Σε Κιλελέρ και Φάρσαλα η μερίδα του λέοντος του «ΦιλόΔημου»

ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΗΡΑΝ ΟΙ ΕΞΙ ΔΗΜΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΠΡΩΤΟΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2018 22:12
Σε έργα ύδρευσης διατίθεται το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης που πήρε ο Δήμος Κιλελέρ Σε έργα ύδρευσης διατίθεται το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης που πήρε ο Δήμος Κιλελέρ

Τη μερίδα του λέοντος από τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», εξασφάλισαν οι Δήμοι Κιλελέρ και Φαρσάλων, μεταξύ των υπόλοιπων δήμων του νομού Λάρισας.

Πρώτος και με διαφορά εκατομμυρίων ευρώ, εμφανίζεται ο Δήμος Κιλελέρ, για τρεις κατηγορίες έργων, με το ποσό των 3.682.805,48 ευρώ και ακολουθεί ο Δήμος Φαρσάλων με 1.593.920 ευρώ.

Ακολουθούν ο Δήμος Τυρνάβου με 515.000 ευρώ, ο Δήμος Αγιάς με 466.010 ευρώ, ο Δήμος Λάρισας με 347.200 ευρώ και τέλος ο Δήμος Τεμπών με 180.000 ευρώ, ενώ ο Δήμος Ελασσόνας αναμένει ακόμη

έγκριση χρηματοδότησης, για τις προτάσεις των έργων που έχει καταθέσει.

Από την κατάσταση που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, διαπιστώνεται ότι ο Δήμος Κιλελέρ, έλαβε το ήμισυ της συνολικής χρηματοδότησης των 6.214.235 ευρώ, που έχει εγκριθεί για τους έξι δήμους του νομού, με το μεγαλύτερο ποσό αυτών να διατίθεται σε έργα ύδρευσης.

«Βάλαμε σε σωστή σειρά τις προτεραιότητές μας ως δημοτική αρχή και τις ολοκληρώνουμε…» δήλωσε στην «Ε», ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος και συμπληρώνει: «Η δημοτική μας ομάδα μεθοδικά, οργανωμένα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και μεγάλα λόγια φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αρωγός μας και άξιοι συνεργάτες μας οι υπάλληλοι του δήμου. Και συνεχίζουμε...

Είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε και νέες χρηματοδοτήσεις που θα προκύψουν από το Υπουργείο Εσωτερικών ή και οποιοδήποτε άλλο Υπουργείο ή πρόγραμμα».

ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Σύμφωνα με το Υπουργείο, η ανταπόκριση των δήμων στα προγράμματα «ΦιλόΔημος Ι και ΙΙ» ξεπέρασε τις προσδοκίες του, με

προσκλήσεις 805 εκατ. ευρώ και εγκρίσεις έργων 368,6 εκατ. ευρώ, ενώ είναι σε εξέλιξη η υποβολή προτάσεων.

Αναλυτικότερα στους έξι Δήμους του νομού Λάρισας, εμφανίζονται οι εξής εγκρίσεις έργων:

Δήμος Κιλελέρ:

Σύνολο χρηματοδότησης 3.682.805,48 ευρώ

-Μηχανήματα έργου: 285.000 ευρώ

-Παιδικές χαρές: 400.000 ευρώ

-Υδρευση: 2.997.805,48 ευρώ

Δήμος Φαρσάλων:

Σύνολο χρηματοδότησης 1.593.920 ευρώ

-Σχολικά κτίρια: 515.000 ευρώ

-Υδρευση: 863.920 ευρώ

-Μηχανήματα έργου: 215.000 ευρώ

Δήμος Τυρνάβου:

Σύνολο χρηματοδότησης 515.000 ευρώ

-Μηχανήματα έργου: 175.000 ευρώ

-Σχολικά κτίρια: 340.000 ευρώ

Δήμος Αγιάς:

Σύνολο χρηματοδότησης: 466.010 ευρώ

-Μηχανήματα έργου: 195.000 ευρώ

-Παιδικές χαρές: 211.010 ευρώ

-Σχολικά κτίρια: 60.000 ευρώ

Δήμος Λαρισαίων:

Σύνολο χρηματοδότησης 347.200 ευρώ

-Μηχανήματα έργου: 347.200 ευρώ

Δήμος Τεμπών:

Σύνολο χρηματοδότησης 180.000 ευρώ

-Μηχανήματα έργου: 180.000 ευρώ

Να σημειωθεί ότι συνεχίζεται η υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, από δήμους, στα δύο Ειδικά Προγράμματα Ενίσχυσης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «ΦιλόΔημος» και «ΦιλόΔημος ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών, που ανακοινώνει ότι: «Μέχρι στιγμής, με πλήρη έλεγχο αλλά και ταχύτατες διαδικασίες, έχουν εγκριθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 368.647.254,79 ευρώ για 264 δήμους σε όλη την επικράτεια, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με 326.729.636,64 ευρώ, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης. Το μεγάλο ενδιαφέρον των δήμων οδήγησε ήδη στην αναθεώρηση των προβλεπόμενων διαθέσιμων πόρων για τα δύο προγράμματα. Από τον αρχικό, συνολικό, προϋπολογισμό των 740 εκατ. ευρώ για το 2018, οι πρώτες επτά Προσκλήσεις που ενεργοποιήθηκαν προβλέπουν 805 εκατ. ευρώ και έπεται συνέχεια. Οι συγκεκριμένες επιδόσεις ενισχύουν την προοπτική πλήρους αξιοποίησης συνολικού ποσού των 2,3 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας.

Η ανταπόκριση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστική για την αύξηση των διαθέσιμων πόρων και για τη συνέχιση των δύο χρηματοδοτικών προγραμμάτων τα επόμενα χρόνια.

Κυρίως, όμως, καταδεικνύει τη μεγάλη ανάγκη για τα έργα και συνολικά τις δράσεις που περιλαμβάνονται στις προσκλήσεις των «ΦιλόΔημων», όπως προέκυψαν μέσω ενός συστηματικού διαλόγου ανάμεσα στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Το αποτέλεσμα ξεπερνά θετικά τις προσδοκίες όλων των μερών. Τα δύο χρηματοδοτικά προγράμματα αναδεικνύονται σε πραγματικά εργαλεία για τους δήμους σε καίριους τομείς με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες, καθώς χρηματοδοτούν δράσεις οι οποίες:

Δρομολογούν στοχευμένα έργα μικρής κλίμακας, τα οποία είχαν μείνει επί χρόνια στο περιθώριο, παρά την αναγκαιότητά τους.

Λειτουργούν ως «πολλαπλασιαστής» ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες, τόσο στη φάση της κατασκευής, όσο και σε αυτή της λειτουργίας των έργων.

Προστατεύουν το περιβάλλον με την κατασκευή ή αποκατάσταση και επέκταση υφιστάμενων αποχετευτικών υποδομών.

Διασφαλίζουν την επαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα.

Δημιουργούν ένα περιβάλλον δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας για δεκάδες χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα μέσω της συνδρομής στην κατασκευή σύγχρονων παιδικών χαρών με νέες προδιαγραφές ασφαλείας.

Υπερδιπλασιάζουν τα διαθέσιμα ποσά για τη συντήρηση σχολείων, καθώς η χρηματοδότηση μέσω του «ΦιλόΔημος ΙΙ» είναι επιπρόσθετη της ετήσιας τακτικής ενίσχυσης για τον ίδιο σκοπό, η οποία αυξήθηκε για το 2018 στα 28 εκατ. ευρώ.

Ενισχύουν τις δομές της Πολιτικής Προστασίας μέσω της προμήθειας μηχανημάτων έργου, έπειτα από πολλά χρόνια και στη βάση των αναγκών που διαπιστώνουν οι ίδιοι οι δήμοι.

Ενεργοποιούν διαθέσιμους πόρους που δεν αρκούσαν από μόνοι τους για την υλοποίηση των αναγκαίων παρεμβάσεων.

Τα Προγράμματα «ΦιλόΔημος» δεν είναι «ασκήσεις επί χάρτου». Δρομολογήθηκαν γρήγορα σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με στόχο να αποδώσουν καρπούς το ταχύτερο δυνατό».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass