκη από τεχνολογική εκπαίδευση αξιώσεων, που διασφαλίζει το επαγγελματικό μέλλον των σπουδαστών της. Η παρούσα συγκυρία θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα θεμελιωδών αλλαγών, ώριμων από καιρό, στο εκπαιδευτικό σύστημα, με σκοπό την υπέρβαση των χρόνιων παθογενειών που το ταλανίζουν. Ιδιαίτερα για τη Λάρισα, την “πρωτεύουσα” του αγροτικού κόσμου, η αναβάθμιση των σπουδών με επίκεντρο την αγροτική παραγωγή, θα είχε πολλαπλές θετικές συνέπειες ευρύτερων διαστάσεων. Το τελευταίο που χρειάζεται τούτη την ώρα είναι κινήσεις εντυπωσιασμού και επικοινωνιακές φιέστες με στόχο, απλά, να κατευνάσουν τις αντιδράσεις στην προωθούμενη συγχώνευση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Εύχομαι η έλευση του κ. Γαβρόγλου στη Λάρισα να μην καταλήξει σε ένα ακόμη κυβερνητικό επικοινωνιακό πυροτέχνημα, ούτε να παρακολουθήσουμε έναν μονόλογο ειλημμένων αποφάσεων. Ελπίζω ότι αυτή τη φορά θα γίνει η… έκπληξη και από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας θα εισακουστούν τα σοβαρά επιχειρήματα τόσο των πρυτανικών αρχών του ΤΕΙ, όσο και των αρχών της πόλης. Σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά θα αποδειχθεί κατώτερη των περιστάσεων».

 

ΚΕΛΛΑΣ:

KELLAS XRHSTOS

Επικοινωνιακά τεχνάσματα χωρίς όμως ουσία

Με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου στη Λάρισα και την περιοδεία του σε Θεσσαλία και Λαμία, ο αν. τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας με παρέμβασή του, σημειώνει:

«Για μια ακόμη φορά, στον απόηχο της ανείπωτης εθνικής τραγωδίας, η κυβέρνηση καταφεύγει σε ένα επικοινωνιακό και χωρίς ουσία τέχνασμα, προκειμένου να συνεχίσει το ισοπεδωτικό της έργο και στην Παιδεία.

Ο κ. Γαβρόγλου έρχεται στη Λάρισα, για να “συζητήσει” εκ των υστέρων, χωρίς να έχει προηγηθεί επαρκής διαβούλευση, το Σχέδιο Νόμου για τη συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, αδιαφορώντας για τις προτάσεις της Συγκλήτου του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Επί της ουσίας το συγκεκριμένο σχέδιο είναι πρόχειρο, ακοστολόγητο και δεν περιλαμβάνει νομικά, θεσμικά και τεχνικά εχέγγυα για την αναβάθμιση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, τη στιγμή, μάλιστα, που δεν έχει γίνει γνωστό το πόρισμα των επιτροπών του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου, που έχει συστήσει το Υπουργείο.

Το ΤΕΙ Θεσσαλίας διαλύεται και μαζί του καταργούνται όλα όσα επετεύχθησαν με πολυετείς και εργώδεις προσπάθειες στον τομέα της ακαδημαϊκής έρευνας και της διασύνδεσής της με την αγορά εργασίας, ενώ απαξιώνεται η πληθυσμιακή βάση και οι παραγωγικές δυνατότητες του νoμού μας και αγνοούνται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης μας, που αποτελεί την “καρδιά” της αγροτικής οικονομίας και της περιφέρειας.

Στο νέο Πανεπιστήμιο η Λάρισα δεν θα αποτελεί τη διοικητική του έδρα, αλλά ένα παράρτημα, έχοντας απωλέσει το σύνολο των υποδομών και των περιουσιακών στοιχείων του ΤΕΙ, που μεταβιβάζονται στο Πανεπιστήμιο.

Προσφάτως, δε, οι αρχές του ΤΕΙ επισήμαναν ότι: «Το θεσμικό μέρος της πρότασης είναι αντισυνταγματικό και προσβλητικό για τα μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και το Διοικητικό Προσωπικό, διότι υιοθετείται άνιση μεταχείριση έναντι των αντίστοιχων κατηγοριών άλλων ΤΕΙ (ν. 4521/2018 - Πανεπ. Δυτικής Αττικής και ν. 4559/2018 - Πανεπ. Ιωαννίνων), ενώ επιβάλλεται ως Πρυτανική Αρχή, αυτή του σημερινού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καταλύοντας κάθε δημοκρατικά νόμιμη εκλογή των Πρυτανικών Αρχών, καταργώντας και αφανίζοντας τις εκλεγμένες Πρυτανικές Αρχές των δύο ΤΕΙ».

Όσον αφορά στο τεχνικό μέρος της πρότασης, ανέφεραν ότι: «Καταργείται αυθαίρετα και χωρίς καμία αιτιολογία το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων και όλη η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Θεσσαλίας», υπογραμμίζοντας την αναντιστοιχία Τμημάτων και Σχολών, τη σημασία της ίδρυσης Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων στη Λάρισα, το καθεστώς λειτουργίας του Ινστιτούτου Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο καθώς και την ανάγκη λειτουργίας της Σχολής Γεωπονίας με έδρα τη Λάρισα.

Για αυτό και λέμε ξεκάθαρα προς τον κ. υπουργό ότι δεν συναινούμε σε ένα σχέδιο, που, εκτός από ελλειμματικό νομικά και δυσλειτουργικό πρακτικά, είναι άδικο για τη Λάρισα και δεν δίδει καμία προοπτική για το μέλλον των παιδιών μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass